Hírek

Aktuális hírek időrendben

’’Hangzó Petőfi’’ - Kárpát-medencei vers- és prózamondó verseny
FIGYELEM! Új nevezési határidő: 2023. április 16. vasárnap éjfél!
2023.03.29
Hír

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából a győri Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér magyarországi és határon túli magyar diákok és felnőttek számára vers- és prózamondóversenyt hirdet. Nevezni Petőfi Sándor két versével vagy prózájával lehet. Próza esetében részletet is elfogadunk.

30. ’’Hegyalján innen, Sokorón túl’’ népmesemondó verseny
Felhívás
2023.03.22
Hír

A „Hegyalján innen, Sokorón túl” elnevezésű hagyományos népmesemondó versenyt idén már 30. alkalommal rendezi meg a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Ménfőcsanaki Fiókkönyvtára és a Bezerédj-kastély Művelődési Ház, melyen a győri és Győr környéki iskolák legjobb mesemondói mérik össze tudásukat.

Kinyit a Központi Könyvtár!
2023. március 21-től várjuk olvasóinkat
2023.03.19
Hír

Örömmel tájékoztatjuk jelenlegi és jövendőbeli olvasóinkat, hogy a kívül-belül megújult Központi Könyvtár Felnőtt Olvasószolgálata (Győr, Herman O. u. 22.) 2023. március 21-én (kedden) 13 órakor megnyitja kapuit és várja látogatóit!

Értékeltük a Petőfi arcai című online játékot
Eredmények
2023.03.18
Hír

A Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Gyermekkönyvtára 2023. március 6. és 10. között Petőfi arcai címmel internetes játékot hirdetett az általános iskola felsős tanulói részére. A 123 beérkezett megfejtés értékelése megtörtént, 8 gyermek részesül jutalomban és oklevélben.

A kulcs a Te kezedben van!
Gyermekíró pályázat
2023.03.17
Hír

A Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Gyermekkönyvtára jeligés gyermekíró pályázatot hirdet általános iskolás tanulók számára „A kulcs a Te kezedben van!” címmel. A megadott kulcsszavak felhasználásával meséket, illetve elbeszéléseket várunk az írni szerető pályázóktól.

’’Pro Urbe Győr’’ díjat kapott intézményünk igazgatója
Gratulálunk az elismeréshez!
2023.03.16
Hír

2023. március 15-én Győr Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése dr. Horváth Sándor Domonkos részére több évtizedes kiváló intézményvezetői munkája, valamint a város kulturális életét gazdagító, értékes szakmai és alkotói tevékenysége elismeréseként „PRO URBE GYŐR” díjat adományozott.

Votum Petőfianum
Könyvritkaság Muzeális Gyűjteményünkből
2023.03.15
Hír

Pontosan egy évvel a magyar forradalom nevezetes napja előtt, 1847. március 15-én (hétfőn) jelent meg Pesten a magyar irodalom egyik korszakos műve, a Petőfi összes költeményei egy kötetben. A könyv élére ez a közismert – egyben máig megosztó értékelésű – 6 soros költemény került.

Madárbarát
Pályázati füzet alsó tagozatos tanulóknak
2023.03.13
Hír

A Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Gyermekkönyvtára Madárbarát címmel jelentette meg alsósoknak szóló pályázati füzetét. Ki az, akit még nem varázsolt el a madarak éneke, vagy ne kémlelte volna az eget a madarak röptét figyelve? Ezt a színes, változatos, különös állatfajtát ismerhetik meg az érdeklődők.

Szépirodalmi klasszikusok újrafordítása
Válogatások könyvtárunk állományából
2023.03.10
Hír

Egy kis beavatással készültünk a szépirodalmi újrafordítások talán kevésbé ismert világába. Hosszabb címlistát állítottunk össze az utóbbi évek irodalmi klasszikusainak újrafordításaiból - hét nemzet irodalmának alkotásaiból válogatva.

Március 8. - Nemzetközi nőnap
Remek könyvek nagyszerű nőkről
2023.03.03
Hír

A nőnapot 1977 óta ünnepeljük az egész világon március 8-án, miután az ENSZ közgyűlése hivatalosan is nemzetközi ünneppé tette. De miért is kaptak a nők egy saját napot? Az 1900-as évek elején a szüfrazsett mozgalom hatására a nők egyre többször tiltakoztak az őket ért igazságtalanságok miatt.

Merüljünk el a romantikában!
Valentin napi könyvajánlónk
2023.02.10
Hír

Ha azt mondjuk Valentin nap, az emberek sokféleképpen reagálnak: van, aki szereti és alig várja; van, aki utálja, mert giccsesnek tartja; másokat pedig nem érdekel ez az egész romantikus szerelmes hercehurca. De hogyan is alakult ki ez az ünnep? Két eredettörténet ismert: a „pogány” és a keresztény.

Petőfi Győrben
Színes programsorozat az emlékévben
2023.02.09
Hír

Az Országgyűlés 2020-ban döntött arról, hogy a 2022–2023-as évet Petőfi Sándor-emlékévvé nyilvánítja a költő születésének 200. évfordulója alkalmából. Ehhez a nagyszabású ünnepségsorozathoz a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér is csatlakozott az NKA Petőfi 200 Ideiglenes Kollégium támogatásával.

Hencidától Boncidáig mesevetélkedő
Megszületett a végeredmény
2023.02.09
Hír

A Gyermekkönyvtár által 15. alkalommal meghirdetett Hencidától Boncidáig című mesevetélkedő két levelezős fordulójának értékelése megtörtént. A két forduló elért pontszámai alapján hirdetünk végeredményt. A remek munkáért minden résztvevőnek gratulálunk!

Győri Könyvfutár
Rendeljenek házhoz könyvtári könyveket!
2023.02.09
Hír

Ismételten felhívjuk figyelmüket arra, hogy a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér elindította Könyvfutár szolgáltatását, amelyet 65 év feletti beiratkozott, vagy mozgásukban korlátozott Olvasóink vehetnek igénybe. A szolgáltatás keretében a kölcsönzött dokumentumokat ingyenesen házhoz szállítjuk Győr közigazgatási területén belül.

Hymnus tudáspróba
Eredményhirdetés
2023.02.08
Hír

A Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér által a Hymnus születésének 200. évfordulójára összeállított hatfordulós online játék befejeződött. A beérkezett megoldásokat értékeltük. A legjobb 5 megfejtő könyvjutalomban részesül. Köszönjük a részvételt és az értékes megoldásokat!

Könyvek és a kultúra vonzásában Győrben
Dr. Horváth Sándor Domonkos könyvtárigazgató a kisalföld.hu podcastjának vendége volt
2023.01.27
Hír

Intézményünk vezetője többek között kitért a megyei és a városi könyvtár integrációjával létrejött közösségi tér felújítására, az idei Petőfi-fesztivál és -programsorozat eseményeire, és beszámolt az intézmény további terveiről.

TOP 10 Hang- és médiatár
Válogatások könyvtárunk állományából
2023.01.27
Hír

A Kisfaludy Károly Könyvtár Hang- és médiatárában több ezer különböző típusú dokumentumból választhatnak azok a látogatóink, akik a könyvolvasás mellett szívesen hallgatnak zenét, hangoskönyvet, néznek filmeket vagy játszanak kottából. 

Kutymorgók A Rászoruló Állatokért Egyesület
Segítjük a szervezet adománygyűjtő kampányát
2023.01.27
Hír

A Kutymorgók Egyesület legfőbb célja az állattartási kultúra javítása felvilágosítással, tanácsadással, oktatással, táp és felszerelés adományokkal; valamint a gazdátlan állatok létszámának csökkentésével - a túlszaporodást megelőző orvosi beavatkozás támogatása révén.

Mit olvastak a győriek 2022-ben?
A legnépszerűbb kötetek TOP 10-es listái
2023.01.25
Hír

Számítógépes nyilvántartásainknak hála, pontosan meg tudjuk mondani, hogy melyik könyveket kölcsönözték a legtöbben az elmúlt esztendőben. Olvasószolgálatos kollégáink több kategóriában kigyűjtötték a legnépszerűbb köteteket. Érdemes odafigyelni az ilyen listákra, hiszen felérnek egy jól összeállított könyvajánlóval!

Elektronikus olvasójegy
eCard - már iOS-en is elérhető a verziófrissített könyvtári app
2023.01.25
Hír

Androidos készülékkel rendelkező felhasználók mellett már az iPhone, iPad tulajdonosok számára is letölthetővé vált az eCard, a könyvtári ügyek intézését segítő mobil alkalmazás

''65 éves Hans Zimmer zeneszerző'' pályázati füzet eredménye
Gratulálunk a díjazottaknak!
2023.01.24
Hír

A Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér által összeállított ''65 éves Hans Zimmer zeneszerző'' című pályázati füzet értékelése megtörtént. A legeredményesebb 4 pályázó könyvjutalomban részesül. A díjazottakat e-mailben értesítettük a jutalom átvételének idejéről és módjáról.

Ünnepség A magyar kultúra napja alkalmából
Gratulálunk munkatársunknak!
2023.01.23
Hír

2023. január 20-án, délután került sor a Városháza Dísztermében a Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata által A magyar kultúra napja alkalmából szervezett ünnepségre. Hagyományosan ezen a napon adják át a Győr Művészetéért- és a Győr Közművelődéséért Díjakat.

Tudáspróba
Játsszanak velünk!
2023.01.21
Hír

2023. január 22-én lesz kétszáz éve, hogy Kölcsey Ferenc befejezte Hymnus, a Magyar nép zivataros századaiból című költeményét, mely csakhamar a magyar összetartozás jelképévé, nemzeti himnuszunkká vált.

Értékeltük a Karácsonyváró pályázati füzetet
Bravó, gyerekek!
2023.01.21
Hír

A Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Gyermekkönyvtára „Karácsonyváró” címmel szórakoztató játékokat, rejtvényeket tartalmazó pályázati füzetet jelentetett meg gyermekek részére. Örömünkre nagyon sokan részt vettek a játékban: olvastak, kerestek, kutattak.

Legnépszerűbb gyermekkönyvek 2022-ben
TOP 10 válogatások
2023.01.20
Hír

Összegyűjtöttük az elmúlt év legtöbbet kölcsönzött gyermek- és ifjúsági könyveit. Ez egy jó alap a választáshoz, nemde? Ennyi ember nem tévedhet!

Összmunkatársi értekezlet - díjátadóval
Gratulálunk kollégáinknak!
2023.01.19
Hír

Intézményünkben 2023. január 19-én zajlott a szokásos, évindító összmunkatársi értekezlet. Dr. Horváth Sándor Domonkos igazgató értékelte az elmúlt év történéseit, és felvázolta a 2023-as célokat. 

Újabb nyitvatartás-változás!
Egyes fiókkönyvtáraink elérhetőek lesznek
2023.01.17
Hír

2023. január 2-ától, hétfőnként 10.00-től 18.00 óráig heti egy alkalommal ismét elérhetővé válnak egyes fiókkönyvtáraink: Marcalvárosban, Szigetben és Szentivánon várjuk tisztelt olvasóinkat! Az energiafogyasztási helyzetet folyamatosan elemezzük, és bízunk benne, hogy mielőbb lehetőségünk nyílik újabb jó hírekkel szolgálni.

PETŐFI 200
Válogatások könyvtárunk állományából
2023.01.04
Hír

Könyvtárunk is csatlakozik a 2023-as év során a Petőfi Sándor-bicentenárium emlékidéző eseményeihez és programjaihoz. A PETŐFI 200 emlékév nyitányaként, a költői születésnap hagyományos dátumához igazodva, egyik kiemelkedő és ikonikus kötetének rövid megidézésével tisztelgünk előtte.

Kitüntették kollégánkat
Pethő Árpádné kapta idén a Kisalföldi Könyvtáros-díjat
2022.12.14
Hír

A Kisalföldi Könyvtárosok és Könyvtárak Egyesülete 2022. december 6-án tartotta tisztújító közgyűlését a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Kisfaludy Károly Könyvtárában. Az összejövetel keretében került sor a Kisalföldi Könyvtáros-díj 2022. évi átadására.

A zene… az kell! pályázati füzet eredménye
Gratulálunk a díjazottaknak!
2022.12.13
Hír

A Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Gyermekkönyvtára által összeállított A zene... az kell! című pályázati füzet értékelése megtörtént. A 26 pályázó közül az első 6 helyezett (legeredményesebb 8 pályázó) könyvjutalomban részesül. A díjazottakat e-mailben értesítettük a jutalom átvételének idejéről és módjáról.

Újváros
Miniatűr tudáspróba – könyvjutalommal!
2022.03.16
Hír

A Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér kiadásában a közelmúltban átfogó helytörténeti mű született Újváros történelméről. A Perger Gyula által írt kötetben a városrész településszerkezetéről, műemlékeiről, nyelvi, etnikai és vallási közösségeiről, gazdasági életéről, néprajzáról olvashatnak.