Nevezetes napok

július 27. Rendszergazdák Világnapja

A Rendszergazdák Világnapjának számontartása a SysAdminDay.com webhelynek köszönhető. Az ötlet a nap megünnepléséről a meggyötört és sokszor nem kellőképpen megbecsült rendszeradminisztrátorok kapcsán született. A definíció szerint ők a számítógép-és hálózati rendszergazdák, webmesterek, adatbázis- és e-mail adminisztrátorok akiknek személye gyakran elrejtve marad a felhasználó szeme elől.

július 1. Építészeti Világnap

Magyarországon 1988-ban ünnepelték meg először. Július első napját az Építészek Világszövetsége nyilvánította világnappá, hogy ezzel is felhívja a figyelmet az ember környezetét meghatározó módon alakító építészetre.

július 1. A Köztisztviselők Napja Magyarországon

A Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezete 1996-ban kezdeményezte,hogy a köztisztviselői törvény 1992. július 1-jei életbelépésének emlékére Magyarországon július 1-je legyen a Köztisztviselők Napja. 1997-ben tartották meg először.

július 1. Semmelweis Nap, A Magyar Egészségügy Napja

1992 óta, minden év július 1-jén megtartott ünnepnap Magyarországon. 1818-ban ezen a napon született Semmelweis Ignác magyar orvos, az „anyák megmentője”, aki kiemelkedő szerepet játszott a gyermekágyi láz leküzdésében. A 2003. évi LXXXIV. törvény, 2011. január 1-jén történt kiegészítésével július 1-je 2011-től munkaszüneti napnak számít az egészségügyi dolgozók és az egészségügyben dolgozók számára Magyarországon.

július 2. Sportújságírók Napja

A Nemzetközi Sportújságíró Szövetség (AIPS) 1994. szeptemberében Párizsban tartott ülésén magyar javaslatra július 2-át a Sportújságírók Napjává nyilvánította, annak emlékére, hogy az AIPS 1924. július 2-án alakult meg. 1995-ben ünnepelték először.

július 5. Nemzetközi Szövetkezeti Nap

A Szövetkezetek Nemzetközi Szövetségének 1922. évi határozata alapján minden év július első szombatján ünneplik annak emlékére, hogy 1844-ben az angliai Rochdale nevű kisváros 28 polgára - a méltányos áron, jóminőségű áruhoz juttatás érdekében - létrehozta az "Érdemes Úttörők Társaságá"-t, a legelső szövetkeztet.

július 6. A Csók Világnapja

Az egész világon július 6-án ünnepeljük a Csók Világnapját. Máig tisztázatlan, hogy ki kezdeményezte e jeles nap megünneplését, ahogy az is miért szeretünk csókolózni.

július második vasárnapja Vasutas Nap

1951-től augusztus, 1961-től július második vasárnapján ünnepeljük a vasutasnapot a kormány határozata alapján.

július 11. Népesedési Világnap

Az ENSZ július 11-ét Népesedési Világnappá nyilvánította.

július 15. Bíróságok Napja Magyarországon

A Bíróságok Napja megünnepelésére első alkalommal 2001-ben került sor. Az OIT július 15-ét a bírói hatalom gyakorlásáról szóló 1869. évi IV. törvénycikk kihirdetésének évfordulóját nyilvánította a bírák és az igazságügyi alkalmazottak ünnepnapjává. Ez a törvénycikk a magyar igazságszolgáltatás működésének meghatározó állomása volt. A jogszabály rendezte a közigazgatás és a bíráskodás elválasztását. Kiemelkedő jelentőséggel bír a bírói függetlenség deklarálása, amely szerint a bíró csak a törvénynek, illetve a törvényerejű szokásoknak volt alávetve. Ekkor szabályozták első ízben a bírák alkalmazásának szakmai feltételeit is. A törvénycikk hatályba lépésétől a bíró - a törvényben szigorúan meghatározott eseteket kivéve - elmozdíthatatlanná és áthelyezhetetlenné vált. Az 1997. évi LXVII. törvényben foglaltak szerint a 2008. évtől kezdődően ez a nap a bíróságokon munkaszüneti nap. Ezen a napon adják át a Juhász Andor-díjat, aki a Magyar Királyi Kúria elnöke tisztségét töltötte be, és az ő emlékére alapította az OIT a bírók és az igazságügyi alkalmazottak kiemelkedő igazságszolgáltatási tevékenységének és példamutató életpályájának elismerése képpen.

július 22. A Nándorfehérvári Diadal Emléknapja

2011. július 7-én a Magyar Országgyűlés, az 58/2011. (VII. 7.) OGY határozatával a nándorfehérvári diadal 555. évfordulója tiszteletére július 22-ét a nándorfehérvári diadal emléknapjává nyilvánította.

július 31. Balatoni Halak Napja

Az ország legnagyobb élővizére, a Balatonra kívánja felhívni a figyelmet a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium azzal, hogy minden év július utolsó hetében megtartják a Balatoni halak napját.

július 31. Természetvédelmi Őrök Világnapja

Az IRF (Nemzetközi Természetvédelmi Őri Szövetség) skóciai világkongresszusa fogadta el, hogy az alapítás 2007. évi 15. évfordulója alkalmából minden év július 31-ét a természetvédelmi őrök világnapjává nyilvánítja. .

Frissítve: 2017.06.29