Helyben használat

A regisztrált látogatóinkat ingyenesen illeti meg a könyvtári állomány (könyvgyűjtemény, folyóirat-állomány, hangzó- és elektronikus gyűjtemény) helyben használata. A könyvtár gyűjteményének gyakran keresett, állandóan használt vagy különösen értékes része is csak helyben tanulmányozható: a kézikönyvtárban elhelyezett kézikönyvek és segédkönyvek (lexikonok, enciklopédiák, szótárak, adattárak, repertóriumok, bibliográfiák, monográfiák, jogszabálygyűjtemények stb.), tárgyévi időszaki kiadványok (napilapok, hetilapok, folyóiratok), a helyismereti dokumentumok egy része (helyi hírlapok, iskolai értesítők, hivatali és vállalati jelentések; önkormányzati jegyzőkönyvek, előterjesztések, rendeletek és határozatok stb.), a muzeális gyűjtemény egésze, speciális adatbázisok (pl: Arcanum Digitális Tudománytár), valamint bakelitlemezek és életműsorozat részeként megjelent hangzó CD-k. Ezen kívül lehetőség van az Internet helyben használatára is könyvtári gépen vagy saját eszközön (laptop, notebook, tablet, telefon).

A szolgáltatás igénybevételéhez minden telephelyünkön kényelmes hely (olvasóterem, kutatószoba, olvasósarok), valamint megfelelő eszköz (CD lejátszó és hagyományos lemezjátszó Kisfaludy Károly Könyvtárunkban) áll látogatóink rendelkezésére.

A látásproblémákkal küzdők számára olvasógép könnyíti meg a nyomtatott dokumentumok helyben használatát, és speciális szoftverrel ellátott számítógép segíti tájékozódásukat a Központi Könyvtárban. Kisfaludy Károly Könyvtárunkban speciális kézi nagyító segíti látássérült olvasóinkat az olvasásban.