Nevezetes napok

május első vasárnapja Anyák Napja

Az ünnep a 20. század elején keletkezett az Amerikai Egyesült Államokban. Julia Ward Howe 1870-ben megfogalmazta anyák napi kiáltványát, de kezdeményezése kudarcot vallott. A harcot Ann Jarvis folytatta. Az első jelképes ünnepet 1908-ban tartották. Az ünnep megítélésének fontos lépcsőfoka az állami elismerés. Az Anyák Napját elsőként 1910-ben Nyugat-Virginia ismerte el, amelyet négy évvel később Woodrow Wilson elnök emelt szövetségi szintre. Az Anyák Napja hivatalos ünnep lett, de nem munkaszüneti nap, szülőhazájában május második vasárnapján ünneplik. Az időpont Ann Jarvis halálának állít emléket. Európában 1917-ben Svájcban tartották meg először. Magyarországon az első anyák napját 1925. március 8-án rendezték meg a maitól merőben eltérő módon. A kísérleti jelleggel megtartott kezdeményezésnek az Állami Gépgyár adott otthont. Majd az ünnep hihetetlen gyorsasággal hódította meg az országot .Napjainkban az anyák napját tiszteletadásnak tekintjük.

május 1. Munkavállalók Szolidaritás Napja

1890 óta a munkások nemzetközi ünnepe volt a II. Internacionálé párizsi döntése alapján annak emlékére, hogy az Amerikai Egyesült Államokban 1886-ban május 1-jén sztrájkok és demonstrációk voltak a 8 órás munkaidőért.

május első keddje Asztma Világnapja

Az Asztma Világnapja arra nyújt lehetőséget, hogy még inkább ráirányítsa az emberek figyelmét az asztmával kapcsolatos problémákra. Az eseményt a Világmozgalom az Asztmásokért (GINA) nevű szervezet javasolta és kezdeményezte 1998-ban. Támogatói az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és Az Egyesült Államok Nemzeti Légzési és Keringési Tudományos Intézete (NHLBI).

május első keddje Nemzetközi Tejnap

A Nemzetközi Tejszövetség /IDF/IDL/ 1957 óta minden év május első keddjén rendezi meg a Nemzetközi Tejnapot. Célja: korszerű tej és tejtermékek és egészséges életmód propagálása.

május 3. A Magyar Sajtószabadság Napja

Az ENSZ 1991 őszén nyilvánította május 3-át a Nemzetközi Sajtószabadság Napjává, annak emlékére, hogy 1991. május 3-án tették közzé a Windhoek Nyilatkozatot, amelyben az afrikai népeknek a független és pluarista sajtóhoz való jogát fogalmazták meg. Ezen a napon világszerte megemlékeznek azokról az újságírókról, akiket munkavégzésük közben gyilkoltak meg.

május 3. Nemzetközi Sajtószabadság Napja

Az ENSZ 1991 őszén nyilvánította május 3-át a Nemzetközi Sajtószabadság Napjává, annak emlékére, hogy 1991. május 3-án tették közzé a Windhoek Nyilatkozatot, amelyben az afrikai népeknek a független és pluarista sajtóhoz való jogát fogalmazták meg. Ezen a napon világszerte megemlékeznek azokról az újságírókról, akiket munkavégzésük közben gyilkoltak meg.

május 4. A Magyar Tűzoltók Napja

1991 óta ezen a napon emlékeznek meg Szent Flóriánról, a tűzoltók védőszentjéről.

május 05. Az Atlétika Világnapja

A Nemzetközi Amatőr Atlétikai Szövetség (IAAF) 1996-ban döntött megtartásáról. Célja, hogy a fiatalok minél több versenylehetőséget kapjanak, így e napon a 19 éven aluliaknak szerveznek versenyeket.

május 5. Az Esélyegyenlőség Napja

A Független Életért elnevezésű nemzetközi szervezet felhívása nyomán 1992-ben rendezték meg először Magyarországon május 5-én a mozgássérült emberek figyelem felhívó napját az esélyegyenlőségért.

május 5. Európa Nap

Az 1949-ben május 5-én Londonban megalakult Európa Tanács Miniszteri Bizottsága 1964-ben elhatározta, hogy május 5-ét minden évben Európa Napjaként ünneplik.

május 6. Jászok Napja

1745. május 6-án Mária Terézia szabad parasztokká nyilvánította a Német Lovagrend földesúri hatósága alól a magukat kiváltó jászkunokat. Ennek emlékére Jászjákóhalma önkormányzata 1991-ben határozta el, hogy az eseményről minden évben megemlékeznek.

május első szombatja Magyar Műszaki Értelmiség Napja

A Magyar Műszaki Értelmiség Napjának célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a műszaki értelmiség szerepére a magyar nemzetgazdaságban. Benkó Sándor, A Benkó Dixiland Band vezetője kezdeményezésére ünnepeljük.

május 6. A Magyar Sport Napja

A kormány 2000. május 2-án hozott 1037/2000. (V.5.) Korm. határozat alapján 2000-től május 6-án tartják a Magyar Sport Napját annak emlékére, hogy 1875-ben e napon rendezte az áprilisban alakult Magyar Athletikai Club a kontinens első szabadtéri sportversenyét Budapesten.

húsvét negyedik vasárnapja Hivatások Világnapja

A Katolikus Egyházban minden évben Húsvét negyedik vasárnapján tartják a papi hivatások világnapját. Ekkor a szentmiséken világszerte papjaikért és az új papi hivatásokért imádkoznak a hívek valamint papnövendékek számolnak be életükről, hivatásuk kialakulásáról.

május 7. Melanoma Világnapja

.Magyarországon a 25-30 éves női korosztály körében vezető halálok a melanoma. Több mint kétezer az új beteg és félezernél is több a halálos áldozat évente. A bőrrák halálos variánsa, a melanoma gyakoriságának növekedése mögött, a figyelmeztetések ellenére a felelőtlen napozás és a szolárium használat közben elszenvedett bőrégésnek is jelentős szerepe van. Május 7-én számos országban hívják fel a figyelmet a megelőzés és a szűrés fontosságára.

május első vasárnapja A Nevetés Világnapja

1998-ban Indiában egy nevető-klubban tartották az első Nevetés Vlágnapot. Ilyenkor a nevetés fontosságára, egészségmegőrző szerepére, a vidámságra és a pozitív érzelmekre hívják fel a figyelmet. A gyerekek még naponta 400-szor kacagnak, a felnőttek nagyjából hússzor.

Anyák Napja utáni hétfő Anya Nélkül Nevelkedő Gyermekek Napja

A nevelői közösségek Nemzetközi Szövetségének magyar tagszervezete, a Nevelőotthonok Magyarországi Egyesülete kezdeményezésére először 1990. május 7-én tartották, a továbbiakban pedig az Anyák Napja utáni hétfőn rendezik meg.

május 8. Nemzetközi Vöröskereszt Nap

1828. május 8-án született Henri Dunant svájci író. 1859-ben szemtanúja volt a solferinói ütközet sebesültjei tragikus pusztulásának. Ez ébresztette benne azt a gondolatot, hogy létrehozzon egy nemzetközi segélyszervezetet. Így 1863-ban Genfben megalapította a Nemzetközi Vöröskeresztet. Magyarország 1881-ben csatlakozott a vöröskeresztes mozgalomhoz.

május 9. Az Európai Unió Ünnepe

Annak emlékére tartják, hogy Robert Schuman 1950. május 9-én javasolta először a teljes francia és német szén- és acéltermelés Közös Főhatóság alá helyezését.

május Madarak és Fák Napja

1902. május 19-én Párizsban az európai államok egyezményt kötöttek a mezőgazdaságban hasznos madarak védelme érdekében. 1902-ben Chernel István ornitológus szervezte meg Magyarországon először a Madarak és Fák Napját, amelyet az 1906. évi I. törvénycikk írt elő. Megünneplésének napja változó.

május 10. A Mentők Napja Magyarországon

1887. május 10-én alakult meg Budapesten az Önkéntes Mentőegyesület Kresz Géza fővárosi kerület orvos kezdeményezésére. A mentés ügye 1948-ig a társadalmi egyesületek kezében maradt, akkor jött létre az Országos Mentőszolgálat és az által a mentés állami feladattá vált. Napjainkban az Országos Mentőszolgálat irányítja a különböző mentőszervezetek működését, szakembereket képez, valamint országszerte oktatja az oxyológiát, azaz a mentéstant. Május 10-ét, a szolgálat születésnapjává nyilvánították. Ezen a napon kitüntetéseket, pénzjutalmakat adnak át az életmentésben élenjáró orvosoknak, mentősöknek, egészségügyi dolgozóknak.

május 12. Ápolónők Nemzetközi Napja

1820-ban ezen a napon született Florence Nightingale brit ápolónő, aki a krími háborúban önkéntes ápolónőket toborzott, mentette, ápolta a sebesülteket, majd később ápolónőképző iskolát alapított.

május 13. Az Egészség és Biztonság Nemzetközi Napja a Bányaiparban

1993-ban a Nemzetközi Bányász Szövetség 47. Budapesten megtartott kongresszusa május 13-át az Egészség és Biztonság Nemzetközi Napjává nyilvánította. A megemlékezést az tette szükségessé, hogy a bányászatban világszerte évente mintegy 15 ezerre tehető a hivatalosan közölt halálos áldozatok száma, de ennek valójában a kétszereséről van szó.

május 15. Család Nemzetközi Napja

1994-ben az ENSZ május 15-ét a Család Nemzetközi Napjává nyilvánította. A felhíváshoz Magyarország is csatlakozott.

május 15. A Szlovákiai Magyarok Emléknapja

1994 februárjában a szlovák parlament magyar képviselő csoportja május 15-ét a szlovákiai magyarok emléknapjává nyilvánította. 1942-ben ezen a napon zajlott le a szavazás a szlovák parlamentben, amelyen Esterházy János egyedüli képviselőként a zsidók kitelepítése ellen szavazott.

május 16. A Lelki Elsősegély Szolgálatok Világnapja

1997-ben május 16-át A Lelki Elsősegély Szolgálatok Világnapjává nyilvánította a Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Nemzetközi Szövetsége. E napon szeretnék felhívni a társadalom figyelmét arra, hogy a hétköznapi emberi kommunikáció már önmagában is konfliktus-és krízisoldó hatású.

május 17. Hipertonia Világnapja

Május 17. A Magas Vérnyomás Világnapja a Hipertonia Világszervezet kezdeményezésére 2005 óta. A világnap célja, hogy felhívják a figyelmet a magasvérnyomás-betegségre illetve a betegség kezelésével megelőzhető stroke-ra, szív- és vesebetegségekre.

május 17. Homofóbia-ellenes Világnap

A dátum onnan ered, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1990-ben ezen a napon törölte a homoszexualitást a Betegségek Nemzetközi Osztályozásából. Magyarországon 2005 óta ünnepeljük.

május 17. Távközlési Világnap

1968 óta tartják annak emlékére, hogy 1865. május 17-én Párizsban húsz ország képviselői aláírták a Nemzetközi Távközlési Egyesület létrehozásáról szóló alapító okmányt.

május 17. A Távközlés és az Információs Társadalom Világnapja

A korábbi távközlési a Nemzetközi Távközlési Egyesület kezdeményezésére, az ENSZ döntése értelmében 2006 óta a távközlés és az információs társadalom világnapja.

május 18. Internet Világnap

Május 18-án tartják az Internet Világnapját az ITU kezdeményezésére, amely a fejlődő és a fejlett országok közötti digitális szakadék felszámolását tekinti fő céljának, hiszen a Föld lakosságának többsége még nem élvezheti a modern telekommunikáció előnyeit, noha napjainkban rohamtempóban terjednek a fejlett távközlési technika eszközei. A világméretű számítógépes hálózat, az internet, amely a különböző rendszerű számítógépek között egy egységes hálózati nyelv segítségével teremt kommunikációt, katonai alkalmazásból került át a polgári életbe az 1980-as évek közepén az Egyesült Államokban. Rövid időn belül tért hódított az üzleti életben, kereskedelemben, intézményekben, iskolákban. Széleskörű szolgáltatásai jelentősen megkönnyíthetik használója munkáját, tájékozódását, s emellett szórakoztató is lehet.

május 18. Múzeumi Világnap

A Múzeumok Nemzetközi Tanácsának 1977 májusában Moszkvában megtartott XI. konferenciáján határozták el e nap ünneplését. 1978. május 18-án tartották meg először.

május 19. A Tömegtájékoztatás világnapja

május 21. Biodiverzitás Világnap, ld. Biológiai Sokféleség Napja

Korábban, 1993-1999 között december 29-éhez, a biológiai sokféleségről szóló egyezmény hatályba lépésének évfordulójához kötötték, mivel ez év végére esett, ezért 2000-ben az ENSZ Közgyűlése május 21-ére tette át.

május 21. Biológiai Sokféleség Napja

május 21. A Magyar Honvédelem Napja

A magyar szabadságharc tavaszi hadjáratának csúcspontjaként 1849. május 21-én a honvédsereg három hetes ostrom után visszafoglalta Buda várát. Ennek emlékére 1992-től a kormány határozata alapján e napon ünneplik a Magyar Honvédelem Napját.

május 24. Az Európai Nemzeti Parkok Napja

1999 óta május 24-én ünneplik az Európai Nemzeti Parkok Napját. Az Europarc Szövetség (korábbi nevén Európai Nemzeti Parkok és Natúrparkok Szövetsége) 1973-ban alakult, s együttesen 34 ország 400-nál is több védett területéért felelős. 1999-ben indított programja alapján május 24-én annak emlékére tartják e napot, hogy 1909. május 24-én alakultak meg az első európai nemzeti parkok Svédországban.

május 25. Afrika Napja

1963-ban Addisz Abebában az Afrikai Egység Szervezet csúcsértekezletének résztvevői elhatározták, hogy minden évben május 25-én megünneplik a nemzetközi Afrika Napot. A világnap célja:az afrikai népek egységének és szolidaritásának elősegítése, az együttműködések fejlesztése.

május 25. Eltűnt Gyermekek Világnapja

.Etan Patz - így hívták azt 6 éves a fiút, aki 1979. május 25-én New Yorkban tűnt el. Ő volt az első gyerek, akinek a képe feltűnt tejes dobozon, és az ő tiszteletére tartják május 25-én az Eltűnt Gyermekek Világnapját. Az Egyesült Államokban 1983-ban emlékeztek meg először az eltűnt gyerekekről, Ronald Reagan amerikai elnök kezdeményezésére. 2001-ben megalakult az Eltűnt és Szexuálisan Kihasznált Gyerekekért Európai Föderáció, amelynek kezdeményezésére 2002-ben már Európa több országában is felhívták a figyelmet az eltűnt gyermekekre. A szervezet kezdeményezésére május 25. az eltűnt és bántalmazott gyermekek napja 2011-től az Ezer lámpás éjszakája elnevezésű kampány keretében Magyarországon új kezdeményezést indítottak, az Egyesült Államokból átvett akció keretében tejes-dobozokon, ásványvizeken és 2013-tól kenyércsomagoláson jelennek meg eltűnt magyar fiatalok fényképei.

október 16. Az Újraélesztés Nemzetközi Napja

Európai Újraélesztési Társaság kezdeményezésére 2013 óta tartják meg az európai újraélesztési napot.

május 25. A Világűr Napja

1961-ben ezen a napon hirdette meg J. F. Kennedy amerikai elnök azt a programot, amelynek célja az ember Holdra juttatása volt. Az első ember, az amerikai Neil Armstrong 1969. július 21-én lépett a Holdra.

május utolsó vasárnapja Hősök Napja

A Hősök Napját minden év május utolsó vasárnapján tartják Magyarországon. Eredete az 1917. évi VIII. törvényre vezethető vissza. Ebben mondták ki először, hogy nemzetünk hősi halottainak kegyeletteljes tiszteletét megfelelő módon kifejezésre kell juttatni. A szocialista Magyarországon e napot nem ünnepelték. A rendszerváltás utáni történelmi igazságtevés része, hogy a budapesti Ludovika épülete előtt felállították a hősök emlékművét.

május utolsó vasárnapja A Magyar Hősök Emlékünnepe

A Magyar Köztársaság Országgyűlése a magyar nemzet soha el nem múló hálája jeléül, a ma élő és a jövő nemzedékek okulására, a hősök dicsőségére a 2001. évi LXIII. törvény alapján minden esztendő május hónapjának utolsó vasárnapját a Magyar Hősök Emlékünnepévé nyilvánította.

május utolsó vasárnapja Nemzetközi Gyermeknap

1950 óta május utolsó vasárnapján ünnepeljük a Nemzetközi Demokratikus Nőszövetség 1949 novemberi határozata alapján.

május A Katolikus Tömegtájékoztatás Világnapja

A katolikus egyház minden évben májusban tartja a tömegtájékoztatás világnapját.

május 31. Nemdohányzó Világnap

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezet (WHO) május 31-ét dohányzásmentes nappá nyilvánította.

Frissítve: 2017.06.29