Nevezetes napok

december 1. Az AIDS Elleni Világnap

A WHO 1988-ban december 1-jét az AIDS Elleni Küzdelem Világnapjává nyilvánította.

december 1. A Békéért Bebörtönzöttek Nemzetközi Napja

A világ békemozgalmának aktivistái december 1-jén minden évben tiltakoznak az igazságtalanul bebörtönzöttek szabadon bocsátásáért.

december 1. A Magyar Rádiózás Napja

Annak állít emléket, hogy 1925. december elsején avatták fel Budapesten az első rádióstúdiót és ezzel kezdetét vette a műsorszolgáltató rádiózás.

december 2. A Sztómások Világnapja

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete, a WHO december 2-át a sztómások (hasfalra kiültetett béllel, illetve vesevezetékkel élők) világnapjává nyilvánította, hogy felhívja a figyelmet e betegek rehabilitációjára, illetve a sztómához vezető betegségek megelőzésére.

december 3. Fogyatékos Emberek Nemzetközi Napja

Az ENSZ december 3-át a Fogyatékos Emberek Nemzetközi Világnapjává nyilvánította, hogy felhívja a figyelmet a baleset, betegség, katasztrófa következtében fogyatékossá váltak problémáira. A világnap elődje az 1981-1992 között minden év szeptember 18-án tartott Rokkantak Napja volt. A rokkant kifejezés ma már politikailag inkorrektnek számít.

december 5. A Gazdasági és Szociális Fejlődés Önkénteseinek Világnapja

december 5. Az Önkéntesség Nemzetközi Napja

Ez a nap jó lehetőség arra, hogy a szervezetek és az önkéntesek valamilyen önkéntes munkát végezzenek a társadalom számára. Alkalom nyílik önkéntes hálózatok kialakítására, projektek véghezvitelére.

december 7. A Nemzetközi Polgári Repülés Napja

Az ICACO, a Nemzetközi Polgári Repülésügyi Szervezet Közgyűlése 1992-ben december 7-ét a polgári repülés napjává nyilvánította. Célja, hogy felhívják a fi-gyelmet a nemzetközi polgári repülés fontosságára az országok társadalmi és gazda-sági fejlődésében.

december 9. Korrupcióellenes Világnap

A december 9-i Korrupcióellenes Világnap megtartásáról az ENSZ-közgyűlés 2003. évi korrupcióellenes megállapodása rendelkezett. Célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a jelenség romboló hatására és még hatékonyabb fellépést tegyen lehetővé visszaszorítása érdekében, amely nehéz és hosszú, de nem reménytelen folyamat. Az ENSZ-közgyűlés által 2003. október 31-én elfogadott korrupcióellenes konvenciót 2003. december 9-én a mexikói Méridában nyitották meg ünnepélyesen aláírásra, s három nap alatt 95 ország képviselői látták el kézjegyükkel. A világ egészére kiterjedő megállapodás értelmében a korrupció elleni harc már nem csak a nemzetek ügye, hanem a különböző államok átfogó, nemzetközi együttműködését igényli. A dokumentum egyebek között kötelezi az aláíró országokat, hogy határaikon belül és egymásnak is segítsenek a korrupciógyanús ügyek kivizsgálásában, előírja, hogy a bűnös úton szerzett pénzt vissza kell juttatni rendeltetési helyére. Megköveteli a törvényi szabályozás szigorítását, a pártok és kampányok finanszírozásának átláthatóvá tételét, külön nemzeti felügyelőszervek létesítését, továbbá az ügyekben tanúskodók védelmét is. A megállapodás célja annak megakadályozása, hogy a nemzetgazdaságok jelentős forrásoktól essenek el a korrupció miatt. A magyar Országgyűlés 2005 októberében egyhangúan fogadta el az Európai Közösségek tisztviselőit és az Európai Unó tagállamainak tisztviselőit érintő korrupció elleni küzdelemről szóló 1997. május 26-án kelt egyezmény kihirdetéséről szóló törvényjavaslatot.

december 10. Emberi Jogok Napja

1948. december 10-én az ENSZ közgyűlésén elfogadták az emberi jogokról szóló egyetemes nyilatkozatot. Ennek emlékére az ENSZ 1950. december 4-i közgyűlése december 10-ét az Emberi Jogok Napjává nyilvánította.

december 11. Nemzetközi Hegynap

December 11-ét 2003-tól kezdődően az ENSZ közgyűlése nyilvánította a hegyek nemzetközi napjává. A kezdeményezés gyökere a 2002. évben megtartott „hegyek nemzetközi éve”, amely felhívta a figyelmet a hegyek jelentőségére, illetve hozzájárult ahhoz, hogy a johannesburgi Föld csúcson létrejöjjön a „Nemzetközi partnerség a hegyi régiók fenntartható fejlődéséért” nevet viselő kezdeményezés.

december 14. A Hűség Napja Magyarországon

A kormány 2001-ben a 234/2001.(XII.14.) Korm. rendelet alapján a Hűség Napjává nyilvánította december 14-ét, annak emlékére, hogy a 1921. december 14-16-án Sopronban és környékén megtartott népszavazáson a lakosság többsége a Magyarországhoz tartozás mellett. döntött.

december 16. A Magyar Kórusok Napja

A Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége (KÓTA) és a Magyar Zenei Kamara védnökségével 1991 óta rendezik meg annak emlékére, hogy 1882-ben ezen a napon született Kodály Zoltán.

december 18. Emigránsok Nemzetközi Napja

Az ENSZ 1990-ben ezen a napon fogadta el a bevándorlók jogairól szóló határozatot.Első alkalommal 2000-ben ünnepelték ezt az eseményt.

december 18. Kisebbségek Napja Magyarországon

2012-ben az Országgyűlés december 18-át - mint az ENSZ nemzeti vagy etnikai, vallási és nyelvi kisebbségek jogairól szóló nyilatkozata elfogadásának a napját - a Nemzetiségek napjává nyilvánította. Ezt a napot 1995-től ünnepeljük, előző megnevezése: A Kisebbségek Napja volt, a magyar kormány a kisebbségbarát társadalmi légkör kialakítása és fenntartása érdekében az ENSZ nyilatkozata értelmében hívott életre.

december 18. Nemzetiségek Napja Magyarországon

2012-ben az Országgyűlés december 18-át, mint az ENSZ nemzeti vagy etnikai, vallási és nyelvi kisebbségek jogairól szóló nyilatkozata elfogadásának a napját - a Nemzetiségek Napjává nyilvánította. Ezt a napot 1995-től ünnepeljük, előző megnevezése: A Kisebbségek Napja volt, a magyar kormány a kisebbségbarát társadalmi légkör kialakítása és fenntartása érdekében az ENSZ nyilatkozata értelmében hívott életre.

december 21. A Demokratikus Magyarország Ünnepe

december 29. Magyar Kártya Napja

Schneider József kártyafestő emlékére, aki 1835 körül elkészítette a magyar kártyának nevezett játékeszköz első példányát. Ez az egyetlen standard kártyakép, mely irodalmi mű hőseit ábrázolja.

Frissítve: 2017.06.29