Hírek

Aktuális hírek időrendben

A Hang- és médiatár gyermeknapi ajánlója
Válogatás gyűjteményünkből
2022.05.23
Hír

A gyermeknap a világ sok országában ünnepnap. Hazánkban május utolsó vasárnapján tartják. 

Közlekedjünk
A gyermekkönyvtári pályázati füzet eredményei
2022.05.20
Hír

A Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Gyermekkönyvtára által összeállított, nagyon fontos témával foglalkozó, Közlekedjünk! című pályázati füzet értékelése megtörtént. Az 50 pályázó közül a legeredményesebb 15 fő könyvjutalomban részesül.

Túrázás - Segítség a barangolni vágyóknak
Válogatás gyűjteményünkből
2022.05.19
Hír

A tavasz, a jó idő beköszönte egyúttal a kirándulás, a túrázás, a szervezett kikapcsolódás időszaka is. Új tájakat természeti szépségeket fedezhetünk fel, bővíthetjük ismereteinket, jobban megismerhetjük barátainkat, ismerőseinket, de nem utolsó sorban saját magunkat is. 

Győri képeskönyv
Szabadon letölthető az intézmény Digitális Könyvtárából!
2022.05.16
Hír

Örömmel tájékoztatjuk kedves olvasóinkat, hogy az intézményünk kiadásában megjelent nagysikerű Győri képeskönyv már digitálisan is elérhető elektronikus könyvtárunkban.

Gyermekíró pályázataink eredményei
Gratulálunk a díjazottaknak!
2022.05.13
Hír

A Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Gyermekkönyvtára által meghirdetett Állati kalandok című alsósoknak szóló és Bolondos rímek című felsősöknek szóló gyermekíró pályázataink értékelése megtörtént. A pályázók számos ötletes, vicces, fordulatos művet küldtek be.

Közösségi szolgálat diákoknak
''Belekóstolhatsz'' a könyvtárosi munkába!
2022.05.12
Hír

Érdekel a könyvtári háttérmunka? Szeretnéd tudni mi történik a könyvekkel, mielőtt polcra kerülnek? Szívesen dolgoznál barátságos környezetben, egy fiatal és jó hangulatú csapat tagjaként? Akkor ez a te területed!

Elismerés Orbánné dr. Horváth Mártának
Kitüntették nyugalmazott kollégánkat
2022.05.04
Hír

A Kisalföldi Könyvtárosok és Könyvtárak Egyesülete 2022. május 3-án a Kisfaludy Károly Könyvtárban tartotta éves közgyűlését. Az összejövetel keretében adták át az szervezet által alapított Kisalföldi Könyvtáros-díjat. A kuratórium 2021-ben Orbánné dr. Horváth Mártának ítélte az elismerést, azonban a világjárvány miatt a díj átadására csak most került sor.

Barátaink, az állatok
Online játék alsósoknak
2022.04.25
Hír

A Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Gyermekkönyvtára 2022. április 25. és május 27. között Barátaink, az állatok címmel internetes játékot hirdet az általános iskolák alsós tanulói részére. Ebben az időszakban minden héten egy-egy kérdést teszünk fel Gárdonyi Géza egy-egy meséjéhez kapcsolódóan a Győri Gyermekkönyvtár Facebook-oldalán.

Anyák napjára szeretettel
Válogatások könyvtárunk állományából
2022.04.23
Hír

Anyák napja közeledtével összeállítottunk néhány ajánlólistát. Válogatásunkban megtalálhatóak szakirodalmi könyvek, melyek az anyaságról és gyermeknevelésről szólnak. A szépirodalmi könyvek között a könnyed olvasmányoktól kezdve a memoárokon át a komolyabb témákat boncolgató regények közül válogathatnak.

A Föld napja - Április 22.
Válogatások könyvtárunk állományából
2022.04.22
Hír

Egy nap a holnapért, a klímáért! Létünk alapja az élővilág változatosságának megőrzése – erre figyelmeztet a 32. magyar, és az 52. világméretű Föld napja, melynek kiemelt témája maradt a biológiai sokféleség megőrzése is.

Alsósok Hónapja
A gyermekkönyvtárban
2022.04.21
Hír

A Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Gyermekkönyvtára (Győr, Herman Ottó u. 22.) meghirdeti az Alsósok Hónapját 2022. május 2. és május 31. között az általános iskolák alsós osztályai számára.

Készüljünk együtt a költészet napjára!
Válogatások könyvtárunk állományából
2022.04.05
Hír

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Ebből az alkalomból több ajánlóval is készültünk, hogy a versekre irányítsuk olvasóink figyelmét.

Internet Fiesta - Irodalmi utazás
Eredményhirdetés
2022.04.04
Hír

Az Internet Fiestához csatlakozva 8 napon át a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Facebook-oldalán posztoltunk egy-egy űrlapos játékot. A beérkezett megfejtések értékelése megtörtént. A hat leggyorsabb helyes megfejtést beküldő könyvjutalomban részesül. 

Véget ért a Lengyel Alfréd Honismereti Verseny
Eredményhirdetés
2022.04.01
Hír

A Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér és a Győri SZC Krúdy Gyula Turisztikai és Vendéglátóipari Technikum a 2021/22-es tanévben is meghirdette a Lengyel Alfrédról elnevezett honismereti versenyt Győr és Győr környéke általános iskolái és középiskolái számára 2-2 fős csapatok részvételével.

Győri könyvtár:
125 éve szívügyünk az olvasás!
2022.03.30
Hír

Győr közkönyvtára működésének 125. évébe lépett. Nagylelkű adományozóknak köszönhetően a XIX. század végén létesült városunk első nyilvános könyvgyűjteménye. Előbb helyben, gázlámpa fényénél lehetett olvasgatni a városházán, később a történelem viharai számos változást, költözést, összevonást, fejlesztést, építkezést hoztak.

Elköltözött a Területi Könyvtári Szolgáltatás osztálya
Figyelem!
2022.03.28
Hír

Ezúton is tájékoztatjuk partnereinket, hogy a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Területi Könyvtári Szolgáltatás osztálya új helyszínen folytatja munkáját. Az új cím: 9022 Győr, Rákóczi F. u. 46. A telefonszámok, e-mail címek változatlanok.

Petőfi Klub
Győrben is
2022.03.24
Hír

A magyar Országgyűlés tavaly decemberben döntött arról, hogy a 2022. és 2023. évet Petőfi Sándor-emlékévvé nyilvánítja az egyik leismertebb magyar költő születésének 200. évfordulója alkalmából. Az emlékév egyik kiemelt eleme a Petőfi-klubok Kárpát-medencei hálózatának kialakítása.

Győri sportolók
Eredményhirdetés
2022.03.18
Hír

A Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Gyermekkönyvtára 2022. március 7. és 11. között Győri sportolók címmel internetes játékot hirdetett az általános iskola felsős tanulói részére. A 65 beérkezett megfejtés értékelése megtörtént. 12 gyermek jutalomban részesül.

Újváros
Miniatűr tudáspróba – könyvjutalommal!
2022.03.16
Hír

A Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér kiadásában a közelmúltban átfogó helytörténeti mű született Újváros történelméről. A Perger Gyula által írt kötetben a városrész településszerkezetéről, műemlékeiről, nyelvi, etnikai és vallási közösségeiről, gazdasági életéről, néprajzáról olvashatnak.

Föl a zászlóval magasra!
Ünnepi műsor március 15. alkalmából Ménfőcsanakon
2022.03.12
Hír

A 2022-es és 2023-as Petőfi Sándor-emlékév alkalmából Petőfi Klubok elnevezésű programsorozat veszi kezdetét Magyarországon és a külhonban. Ennek kapcsán március 16-án, szerdán 13 órakor a Ménfőcsanaki Művelődési Házban (Bezerédj-kastély, nagypince) március 15-ére emlékezve köszöntőkkel egybekötött ünnepi műsorra kerül sor.

Hencidától Boncidáig
Eredményhirdetés
2022.03.07
Hír

A Gyermekkönyvtár által 14. alkalommal meghirdetett Hencidától Boncidáig című mesevetélkedő két levelezős fordulójának értékelése megtörtént. 

Forradalom és szabadságharc 1848-49
Válogatások könyvtárunk állományából
2022.03.07
Hír

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc óta eltelt több mint másfél évszázadban dokumentumok sokasága jelent meg a nevezetes eseményhez kapcsolódva. A Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér gyűjteményéből készítettünk tematikus szépirodalmi, szakirodalmi és hangtári válogatásokat, megkönnyítve mindazoknak a választást, akik érdeklődnek a korszak iránt.  

Tavasz a kiskertekben
Szakkönyvek növénybarátoknak
2022.03.02
Hír

Kedves Olvasóink! Megérkezett a tavasz, éled a természet. Összegyűjtöttünk néhány könyvet, melyek a kerti munkákban segítenek. Akiknek nincs saját birtokuk, azok se búslakodjanak, mivel a zöldség, gyümölcs és virág termesztés erkélyen vagy cserépben történő lehetőségeiről is gazdag ismeretterjesztő irodalmat kínálunk.

MeRSZ és szotar.net
Online. Bárhol. Bármikor. Díjmentesen.
2022.02.18
Hír

Beiratkozott olvasóink otthonról is használhatják a könyvtár által előfizetett MeRSZ és szotar.net adatbázisokat. Aki szeretné a két adatbázist otthonról is elérni, az kérjük jöjjön be a könyvtárba, csatlakozzon a wifire, s lépjen be a https://mersz.hu vagy a https://www.szotar.net oldalra!

Szívügyünk a mozgás
Várjuk a sportolni vágyó győrieket!
2022.01.27
Hír

Győrben mindig is kiemelt szerepet kapott a sport, nem csak a profi csapatok szintjén, hanem a városlakók életében is. A város több pontján is található szabadtéri fitnesspark és olyan sportolási lehetőség, amelyet korosztálytól függetlenül bárki élvezhet.

Könyvtárunk legnépszerűbb könyvei 2021-ben
TOP 50
2022.01.26
Hír

A Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér gyűjteményében több százezer kiadványt őriz. Olvasó legyen a talpán, aki ebből megtalálja azokat a köteteket, amelyek éppen neki szólnak! Könyvtárosaink kiemelt helyre teszik az új könyveket, időről időre tematikus mini kiállításokat, ajánlólistákat készítenek.

A holokauszt nemzetközi emléknapjára ajánljuk
Fiatal olvasóknak
2022.01.25
Hír

Az auschwitzi koncentrációs tábor 1945. január 27-én szabadult fel, ennek emlékére az ENSZ Közgyűlése 2005. november 1-jén január 27-ét a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapjává nyilvánította.

A magyar kultúra napja, Győr - 2022
Elismerést kapott kollégánk, Máj Szabolcsné
2022.01.24
Hír

A magyar kultúra napján 2022-ben Máj Szabolcsné kolléganőnk kapott elismerést a győri önkormányzattól. Máj Szabolcsné a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Területi Könyvtári Szolgáltatások Osztályának vezetője. Jutalmához gratulálunk, és további sikeres munkát kívánunk!

John Williams 90
Értékeltük a Facebook játék eredményeit
2022.01.23
Hír

Az idén 90 éves John Williams a legismertebb zeneszerzők közé tartozik, filmzenéinek főtémái bárhol felhangozva ismerősnek tűnhetnek. Életműve nem csak akkor megkerülhetetlen, amikor filmzenéről beszélünk, de akkor is, ha általában a filmművészetről. 

Döntött a zsűri
A Mesés rajzok – rajzos mesék rajzpályázat végeredménye
2022.01.23
Hír

A Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Gyermekkönyvtára által Lázár Ervin születésének 85. évfordulója alkalmából meghirdetett Mesés rajzok – rajzos mesék című rajzpályázatának értékelése szakértők bevonásával megtörtént. 

Online beiratkozás
Új szolgáltatással élhetnek
2022.01.22
Hír

A Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér2022. januárjától online beiratkozási lehetőséget biztosít az új beiratkozóknak, tehát mindazoknak, akik még nem olvasói a könyvtárnak. A már meglévő, de lejárt érvényességű olvasójegyek online meghosszabbítására nincs mód, kérjük ezt személyesen tegyék meg!

Karácsonyváró rejtvényfüzet
Eredményhirdetés
2022.01.21
Hír

A Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Gyermekkönyvtára „Karácsonyváró” címmel szórakoztató játékokat, rejtvényeket tartalmazó pályázati füzetet jelentetett meg gyermekek részére. A beküldött megfejtések értékelése megtörtént. 

A ménfőcsanaki és gyirmóti művelődési ház is hozzánk tartozik
Névpályázatot hirdetünk!
2022.01.14
Hír

Kedves Látogatóink!
Ezúton is szeretnénk tájékoztatni Önöket, hogy 2022. január 1-jétől a Ménfőcsanak-Gyirmóti Művelődési Központ a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér szervezeti egységeként működik. A két művelődési ház a továbbiakban a könyvtár külön-külön szolgáltatási pontja lesz.