Nevezetes napok

szeptember 20. Takarítási Világnap

1992-ben az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) szeptember 20-ra meghirdette a Takarítási Világnapot, amelynek célja a világméretű takarítás. Jelszava: "Gondolkodj világméretekben és cselekedj otthon. " Az akció Ausztráliából indult el, ahol 1985-től szerveznek országos nagytakarítási napot.

október 5. Wallenberg Nap

1989 óta minden évben október 5-én rendezik meg a Wallenberg-napot. Ez a nap Raoul Wallenberg (1912-1947?) svéd diplomatáról kapta a nevét. Ő arról nevezetes, hogy a II. világháború alatt magyar zsidók ezreit mentette meg a biztos haláltól.

szeptember 8. A Bűntetés-Végrehajtás Napja Magyarországon

Magyarországon 1996 óta Szent Adorján napján ünneplik a Büntetés-Végrehajtás Napját. Az afrikai születésű, Nikodémiában élt katonatiszt keresztény hite miatt szenvedett vértanúságot.

szeptember 8. A Fizioterápia Világnapja

A gyógytornászok világszervezete 1995-ben hirdette meg, annak emlékére, hogy 1951. szeptember 8-án alakult meg a Gyógytornászok Világszövetsége. Magyarországon 1998-ban tartották meg először.

szeptember 8. Az Írástudatlanság elleni Küzdelem Nemzetközi Napja

1965. szeptember 8-án az UNESCO által Teheránba összehívott világkongresszus úgy döntött, hogy e napot az írástudatlanság elleni küzdelemnek szenteli.

szeptember 8. Limfóma Világnap

Ezen a napon számos országban igyekezenek felhívni a figyelmet erre a betegségre. A kezdeményezés az Amerikai Egyesült Államokból ered. 2004-ben a színész, Rob Lowe hívta életre azzal a céllal, hogy orvosok, nővérek, betegszervezetek, betegek és családtagjaik összefogásával szervezzenek közös tájékoztató kampányt a limfómáról, tüneteiről, élettani hatásairól. 2006-ban már 20 ország csatlakozott a nemzetközi eseményhez. Magyarországon a Magyar Rákellenes Liga karolta fel a kezdeményezést és az orvos szakma kiemelkedő szakértőit felkérve szervez immár második éve betegtájékoztató programot.

szeptember második szombatja Elsősegélynyújtás Világnapja

A Nemzetközi Vöröskereszt határozata alapján minden évben szeptember második szombatján ünnepeljük az Elsősegélynyújtás Világnapját. Ekkor azokról emlékezünk meg, akik mások életének megmentéséért dolgoznak.

szeptember 14. A Keresztény Egység Napja

A Keresztény Egység Napját 1996 óta szeptember 14-én tartják az ezeréves fennállását ünneplő Pannonhalmi főapátságban. 1996-ban az első eseményen képviseltette magát a grúz, a román, a szerb, az orosz és a magyar ortodox egyház, továbbá jelen voltak a magyar katolikus, református és evangélikus egyház vezetői. Az esemény jelentőségét növelte, hogy azon részt vett III. Shenouda Kopt pápa, Alexandria pátriárkája is. A különböző országokból érkezett, különböző vallások híveiből álló zarándokok, hívők, papok és püspökök ökumenikus istentiszteleten vettek részt.

szeptember 15. A Demokrácia Nemzetközi Napja

AZ ENSZ Közgyűlése 2007 novemberében fogadott el konszenzusos határozatot megünnepléséről. A magyar Országgyűlés 2008. szeptember 15-én fogadta el azt a határozati javaslatot, amely Magyarországon is a demokrácia nemzetközi napjává avatta szeptember 15-ét.

szeptember 15. Nemzetközi Prosztata nap

Szeptember 15-ét 2005-ben nyilvánította a prosztata (dülmirigy) napjává az Európai Urológus Társaság.

szeptember " A Kulturális Örökség Napjai"

Az Európai Tanács kezdeményezésére a tagországok részvételével 1991 óta minden év szeptemberében megrendezésre kerül az "Európai Örökség Napok- Nyitott Kapuk" című program, de Európa többi országa számára is nyitott ez a lehetőség. Ma már Európa szinte minden országa kitárja öröksége kapuit a nagyközönség számára. Ennek az akciónak a lényege az integrálódó Európa népei identitástudatának őrzése és a helybeli tevékenység serkentése, a kulturális örökség megismertetése. Általánosan : múzeumok, emlékhelyek és műemlékek megnyitása: ingyenes látogatás lehetővé tétele a cél, főként olyanoké, amelyekbe más alkalommal nemigen lehet bejutni. Magyarország 1992-ben csatlakozott e rendezvénysorozathoz.

szeptember 18. Rokkantak Napja

1981-ben a Rokkantak Nemzetközi Évek napja eseménysorozatának szervezésére, lebonyolítására létrehozott nemzeti szervező bizottság e napot nyilvánította a Rokkantak Napjává.

szeptember 20. Biztosítási Világnap

Az osztrák biztosítók kezdeményezésére szeptember 20-át Biztosítási Világnappá nyilvánították.

szeptember 20. Gyermekek Világnapja

1954 óta az UNICEF kezdeményezésére szeptember 20-án tartjuk a Gyermekek Világnapját, elsősorban a fejlődő országok gyermekeinek támogatására. E napon felhívást intéznek a világ országaihoz annak érdekében, hogy támogassák és védelmezzék a gyermekek 1959. évi ENSZ-deklarációban megfogalmazott jogait.

szeptember 21. Alzheimer Világnap

Az Alzheimer kór a központi idegrendszer pusztulásos betegsége, melynek során az agysejtek sorvadásával először a személyiség, majd a test is elpusztul. Az Alzheimer Világnap évenkénti megrendezését 1994-ben kezdeményezte - az Egészségügyi Világszervezet támogatásával - a Nemzetközi Alzheimer Társaság, amihez már 57 ország csatlakozott. Magyarország első alkalommal 2001-ben csatlakozott a világnaphoz.

szeptember 21. Magyar Dráma Napja

A Magyar Írók Szövetségének kezdeményezésére 1984-től minden évben szeptember 21-én ünneplik a Magyar Dráma Napját Madách Imre: Az ember tragédiája című drámájának ősbemutatója napjának tiszteletére. Célja: felhívni a figyelmet a magyar drámai irodalom értékeinek jobb megismertetésére és az írók ösztönzése újabb alkotások létrehozására.

szeptember 21. Nemzetközi Hulladékgyűjtő Nap

szeptember 22. Autómentes Világnap

Az Európai Unió szeptember 22-re Autómentes Világnapot hirdetett meg. A minden évben megrendezett esemény célja, hogy felhívja a figyelmet a motorizáció és az elavult közlekedésszervezés által okozott súlyos környezeti és egészségügyi problémákra. A rendezvényre először 1997-ben került sor a franciaországi La Rochelle-ben. 2001 elején megszületett az autómentes napról szóló Európai Charta, melyet másodikként - az unión kívüli országok közül elsőként - Magyarország is aláírt.

szeptember 24. A Fehér Kendő Napja

Az ősi Grúziában a férfiak befejezték harcukat, amikor a nők odadobták fehér kendőjüket. 1993 szeptemberében Grúziában kétezer nő vonult ki. Dolidze grúz filmrendező felhívással fordult az asszonyokhoz: a nők a maguk eszközeikkel vegyék fel a küzdelmet a háború ellen. Nők ezrei vonultak ki fehér kendőben, így lett a fehér kendő megbékélés jelképe. Magyarország 1994-ben csatlakozott a felhíváshoz, hogy minden év szeptember utolsó vasárnapján a nők gyűljenek össze fehér kendőben a béke és fegyverszünet kifejezéseképpen. Megünneplésének időpontjáról ellentmondó adatokat találtunk, néhol szeptember 24-éhez kötik, de több helyen a hónap utolsó vasárnapján említik.

szeptember 24. A Szív Világnapja

A Kardiológiai Világszövetség szeptember 24-ét nyilvánította a Szív Világnapjává, amelyet első alkalommal 200. szeptember 24-én ünnepeltek meg.

szeptember utolsó vasárnapja Tengerészeti Világnap

szeptember utolsó vasárnapja Hallássérültek Világnapja

A Siketek Nemzetközi Szövetségének határozata alapján 1958 óta minden év szeptember utolsó vasárnapján emlékeznek meg e világnapról.

szeptember 26. Az Európai Nyelvek Napja

szeptember 26. A Fogamzásgátlás Világnapja

A nemzetközi egészségnevelési, egészségügyi intézmények kezdeményezésére szeptember 26-a A Fogamzásgátlás Világnapja. 2007-ben rendezték meg először azzal a céllal, hogy a lehető legszélesebb körben ismertek legyenek a különböző fogamzásgátlási módszerek, hiszen a nem tervezett terhesség és az ezt gyakran követő abortusz súlyos problémát jelent.

szeptember 26. Nyelvek Európai Napja

2001-ben ünnepelték először Európában az Európa Tanács kezdeményezésére. A Nyelvek Európai Napja hangsúlyozottan hívja fel a nyilvánosság figyelmét a nyelvtanulás fontosságára, növeli valamennyi Európában beszélt nyelvnek az ismertségét és megbecsültségét. Ez a nap motivációt teremt az egész életen át tartó nyelvtanuláshoz.

szeptember 26. A Tiszta Hegyek Napja

szeptember 27. Idegenforgalmi Világnap

1980 óta ünneplik az Idegenforgalmi Világszervezet (WTO) határozatára, annak emlékére, hogy 1970-ben szeptember 27-én fogadták el a szervezet alapítására vonatkozó okmányt.

szeptember 27. A Turizmus Világnapja

szeptember 29. Kávé Világnapja

E napon a kávézók és kereskedések világszerte akciókkal, különleges fajtakóstolókkal, és finomabbnál finomabb kávéitalokkal várják a vendégeket.

szeptember utolsó péntekje Kutatók Éjszakája

Az Európai Bizottság kezdeményezésére és támogatásával Európa-szerte megrendezett ismeretterjesztő fesztivál, amelyet 2005 óta minden év szeptemberének utolsó péntekén rendeznek meg.

szeptember 30. Helyi Önkormányzatok Napja

A helyi önkormányzati rendszer létrejötte Magyarországon. Az Országgyűlés 57/2000. (VI.16.) határozata a Helyi Önkormányzatok Napjává nyilvánította szeptember 30-át, annak emlékére, hogy 1990-ben ezen a napon tartották az első helyhatósági választásokat Magyarországon.

szeptember 30. Hepatitis Világnap

A világnapot a WHO kezdeményezésére tartják július 28-án, annak emlékére, hogy 1925-ben ezen a napon született Baruch Blumberg Nobel-díjas amerikai orvos, a hepatitis B vírus felfedezője.

szeptember 30. A Népmese Napja

A Magyar Olvasótársaság kezdeményezésére 2005-től szeptember 30-át, Benedek Elek születésnapját a Népmese Napjaként tiszteljük. Ezen napon megkülönböztetett figyelem illeti meg a magyar és más népek meséit. Hallgassunk mesét, emlékezzünk meg mesegyűjtőinkről és mesemondóinkról.

Frissítve: 2017.06.29