Nevezetes napok

júnuis 17. Az Elsivatagosodás és Kiszáradás Elleni Küzdelem Vilgánapja

Június 17. az ENSZ Közgyűlés határozata alapján az elsivatagosodás elleni világnap. Hivatalos ENSZ becslések szerint a sivatagok terjeszkedése jelenleg több mint egymilliárd ember létét veszélyezteti és ma már az egész földfelszín egyharmadát érinti.

június 1. A Szülők Nemzetközi Napja

A Szülők Nemzetközi Napját az ENSZ hozta létre egy 2012-es határozatban, hogy az egész világon legyen egy olyan nap, amelyen a szülők önzetlen és életük végéig tartó elhivatottságáért mondunk köszönetet, amellyel a gyermekeiket nevelik. Több hazai szervezet – köztük a Szülők Háza Alapítvány és a Magyar Női Unió is – kezdeményezte már, hogy Magyarország is lépjen be az ünnepet hivatalosan is megtartó országok sorába.

június első szombatja Lakáskultúra Napja

Az Európai Bútorkerekedők Szövetsége (FENA) június elején tartja a Lakáskultúra Napját. Magyarország 1994-ben csatlakozott az akcióhoz.

június 4. Az Erőszak Ártatlan Gyermekáldozatainak Világnapja

1982-ben az ENSZ Közgyűlése rendkívüli ülést hívott össze az izraeli agresszió miatt, amelynek ártatlan palesztin és libanoni gyermekáldozatai voltak. Ennek emlékére Az Erőszak Ártatlan Gyermekáldozatainak Világnapján azokra a magánszemélyekre és szervezetekre irányul a figyelem, akik a gyermekek elleni erőszak megelőzéséért és jogaikért küzdenek.

június 4. Nemzeti Összatartozás Napja

A Nemzeti Összetartozás Napja, az 1920-as trianoni békeszerződés aláírásának évfordulójára emlékező, június 4-ére eső nemzeti emléknap amelyet 2010. május 31-én iktatott törvénybe az Országgyűlés. Az erről szóló Nemzeti Összetartozás melletti tanúságtételről címet viselő törvényjavaslatot Kövér László és Semjén Zsolt kezdeményezte. Ennek értelmében a 2010/2011-es tanítási évtől június 4-én, a trianoni békediktátum megkötésének évfordulójáról, a Nemzeti Összetartozás Napjáról a közoktatási intézményekben iskolai emléknap formájában kell megemlékezni.

június első vasárnapja Pedagógus nap

június 5. Környezetvédelmi Világnap

1972-ben június 5-én nyílt meg Stockholmban "Ember és bioszféra" címmel az ENSZ környezetvédelmi világkonferenciája. A konferencia ezt a napot határozatában nemzetközi környezetvédelmi világnappá nyilvánította.

június 5. Szenvedélyek Napja

június 8. Az Építők Napja Magyarországon

Az Építők Napját június második vasárnapján tartják Magyarországon az 1987 júniusában rendezett első országos építőmunkás kongresszus emlékére.

június 8. Óceánok Világnapja

június 10. A Magyar Ügyészség Napja

Az első magyar királyi ügyészségi törvény 1871. évi kihirdetésének emlékére 1991-től minden év június 10-én ünneplik a Magyar Köztársaság Ügyészségének napját.

június 10. Ügyészség Napja Magyarországon

Magyarországon az egységes, centrálisan felépített, a bíróságtól független és az igazságügy-miniszter főfelügyelete alá helyezett államügyészséget az 1871. június 10-én kihirdetett, 1871. évi XXXIII. törvény hozta létre.1991-ben, a törvény kihirdetésének 120. évfordulója alkalmából tartott ünnepi megemlékezésen Györgyi Kálmán legfőbb ügyész kezdeményezte, hogy június 10-e legyen a Magyar Köztársaság ügyészségének ünnepnapja 1992 óta ezen a napon adják át az ügyészi szervezet legmagasabb szakmai elismerését, a Kozma Sándor-díjat. 2005. november 23-án az Országgyűlés az ügyészségi törvény módosításában ezt a napot munkaszüneti nappá nyilvánította az ügyészségi szolgálati viszonyban állók számára.

június 12. A Gyermekmunka elleni Világnap

2002. június 12-én tartották meg először a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) kezdeményezésére. Az ILO statisztikái szerint a gyermekmunka világméretű törvényi tilalma ellenére még mindig minden hatodik (5-17 éves életkor közötti) gyermek dolgozik rendszeresen: a munkára fogott gyermekek több mint fele ázsiai. A gyermekmunka felszámolásáról szóló ILO határozatot 2004. márciusáig 148 ország törvényhozása ratifikálta. Magyarországon már 1839-ben betiltotta az Országgyűlés a gyermekmunkát.

június 13. Magyar Feltalálók Napja

Hazánkban 2008-ban döntöttek arról, hogy minden évben ünnepeljük meg magyar feltalálóinkat, és először 2009-ben, a Magyar Feltalálók Egyesülete 20. évfordulójának alkalmából csatlakoztunk Európához a Magyar Feltalálók Napja ünneplésével A Magyar Feltalálók Napját azért tették június 13-ra, mert az első magyar Nobel-díjas, Szent-Györgyi Albert biokémikus 1941-ben ezen a napon jelentette be találmányát, a jól eltartható, nagy C-vitamintartalmú készítmények előállításának eljárását.

június 14. Véradók Világnapja

A Véradók Világnapját június 14-én ünnepeljük a WHO, a Nemzetközi Vöröskereszt, a Véradók Szervezeteinek Szövetsége, a Nemzetközi Vértranszfúziós Társaság javaslatára. Ezen a napon született az osztrák származású amerikai Karl Landsteiner Nobel-díjas orvos, aki felfedezte az AB0-vércsoportot. A kezdeményezés célja, hogy felhívják a figyelmet a véradás fontosságára olyan időben, amikor a világ lakosságának 82 százaléka nem lehet biztos abban, hogy szükség esetén jut számára elegendő, fertőzésmentes vér. A WHO rámutatott arra, hogy az egészséges vérrel történő, kielégítő szintű ellátás elengedhetetlen feltétele a betegségek megelőzésének és lényegi eleme a hatékony egészségügyi ellátási rendszernek. A szervezet felmérései szerint 178 országból csupán 39-ben számíthatnak arra, hogy a szükséges vértartalékot teljes mértékben az egészséges véradóktól szerezhetik be.

június 16. A Független Magyarország Napja

Az 1956. évi forradalom és szabadságharc vértanúi 1958. június 16-ai kivégzésének, valamint a szovjet csapatok 1991. júniusi kivonulásának emlékére tartjuk a Független Magyarország Napját.

június 16. A megbékélés Napja

Nagy Imre kivégzésének emlékére határoztak erről a napról.

június harmadik vasárnapja Apák napja

Az ünnep az Amerikai Egyesült Államokból indult. A kezdeményezője Sonora Louise Smart Dodd, akinek anyja hatodik gyermeke születése közben halt meg. Az özvegyen maradt apa sohasem nősült meg újra, egy Washington állambeli farmon nevelte fel gyermekeit. Sonora Dodd 1909-ben anyák napi misén vett részt, amikor felötlött benne a gondolat, hogy érdemes lenne hasonló megemlékezést szervezni az apáknak is. Az apáknak szentelt ünnep az anyák napja koreográfiáját vette át. Az ünneppel Sonora Dodd apjának kívánt emléket állítani. Legalkalmasabb dátumnak június 5-ét, apja születésnapját tartotta. Az idővel létjogosultságot nyert ünnepet különböző időpontokban tartják világszerte. Az eltérés oka, hogy a szervezőmunka elhúzódott, az ünnep pedig kicsúszott az eredetileg elképzelt ütemtervből, így 1910-ben az első apák napi misét június harmadik vasárnapján tartották. A sok lobbymunka és a kialakult szokások, vagyis hogy a családok megünnepeljék az apák napját 1972-ben meghozta a várva várt elismerést. Richard Nixon elnök törvénybe iktatta június harmadik vasárnapját, mint az apák napját. Az ünnep hódítása világkörüli útra indult. Néhány katolikus országban az apák napja tiszteletét összekötötték Jézus nevelőnapjának, Szent Józsefnek a tiszteletével. Az apák napja magyarországi meghonosítására a két világháború közt került sor. Az ünnep kezdeményezője a Horthy-rendszerben működő gyermekszervezet, a Szívgárda volt. A rendszerváltás után először1994-ben, Miskolcon rendeztek apák napját, az United Way borsodi szervezete kezdeményezésére. Magyarországon az amerikai eredethez alkalmazkodva június harmadik vasárnapjára tűzték ki az ünnepet.

nyári napfordulóhoz legközelebbi vasárnap Nap Napja

A Napenergia Társaság európai tagozatának felhívására első ízben 1994-ben rendezte meg a Környezetünkért Egyesület, a Magyar Napenergia Társaság és Főpolgármesteri Hivatal. A központi rendezvény helyszíne a Margitsziget.

június 20. A Menekültek Világnapja

2001-ben tartották először e napon a Menekültek Világnapját, amikor a menekültek helyzetére hívták fel a figyelmet világszerte. Az Afrikai Egységszervezet indítványára 1975. június 20. óta minden évben megtartották az afrikai menekültek napját, arra emlékezve, hogy 1974. június 20-án életbe lépett az egységszervezet vezetőinek megállapodása. Ehhez a kezdeményezéshez csatlakozott az ENSZ közgyűlése, amikor elhatározta, hogy ezt a napot a Menekültek Világnapjává nyilvánítja. A római katolikus egyház minden év januárjában tartja az elvándorlók és menekültek világnapját, melyet X. Pius pápa vezetett be 1914-ben.

június 21. Gördeszkás Világnap

A Go Skateboarding Day (magyarul: "Menj gördeszkázni nap") a gördeszkázás nem hivatalos világnapja, melyet minden évben június 21-én tartanak meg. Az ötlet az IASC-től származik. Az első GSD (Go Skateboarding Day) 2004-ben került megrendezésre.

június 21. A Zene Ünnepe

1982-ben tartották először Franciaországban. Maurice Fleuret francia zenetudós javasolta, hogy a nyár első napját a világon mindenütt köszöntsék zenével. Az ötlet Jack Lang, akkori francia kulturális miniszter támogatásával valósult meg.

június 23. Olimpiai Nap

1894. június 23-án Pierre de Coubertin báró kezdeményezésére összeült Párizsban a "Kongresszus az olimpiai játékok felújítására", amelyen elhatározták az olimpia eszme újjáélesztését. Ennek emlékére 1987 óta ünnepeljük.

június 23. Spamellenes Világnap

2003-tól tartják a Yahoo kezdeményezésére.

június utolsó szombatja A Magyar Szabadság Napja

1991 június 19-én az utolsó szovjet katona is elhagyta Magyarország területét. Ennek emlékére az Országgyűlés június 19-ét nemzeti emléknappá nyilvánította. A Parlament 2001. május 8-án fogadta el az ország szabadsága visszaszerzésének jelentőségéről és a Magyar Szabadság Napjáról szóló előterjesztést, amely június 19-ét nemzeti emléknappá, június utolsó szombatját pedig a Magyar Szabadság Napjává nyilvánította.

június 25. Barlangok Napja

június 26. A Kábítószerfogyasztás elleni Küzdelem Nemzetközi Napja

Az ENSZ közgyűlésének 1987. évi határozata alapján 1988-tól minden év június 26-án tartják. Ezen a napon deklarálták, hogy a kábítószer-probléma visszaszorítása érdekében a nemzetek összefogására, a kereslet- és kínálatcsökkentés egyensúlyára épülő beavatkozásra van szükség.

június 26. Közalkalmazottak Napja

június 27. A Magyar Határőrség Napja

A kormány határozata alapján 1992-től Szent László napján, június 27-én ünneplik Magyarországon a határőrök napját.

június 27. A Magyarországi Lengyelek Napja

Június 27-én ünneplik a Magyarországi Lengyelek Napját. Az Országos Lengyel Kisebbségi Önkormányzat a közös történelmi gyökerekre való tekintettel választotta a magyar szent király neve napját országos ünnepéül. Szent László 1077-1095-ig volt Magyarország királya, s anyai ágon a lengyel Piast-dinasztia leszármazottja, Vitéz Boleslaw lengyel király dédunokája volt. Ezen a napon a hazai lengyelek szentmisén vesznek részt, ünnepélyes koncertet rendeznek és átadják a Szent László-díjat valamint a " Magyarországi Lengyelekért" díjat.

június 29. Duna Napja

Az első nemzetközi Duna Napot 2004. június 29-én rendezték meg - a Duna Védelmi Egyezmény aláírásának 10. évfordulóján. A Duna Nap nevezetességét maga a folyó adja, hiszen a Duna többet jelent, mint Európa második legnagyobb folyója. Jelentősége jóval nagyobb, mint egy 2845 km-es vonal a térképen Németországtól a Fekete-tengerig. Tíz európai ország politikai határát jelöli ki, de vízgyűjtőterülete 18 országot érint, összekötve ezzel eltérő politikai, gazdasági és kulturális régiókat. A Duna-medence 817 000 km2 területével és több mint 80 millió lakosával Európa jelentős tényezőjét alkotja, sőt mondhatjuk: a világ legnemzetközibb folyója, a legeurópaibb folyó. A Duna Nap célja most már nem csupán a Duna Védelmi Egyezmény, hanem az EU Víz Keretirányelv követelményeivel is összhangban, hogy az európai emberek, de főleg minden érintett figyelmét ráirányítsa a Dunára. A "Duna-szolidaritás” gondolatának létrehozásával, párbeszéd-fórumot kínál, találkozási lehetőségeket és programokat ad a különböző országok lakosainak, gyerekeinek, civil szervezeteinek. További feladatának tekinti, hogy a Szófiai Konvenció által létrehozott Duna-védelmi Nemzetközi Bizottság (ICPDR) tevékenységének megismertetése révén elősegítse a vízgazdálkodás és a vízvédelem céljainak szélesebb körű támogatása érdekében kifejtett környezeti nevelést.

június 29. A Kuláküldözés Áldozatainak Emléknapja

A Magyar Országgyűlés 2012. március 26-án 23/2012. (III. 26.) OGY határozat alapján nyilvánította június 29-ét a kuláküldözés áldozatainak emléknapjává. A határozatban a parlament elítélte a magyar középparasztságnak a kommunista diktatúra dején történt kegyetlen üldöztetését és megkülönböztetését.

június 29. Meleg Büszkeég Napja (Gay Pride Day)

Az 1969-es Stonewall-i lázadásnak állít emléket, amikor egy meleg klub látogatói törvényeket felrúgva szembe szálltak a rendőrséggel. A Stonewall-i lázadás tiszteletére 1970. június 29-én szervezték meg először New Yorkban a Christopher Street Gay Liberation Day (Christpher utcai Meleg Felszabadulás Nap) felvonulást, amelyet azóta minden évben megtartanak. A kezdetek óta felvonulás kulturális és politikai fesztivállá terebélyesedett. A Meleg Büszkeség Napi felvonulást Magyarországon 1997. szeptember 6-án szervezték meg először.

június 30. A Keresztény Vértanúk Emléknapja

Róma vértanúi a város égését (64. július 17–23.) követően haltak meg azért, mert Krisztus hívei voltak. Nevüket nem ismerjük, valamennyien Szent Péter és Pál tanítványai voltak. Először azokat fogták el, akik kereszténynek vallották magukat, majd vallomásaik alapján nem is annyira a gyújtogatást, mint inkább az emberi nem gyűlöletét bizonyították rá sokakra. Ők voltak az egyház első vértanúi. Rájuk és hitükért a későbbiekben vértanúságot szenvedőkre emlékezünk ezen a napon.

Frissítve: 2017.06.29