Gyermekkönyvtár

Győr egyetlen gyermekkönyvtára a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Központi Könyvtárának épületében található. Szolgáltatásait életkortól függetlenül bárki igénybe veheti, aki érdeklődik a gyermek- és ifjúsági irodalom iránt. Olvasnivalókon kívül tematikus-, játszóházi és kézműves foglalkozásokkal, rejtvényfüzetekkel, vetélkedőkkel szünidei programokkal is várja a gyermekolvasókat. Kövessék Facebook-oldalunkat is.

A letölthető dokumentumainkat, könyvajánlóinkat és programjainkról készített képeinket megtalálja alább, a kapcsolódó tartalmaknál.

9023 Győr, Herman Ottó u. 22.

+36-96-516-677

gyermekkonyvtar@gyorikonyvtar.hu

Zárvatartás
2024.05.18 - 2024.05.20Ünnep miatt zárva.
 
Nyitvatartás
Tanítási időbenSzünetben
Hétfő 10 - 189 - 17
Kedd 13 – 1813 – 17
Szerda 10 - 189 - 17
Csütörtök 10 - 189 - 17
Péntek 10 - 189 - 17
Szombat 9 - 12 9 - 12
Vasárnap zárvazárva
Hogyan lehetsz tagja a könyvtárnak?

Jó, ha az első alkalommal édesanyád vagy édesapád elkísér, hiszen egy jótállási nyilatkozatot kell kitölteniük, amelyben adataik pontos megadásával és aláírásukkal vállalják, hogy segítenek a kölcsönzési szabályok betartásában. A beiratkozáshoz szükség van szüleid személyi igazolványára és lakcímkártyájára és ha iskolás vagy, a Te diákigazolványodra is.

Ha egyedül jössz beiratkozni, akkor szükség van diákigazolványodra és lakcímkártyádra, a jótállási nyilatkozatot haza kell vinned, a szüleiddel ki kell töltetned, s aláírva vissza kell hoznod. Amíg ez nem történt meg, csak 1 dokumentumot kölcsönözhetsz. Ha már elvégezted az általános iskolát, a felnőtt könyvtárban kell beiratkoznod!

Mire jó a könyvtár?
 • Spórolhatsz! Rengeteg olvasnivalót kölcsönözhetsz ingyen! Ha kéred, szívesen ajánlunk neked valami igazán jó könyvet. Bőséges a választék.
 • Segítünk a keresésben! A legkülönfélébb kérdések megválaszolásában a gyermekkönyvtárosok szívesen segítenek lexikonok, enciklopédiák, számítógépes adatbázisok felhasználásával.
 • A könyvtár lehet a dolgozószobád! A kézikönyvtárban található lexikonok, enciklopédiák, atlaszok, szótárak vagy egy-egy témát részletesen leíró könyvek a segítségedre lehetnek.
 • Naponta internetezhetsz! A számítógépek használatáért nem kell fizetned.
 • Velünk hadat üzenhetsz az unalomnak! Olvasnivaló mellett szabadidős programokat is kínálunk. Játszóházakat, vakációs programokat, játékdélutánokat, kézműves foglalkozásokat szervezünk, amelyeken a részvétel ingyenes. Hogy véletlenül se unatkozz, évente több rejtvényfüzetet adunk ki. Tavasszal az alsó tagozatosoknak, nyáron a vakációzóknak, ősszel a nagyoknak. Időről időre pályázatokkal jelentkezünk, amikor megmutathatod íráskészségedet, vagy kézügyességedet. Ilyenkor általában egy-egy mese, fogalmazás megírására, vagy művészeti alkotás elkészítésére buzdítunk. Olykor csapatversenyekre, vetélkedőkre hívunk.
Miért jó a gyermekkönyvtárba járni?
 • Óvodásként azért, mert anyuval és apuval sok szép színes könyvön keresztül juthatsz a mesék birodalmába.
 • Alsósként azért, mert a betűk világában való jártasságot öreg betűs könyveken keresztül gyakorolhatod, s választ kaphatsz olyan kérdésekre is, melyekre csak a lexikonok, enciklopédiák adhatnak feleletet.
 • Felsősként azért, mert 20 ezer kötetes könyvtárunkban biztosan megtalálod az éppen aktuális kötelező olvasmányodat, és a könyvtár titkos sarkaiban barátaiddal együtt kiengedheted a fáradt gőzt.
 • Szörfözőként azért, mert Internet kuckónkban 6 számítógép áll startra készen.
 • Játékosként azért, mert többféle társasjáték és kártya közül választhatsz.
 • Tanácstalanként azért, mert szívesen ajánlunk Neked olvasnivalót, segítséget nyújtunk házi feladatod megoldásához.
 • Ráérőként azért, mert itt mindig találsz barátokat, akikkel jobban telik az idő, itt olyan könyveket is olvashatsz, melyekkel tudásod, ismereted akár fél óra alatt is mélyítheted. 18 féle friss és színes újságból választhatsz.
A könyvek rendje

A könyvtárban minden egyes könyvnek megvan a maga helye. Ez a rend biztosítja, hogy gyorsan megtaláljunk minden könyvet. Hogy ezt a rendet betarthasd, és mindent megtalálj, jó, ha ismered a könyvtári ábécét, amely nem teljesen egyezik meg azzal, amit az iskolában tanultál. Ha nem tudod, honnan emelted le a könyvet, akkor inkább hagyd az asztalon, vagy szólj a könyvtárosnak! A válogatáshoz javasoljuk az őrjegy használatát. Az őrjegy, már a nevében is benne van, őrzi a könyv helyét a polcon. Ha egy könyvet érdekesnek találsz, és szeretnél belelapozni, leveszed a polcról, a helyére pedig beteszed az őrjegyet. Így biztosan tudni fogod, hová kell visszatenned a könyvet.

Mit találsz a polcokon

Hogy könnyű legyen számodra az eligazodás, csoportosítottuk könyveinket:

Helyben használható könyvek:

A kézikönyvekre (szótárak, lexikonok, enciklopédiák) bármikor szükség lehet, ezért nem viheted őket haza. Megkülönböztetésül piros csíkkal jelöltük meg őket. Ide soroljuk a helyismereti könyveket is, amelyek győri vonatkozású információkat tartalmaznak. A helyismereti (Győrrel kapcsolatos) köteteket a piros mellett kék csíkkal is ellátjuk.

Kölcsönözhető könyvek:

Ezeket tartalmuk szerint tovább csoportosítottuk az állványokon.

 • Szépirodalmi könyvek: leporellók, képeskönyvek; verseskönyvek; mesék, meseregények; ifjúsági irodalom (kalandos, történelmi, életrajzi, állatos, gyermekvilágról szóló és fantasztikus könyvek, lányregények); kötelező és ajánlott irodalom; műsor-összeállítások, tematikus versgyűjtemények. Ezek a könyvek íróik, szerzőik vezetékneveinek betűrendjében sorakoznak a polcokon. Ha nincs önálló írójuk, akkor a cím számít a betűrendbe sorolásnál.
 • Ismeretterjesztő könyvek: Ismeretet közölnek, egy tudományba vezetnek be, gyakorlati és elméleti tudnivalókról szólnak. Rengeteg tudományág van és még több ismeretterjesztő könyv. Az eligazodáshoz ezeket is rendezni kell. A világ összes tudománya csoportokra van osztva, és a tudományos könyveket ezeknek megfelelő 10 nagy csoportba rendezik. Az ismeretterjesztő könyveket a könyvtárak témájuk szerint tovább válogatják, és tartalmuknak megfelelően számokkal (szakjelzettel) jelölik. Az első szám arra a tudományos főcsoportra utal, ahová a könyv tartalma szerint tartozik. Az azonos témával foglalkozó könyvek ugyanazt a szakjelzetet kapják, és egymás közelébe kerülnek a polcokon. Pontos helyüket íróik/szerzőik betűrendje határozza meg. Ezt a kétsoros szakjelzetet a könyvek gerincén olvashatod, kereséskor ezt kell megjegyezned, vagy felírnod.
 • Kiemelt sorozatok: Külön polcra tettük azokat a könyveket, amelyek ugyan külsejükben azonosak, tartalmilag azonban különböző témákkal foglalkoznak. (pl.: Mi Micsoda, Szemtanú, Mit? Miért? Hogyan? -ismeretterjesztés óvodásoknak, 100 állomás – 100 kaland, stb.)
 • Idegen nyelvű könyvek: Külön kiemelve találhatók. Témájuk változatos, jó eszközei a nyelvtanulásnak.
Keresés a gyűjteményben. Katalógushasználat

A könyvtár katalógusa mindig választ ad arra, hogy az adott könyvtárban: mely szerzők könyvei találhatók, milyen című könyvek vannak, egy-egy témával kapcsolatosan milyen könyvek használhatók, és milyen sorozatokat gyűjt a könyvtár? A könyvtárban számítógépes katalógus segíti a tájékozódást és a keresést. Az on-line katalógust otthonról is használhatod, használatáról segédletet a letölthető dokumentumok között találsz.

ÁLLANDÓ PROGRAMJAINK
 • HENCIDÁTÓL BONCIDÁIG
  Mesevetélkedő sorozat 4. osztályos tanulóknak. A levelezős fordulók után a könyvtárban összemérik tudásukat a legjobb csapatok.
 • BOD PÉTER KÖNYVTÁRHASZNÁLATI VERSENY
  Felső tagozatos és középiskolás diákok számára szervezett országos tanulmányi verseny az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Pedagógiai Könyvtár és Múzeum (OFI PKM) szervezésében. A versenyfelhívást a Pedagógiai Oktatási Központ (POK) teszi közzé, a megyei írásbeli forduló helyszíne a gyermekkönyvtár.
 • INTERNETES VETÉLKEDŐ
  Évfordulókhoz kapcsolódó online vetélkedő felsősöknek.

 • ALSÓSOK HÓNAPJA
  Májusban tematikus foglalkozásokkal várjuk az alsós iskolai osztályokat.

 • DIÁKÍRÓ PÁLYÁZAT ALSÓSOKNAK ÉS FELSŐSÖKNEK
  A Költészet napjához kapcsolódó pályázat.
 • SZÜNIDEI KÉZMŰVES FOGLALKOZÁSOK
  Korszerű technikai megoldásokkal, ötletes tárgyak készítése a gyermekkönyvtárosok közreműködésével.

 • RAJZOS MESÉK
  Mesés rajzok – rajzos mesék címmel rajzpályázat óvodásoknak.

Jó, ha tudod!

Gyermekkönyvtári olvasójegyeddel a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér bármely részlegét látogathatod.

Aktuális rendezvények

Jelenleg nincs a szolgáltatási helyhez kapcsolódó rendezvény.

Ajánlók

Mark Twain: Koldus és királyfi
Galambos Krisztina ajánlata
2024.05.14
Gyermekkönyv
Koldus és királyfi egymás szerepeiben olyan élettel ismerkednek meg, melyet elképzelni sem tudtak.
Pungor András: Zozi mindig hazajön
Márné Tóth Krisztina ajánlata
2024.05.07
Gyermekkönyv
A napjaink valóságát a fantáziavilággal remekül elegyítő, mozgalmas könyv főszereplője Tomi.
Berg Judit: Tündér biciklin
Polczer Adél ajánlata
2024.04.30
Gyermekkönyv
A Tündér biciklin mesés lapjain Panka, a tündérlány és Csiribí, a tündérfiú kalandjai folytatódnak.
Christianna Brand: Nanny McPhee - A varázsdada visszatér
Szilvási-Szabó Éva ajánlata
2024.04.23
Gyermekkönyv
Éppen a legfőbb ideje Matilda újabb látogatásának, mert a gyerekek ismét nagyon elkanászodtak...
 

Fotógaléria