Nevezetes napok

január 1. Béke Világnapja

A Nemzetközi Pen Club hirdette meg 1984 júliusában.

január 4. Braille Írás Világnapja

Január 4-én Louise Braille születésnapján ünnepljük a Braille Írás Világnapját.A Braille-írást eredetileg Napóleon rendelte a hadseregnek, hogy a katonák sötétben, világítás nélkül tudjanak olvasni. A hadsereg végül túl bonyolultnak találta a módszert, de 1821-ben a párizsi Vakok Intézetétében Louis Braille alakította át a vakok számára. A Braille-írást, a kidomborított pontokból álló bináris kódolású jeleket az ujjbegyekkel tapogatja le használója.

január második szombatja A Magyarországi Német Önkormányzatok Napja

Magyarországon 1995 januárjában alakultak meg a német kisebbségi önkormányzatok. Ennek emlékére a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata január második szombatját a Magyarországi Német Önkormányzatok Napjává nyilvánította, s 1997-ben tartották meg először.

január 15. Wikipédia Napja

2001-ben ezen a napon indult útjára a wikialapú Wikipédia-projekt. A Wikipédia-napot évek óta online és offline is ünneplik.

január 17. Elvándorlók és Menekültek Világnapja

január 19. A Magyarországi Németek Elhurcolásának Emléknapja

Az Országgyűlés 2012. december 12-én január 19-ét a Magyarországi Németek Elhurcolásának Emléknapjává nyilvánította. 1946-ban ezen a napon hagyta el Magyarországot az első vonatszerelvény, amely az elüldözött német lakosokat szállította Németországba.

január 22. A Magyar Kultúra Napja

A kézirat szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban e napon fejezte be a Himnusz megírását. Ennek emlékére 1989-től január 22-én ünnepeljük a Magyar Kultúra Napját, és a pedagógusokat 1993-tól e napon tüntetik ki.

január 26. Nemzetközi Vámnap

Január 26-át a brüsszeli székhelyű Vám Együttműködési Tanács Megalakulásának napját 1983 óta ünneplik a világban. A magyar kormány 1992-ben hozott rendeletet e nap hivatalos megtartásáról, így 1993 óta Magyarországon is ünneplik.

január 27. Holokauszt Emléknap

Az ENSZ közgyűlése 2005-ben január 27-ét, az auschwitz-birkenaui haláltábor 1945-ös felszabadításának napját Holokauszt Emléknappá nyilvánította. Az ENSZ határozata után Magyarországon az Élet Menete Alapítvány határozta el, hogy méltó megemlékezést szervez a zsidóknak és nem zsidóknak egyaránt.

január 28. Adatvédelem Nemzetközi Napja

január 30. A Lepra elleni Harc Világnapja

A betegséget korábban már legyőzöttnek hitték, világszerte azonban még ma is milliós nagyságrendben jelentkezik. A lepra kórokozóját 1873-ban Gerhard Hansen norvég orvos izolálta. A betegség 1982 óta gyógyszer-kombinációval gyógyítható, de a kezelés hosszadalmas és költséges.

Frissítve: 2017.06.29