Nevezetes napok

november 21. A Televíziózás Világnapja

Megtartásáról 1996-ban határozott az ENSZ-közgyűlés arra emlékezve, hogy 1996. november 21-én tartották első alkalommal New Yorkban, az ENSZ központjában a Televíziós Világfórumot. A világnap célja, hogy elősegítse az elsősorban békével, biztonsággal, a gazdasági és társadalmi fejlődéssel kapcsolatos televíziós programok cseréjét.

november 14. Diabetes Világnap

A Diabétesz Világnapot minden évben november 14-én ünnepeljük. Ezen a napon született Frederick Banting, akinek Charles Besttel közös gondolata vezetett az inzulin 1922-es felfedezéséhez. A Világnapot a Nemzetközi Diabetes Szövetség (IDF) és tagszervezetei rendezik meg világszerte.Diabétesz Világnapot első alkalommal 1991-ben szervezett a Nemzetközi Diabetes Szövetség (IDF) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO), látva a cukorbetegség világszerte növekvő terjedését.

november 3. A Magyar Tudomány Napja

A kormány 1997-ben hozott rendelete 55/1997. (IV. 3.) november 3-át a Magyar Tudomány Napjává nyilvánította annak emlékére, hogy 1825-ben ezen a napon a pozsonyi Országgyűlésen gróf Széchenyi István felajánlotta birtokainak egy éves jövedelmét, 60 ezer forintot a Magyar Tudós Társaság - a mai Tudományos Akadémia - megalapítására. Az indoklás szerint a kormány ezzel kívánja segíteni a közgondolkodásban a tudósközpontú értékrend kialakítását és elismerni a tudomány művelése és fejlesztése érdekében végzett tevékenységet.

november 4. A Nemzeti Gyász Emléknapja Magyarországon

A nemzeti gyász megünnepléséről a 237/2001. (XII. 10.) számú Korm. rendelet döntött. Az emléknapon félárbócra engedik Magyarország nemzeti lobogóját, majd a Terror Háza Múzeum Hősök falánál gyertyagyújtással, a rákoskeresztúri Újköztemető 301-es parcellájánál koszorúzással, a Szent István Bazilikában pedig emlékkoncerttel emlékeznek a szabadságharc mártírjaira.

november 5. Európai Kereskedelmi Nap

2005-ben rendezték meg először Magyarországon. A kereskedők napja a multinacionális vállalatok és a kiskereskedők közötti együttműködést és egymás támogatását hivatott megerősíteni. A szervezők az Európai Keresekedelem Napja rendezvényeken nemcsak a kereskedők munkájáról emlékeznek meg, hanem a vevőknek is számos meglepetésekkel szolgálnak.

november 7. A Magyar Opera Napja

1810-ben, november 7-én született Erkel Ferenc. A nemzeti romantikus opera megteremtőjének születésnapja 2013 óta a Magyar Opera Napja is: e napon nyílt újra az Opera másik játszóhelye, az Erkel Színház.

november 10. A Tudomány Világnapja a békéért, a fejlődésért

Az UNESCO 2001-ben éppen november 3-án határozott arról, hogy "az új évszázadtól legyen minden év egy napja a tudomány világnapja", s első ünnepe 2002. november 10-én legyen.

november 12. Minőségügyi Világnap

Az Európai Minőségügyi Szervezet (EOQ) 1992. november 12-re hirdette meg ezt az világnapot. A magyar kormány már az előző évben csatlakozott az EOQ felhívásához.

november 12. A Szociális Munka Napja

A Szociális Munka Napja az International Federation of Social Workers (Szociális Munkások Nemzetközi Szövetsége) nevéhez kötődik. A szervezet jelenleg 77 országban rendelkezik tagszervezetekkel, köztük van a Szociális Munkások Magyarországi Egyesülete is. Az IFSW 1997-ben jelölte meg november 12-ét a szociális munka napjaként, amely minden évben jó alkalommal szolgál arra, hogy a szakterület felhívja a közvélemény figyelmét azokra, akik az elesettekért dolgoznak. Magyarországon a 2016. évi CLXXX. tv alapján a a személyes gondoskodást nyújtó intézményeknél, szolgáltatóknál munkaviszonyban vagy közalkalmazotti jogviszonyban álló dolgozókra kiterjedően munkaszüneti nap.

november 12. A Tüdőgyulladás Elleni Küzdelem Világnapja

A WHO hirdetette meg 2008-ban. A világnap célja az, hogy felhívják a lakosság figyelmét a higiéniás körülmények fontosságára a betegség megelőzéséhez, valamint az egészségügyi vezetők figyelmét arra, hogy bővítsék a meglévő gyógymódokat, új diagnosztikai és kezelési eszközöket, melyekkel hatékonyan kezelhetik ezt a gyermekeket sújtó betegséget.

november 13. A Kedvesség Világnapja

A világnap a Japán Apró kedvesség mozgalomból nőtte ki magát, melyet évente rendeztek meg 1963-tól, november 13-án. A világnap célja, hogy örömet okozzunk valakinek és közben mi is jól érezzük magunkat.

november 13. Magyar Nyelv Napja

A Magyar Országgyűlés 2011. szeptember 26-án egyhangú szavazással fogadta el A magyar nyelv napjáról szóló országgyűlési határozatot, s ezzel november 13-át jeles nappá nyilvánította: nemzeti összetartozásunk legfőbb zálogának ünnepévé. Ugyanis ezen a napon tették a magyart államnyelvvé 1844-ben. A Nemzeti Erőforrás Minisztériuma és az Anyanyelvápolók Szövetsége közös kezdeményezéséből született ünnepnap mindannyiunk számára lehetőséget teremt, hogy nemzeti nyelvünk évente egyszer az érdeklődés középpontjába kerüljön.

november 14. Cukorbetegek Világnapja

November 14. a Cukorbetegek világnapja (Diabétesz világnap), amelyet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Cukorbeteg Szövetség együttműködésével tartanak 1991 óta az inzulin felfedezőjének, Frederick Grant Banting Nobel-díjas kanadai orvosnak a születésnapján. Az ENSZ hivatalosan 2007-ben nyilvánította e napot világnapnak.

november 14. Térinformatikai Világnap

A Térinformatikai Világnap célja, hogy a térinformatikát és térképészetet megismertesse a fiatalabb korosztállyal.

november harmadik szerdája COPD: A Krónikus Obstruktív Tüdőbetegség Világnapja

November harmadik szerdája a hörgősorvadással járó krónikus obstruktív tüdőbetegség (az angol elnevezés kezdőbetűiből: COPD) világnapja, amelynek célja, hogy az egyre növekvő népegészségügyi problémára felhívja a figyelmet. Az első világnapot 2002-ben szervezte a GOLD nemzetközi szakorvosi csoport a WHO-val és az amerikai szív- és tüdőintézettel karöltve. A COPD tulajdonképpen két tünetcsoport az idült hörghurut (bronchitis) és a tüdőtágulás egyidejű megnyilvánulásával járó, gyulladásos korfolyamat, amely akadályozza a normális légzést. Elsősorban a dohányzókat sújtja, de érinti azokat is, akik munkájuk során szívnak be toxikus oldószereket és port. A COPD gyógyíthatatlan, ugyanakkor az asztma terápiájában ismert valamennyi szer alkalmazható a tünetek enyhítésére.

november 15. A Magyar Szórvány Napja

Az Országgyűlés 2015. november 3-án a határon túli magyarság iránt viselt, az alaptörvényben rögzített felelősségnek megfelelve november 15-ét, Bethlen Gábor (1580-1629) erdélyi fejedelem születésének és halálának napját a magyar szórvány napjává nyilvánította. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) nagyváradi kongresszusa már 2011. február 27-én határozatban nyilvánította november 15-ét a magyar szórvány napjává, amelyet Erdélyben 2011 óta ünnepelnek meg A magyar szórvány napján a főszereplők a szórványban élők, kultúrájuk, mindennapjaik bemutatása.

minden év novemberének harmadik csütörtöke A Filozófia Világnapja

2005-ben, a Végrahajtó Tanács 171. ülésszakán az UNESCO elfogadta a Filozófia Interszektorális Stratégiáját, ami nélkülözhetetlen volt a filozófia terén felmerülő kihívások növekedése miatt. A stratégia jelentős lépés abban az irányban, hogy az UNESCO a valóságban is az ENSZ "intellektuális és etikai lelkiismereteként" működhessen. A stratégia összekapcsolja a párbeszédet a filozófiai elemzéssel, ösztönzi a filozófia tanítását, és támogatja a filozófiai gondolkodást és kutatást. Megvalósítását elsősorban a Humán- és Társadalomtudományok szektorának keretében, valamint más, a programban érintett szektorokkal és a Nemzeti Bizottságokkal együttműködésben tervezi az UNESCO. Az elérendő cél az eddig kifejlesztett programok összefüggő módszertani keretbe helyezése, és olyan egységes és interszektorális eljárás kialakítása, amely képes megbirkózni a világ aktuális problémáival. Ekkor határozták el a Filozófia Világnapjának megünneplését is minden év novemberének harmadik csütörtökjén.

november 16. A Magyar Szentek Emléknapja

November 16-án azokat a szenteket ünneplik, akiknek az ereklyéit magyar templomokban tisztelik és azokat a szenteket, akiknek nincsen külön ünnepük, de itt éltek magyar földön, akár a honfoglalás előtt, akár utána. Vannak köztük olyanok, akiket a napi kegyelet és az emlékezetet meghaladó kultusz övez, de köztük vannak a hétköznapok ismeretlen hősei és szentjei, a mindennapok vértanúi is.

november 16. A Tolerancia Nemzetközi Napja

Az UNESCO kezdeményezésére az ENSZ az 1993. évi 48/126-os számú határozattal - az 1995-ös évet a tolerancia évének nyilvánította, amikor nagyszabású nemzetközi kampányt szerveztek a tolerancia és az erőszakmentesség jegyében. 1995. november 16-án az UNESCO tagállamai elfogadták a tolerancia elveiről szóló nyilatkozatot és az ezzel kapcsolatos akciótervet. A tolerancia nemzetközi napja ebből az eseményből nőtt ki, mint évenkénti alkalom arra, hogy a toleranciára felhívjuk a figyelmet az oktatásban, társadalmi színtereken vagy a politikában, illetve megvitassuk ennek helyi vagy globális problémáit. Az ENSZ Közgyűlés az 1996. december 12-i 51/95-ös számú határozattal hivatalosan is felszólította a tagállamokat, hogy november 16-án tartsanak tolerancia napot.

november 17. Füstmentes Nap

Az Egészségügyi Világszervezet kezdeményezésére november 17-ét Füstmentes Nappá nyilvánították. Ezen a napon azt hangsúlyozzák, hogy a dohányosoknak nincs joguk ártani nemdohányzó embertársaiknak.

november 17. Koraszülöttek Világnapja

november 17. Nemzetközi Diáknap

1941-ben a Nemzetközi Diáktanács londoni konferenciáján november 17-ét a diákság világnapjává nyilvánította. Az ünnep eredete egészen a II. világháborúig nyúlik vissza. 1939. november 17-én ugyanis a nácik vezére, Adolf Hitler bezáratta az összes cseh-és morvaországi felsőoktatási intézményt, miután október 26-án a prágai egyetemisták békés tüntetést tartottak a német megszállás ellen. Ezen a napon kilenc diákvezetőt kivégeztek, 1200 egyetemistát és professzort pedig koncentrációs táborba szállítottak, ahonnan a túlélők csak három évvel később szabadultak ki.

november 19. Nemzetközi Férfinap

A Nemzetközi Férfinapot (november 19.) először 1999-ben tartották meg Trinidad és Tobagóban, az ENSZ támogatásával. Az esemény ezt követően nagy elismertséget kapott a férfiaktól világszerte, például az Amerikai Egyesült Államokból ,Európából, Afrikából, Ázsiából és a Karibi térségből. Magyarországon 2009-től szerveznek a nemzetközi férfinaphoz köthető rendezvényeket. A férfinap célja elsősorban a fiúk, férfiak egészségére és a nemek egyenlőségére való figyelemfelhívás, mindezekre azonban nem csak ezen a napon kell odafigyelnünk.

november 19. Nemzetközi Vécénap

Az ún. Vécé Világszervezet 2001 novemberében Szingapúrban tartott értekezletén döntött a világnap megtartásáról, hogy ráirányítsa a figyelmet: minden embernek joga van a megfelelő minőségű vécére. Az ENSZ becslései szerint a világon mintegy 2,6 milliárd embernek nincs vécéje.

november 20. A Gyermekek Jogainak Világnapja

A gyermekek jogainak világnapját november 20-án ünnepelik világszerte, így Magyarországon is. Az ENSZ 1989. november 20-án fogadott el egyezményt a gyermekek jogairól, a konvenciót. Magyarország 1990. március 19-én írta alá. Magyarországon 1997-ben ünnepelték először a gyermekek jogainak egyetemes napját. Az Országgyűlés 1997-ben fogadta el a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényt, amelybe mindazok a gyermeki jogok bekerültek,amelyeket az ENSZ Gyermekjogi Egyezménye rögzít.

november 20. Ifjú Zenebarátok Világnapja

Az Ifjú Zenebarátok Nemzetközi Szövetsége 1968 tavaszán Lisszabonban tartott kongresszusának határozata alapján 1968 óta ünneplik.

november 22. A Magyar Közoktatás Napja

A Pedagógusok Szakszervezete kezdeményezése alapján 1991-ben november 22-t a Magyar Közoktatás Napjának nyilvánította.

november 25. Magyar Labdarúgás Napja

A magyar labdarugó "Aranycsapat" 1953. november 25-én a londoni Wembley stadionban 6 : 3 arányban legyőzte a hazai pályán akkor már 90 éve veretlen angol válogatottat. A sporttörténeti győzelem emlékére a Magyar Labdarúgó Szövetség 1993-ban november 25-ét a Magyar Labdarúgás Napjává nyilvánította.

november 25. A Nők Elleni Erőszak Megszüntetésének Nemzetközi Napja

Az ENSZ-közgyűlés 1999. december 17-én foglalta határozatba e nemzetközi napot, amelyet a nők ügyeivel foglalkozó aktivisták 1981 óta tartanak számon. Akkor a latin-amerikai és karibi nők első talákozóján hirdették meg annak emlékére, hogy 1961-ben a Dominikai Köztársaságban a Trujillo-diktatúra brutálisan meggyilkolt három aktivistát,a Mirabal nővéreket. Mind a nyugati, mind a magyar adatok azt mutatják, hogy minden ötödik nő él vagy élt valaha olyan kapcsolatban , ahol a partnere rendszeresen testileg bántalmazta őt. November 25-én, a világnapon indul és december 10-ig tart a 16 akciónap a nők elleni erőszak ellen elnevezésű kampány.

november 25. Szovjetúnióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapja

A magyar Országgyűlés 2012. május 21-én (41/2012. (V.25.) OGY. határozata alapján Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapjává nyilvánította november 25-ét. Azért ezt a napot választották, mert 1953-ban ezen a napon érkezett vissza Magyarországra a Gulag-lágerekből szabadon bocsátott rabok első csoportja. A Magyarországon fogságba vetett polgári személyek nagy részét hadifogolyként, míg kisebb részüket internáltként hurcolták el a szovjet fegyveres erők.

november 27. "Ne vásárolj semmit" Nap

A "Ne vásárolj semmit" napot Ted Dave kezdeményezte 1992-ben. Ted Dave a reklám szakmában dolgozott. Elhatározta, hogy tesz valamit a reklámok állandó túlvásárlásra buzdítása ellen. Ettől kezdve a vásárlásmentes napot egyre több országban tartották meg. A "Ne vásrolj semmit" napokon a különböző országokban és városokban nagy tömegeket megmozgató és figyelemfelkeltő akciókat szerveznek, amelynek során felhívják a lakosságot, hogy figyeljenek oda saját vásárlási szokásaikra.

november 27. Véradók Napja Magyarországon

A Magyar Vöröskereszt 1987-ben javasolta, hogy 1988-tól legyen november 27-e a Véradók Napja Magyarországon. Ezen a napon arra emlékezünk, hogy először 1954. november 27-én adományoztak kitüntetéseket a sokszoros véradóknak.

Frissítve: 2017.06.29