Helyben használható adatbázisok

Olvasóink számára biztosítjuk saját építésű adatbázisainkon kívül előfizetéses és szabadon hozzáférhető adatbázisok (ADT PLUS, Céginfo, Complex Jogtár, Digitális Irodalmi Akadémia, Digitális Képarchívum, EHM, Europeana, Eurostat, Hungaricana, Irodalmi kritikák, tanulmányok, MANDA, MATARKA, MEK, MTDA, NAVA, Pedagógia Adatbázis, Pressdok/Hundok, STADAT, SzocioWeb) használatát. Mindezek segítségével korszerű forrásokhoz, naprakész információkhoz juthatnak felhasználóink. Az adatbázisok eléréséhez, s azok használatának megismeréséhez a tájékoztató könyvtárosok segítséget nyújtanak.

Arcanum Digitális Tudománytár Plus adatbázis

A Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér két legnagyobb szolgáltatási egységében, a Központi Könyvtárban és a Kisfaludy Károly Könyvtárban is elérhető az Arcanum Digitális Tudománytár Plus adatbázisa.
Az ADT+ egy Interneten keresztül hozzáférhető, folyamatosan bővülő számítógépes adatbázis, amely kétrétegű PDF-eket és keresőprogramot tartalmaz. Az adatbázis jellemzően folyóiratokat, évkönyveket, periodikumokat, lexikonokat, családtörténeti-, helytörténeti-, hungarológia kiadványokat és könyveket foglal magába. Az adatok előállítója és a szoftver fejlesztője, üzemeltetője az ARCANUM Adatbázis Kft. Az előfizetéses adatbázis (amely IP tartományhoz kötött, a megadott gépeken így nem kell a belépéshez felhasználónév és jelszó) Wi-Fi hálózatról, valamint a könyvtár internetszolgáltatásra fenntartott asztali számítógépeiről egyaránt elérhető. A felhasználók korlátozás nélkül használhatják a rendszer keresőjét, szabadon böngészhetnek a dokumentumok tartalomjegyzékében, megjeleníthetik a PDF-eket, valamint oldalakat is letölthetnek (ez utóbbi szolgáltatás azonban technikai korlátozás alá esik). A könyvtár új szolgáltatásának részleteiről az intézmény szaktájékoztató kollégái szívesen adnak további felvilágosítást az érdeklődőknek a helyszínen, illetve a könyvtár elérhetőségein.


Céginfo

Magyarországon bejegyzett cégek, egyéni vállalkozók, költségvetési intézmények és nonprofit szervezetek adatbázisa. Céginformációs szolgáltatás felhasználóbarát környezetben, széleskörű keresési lehetőséggel és adattartalommal.

 • Egyszerű keresés
 • Összetett keresés
 • Találati lista cégállapottal és alap cégadatokkal
 • Cégkivonat
 • Cégmásolat
 • Sajtóhírek
 • Utoljára megtekintett cégek listázása

Moduláris szerkezetű, az alapmodulon túl az alábbi további szolgáltatásokat nyújtja:

Magánszemély és kapcsolati ábra modul
Cégek és magánszemélyek kapcsolatrendszerének feltérképezése, és grafikus környezetben történő ábrázolása.

 • Magánszemélyre keresés
 • Kapcsolati ábra
 • Tulajdonosok
 • Tisztségviselők

Pénzügyi modul
Beszámoló adatokat és pénzügyi adatokra épülő elemzéseket tartalmazó modul, széleskörű pozitív és negatív információs adatbázissal.

 • Keresés pénzügyi adatok alapján
 • Mérlegtár részletes beszámoló adatokkal
 • Elemzés
  Fő beszámoló adatokat és képzett pénzügyi mutatókat tartalmazó elemzés
  Alkalmazotti létszám adatok és trend
  Pozitív és negatív információk
  Export információk
  Cégkörnyezet és piaci részesedés vizsgálat
  Részletes pénzügyi mutatók és trend
  E-mail és webcím

Változásfigyelés modul
Automatizált monitoring szolgáltatás, cégadatváltozások, valamint pozitív és negatív információs események figyelésére.

 • Partnerlista feltöltés
 • E-mail értesítés eljárás adatokról
 • E-mail értesítés a cégadatváltozásokról
 • E-mai értesítés a pozitív és negatív események bekövetkezéséről, illetve lejáratáról

Az adatbázis használatához kérje a szaktájékoztatók segítségét!

 

Jogtár

A Jogtár az adattartalmakat online felületen teszi elérhetővé felhasználóink számára, előnye, hogy mindig a legfrissebb adatokat tartalmazza, használatához csak internetkapcsolatra és egy böngészőre van szükség. Az év végi jogszabályváltozások időszakában ez különösen nagy segítség lehet az Ön számára!

 

A Jogtár tartalma:

 • Az egyes magyar és európai uniós jogszabályok, ezek időrendi változásai,
 • Európai bíróságok egyedi döntései és az európai jogi bibliográfiai anyagok,
 • Változásmutatók, precíz közlöny-tartalomjegyzék, majdnem 200 jogterületi szűkítés és több mint 50 000 jogi tárgyszó,
 • Alapszolgáltatásként 30 kommentár, valamint az összes BH, EBH és ABH,
 • Szerkeszthető iratminta, és nyomtatványkitöltő Cégeditor,
 • Időgépes kommentárok – a jogszabály-magyarázatok korábbi szövegváltozatai, évente kétszeri frissítéssel,
 • Változásmutatók – 2002-től havi bontásban láthatja az új, a módosult és a hatályon kívül helyezett jogszabályokat,
 • a Döntvénytár több mint 150 000 döntvénye,
 • nagykommentárok és magyarázatok.

A Jogtárban való keresést segíti például

 • új keresőfunkció, a Gyorskereső, mely a begépelt karakterekre keresési javaslatokat ad,
 • nem kell adatbázist választani a kereséshez,
 • a találati lista gyorsan szűkíthető a találati lista melletti sáv és a találati lista feletti keresőmező segítségével,
 • a joganyag kereséséhez elegendő az évszám, sorszám, kibocsátó adatok egyikét megadnia,
 • mondatot, mondattöredéket is kijelölhet és másolhat,
 • az utoljára megnyitott dokumentumok közvetlenül a Kezdőlapról is elérhetők.

Az adatbázis használatához kérje a szaktájékoztatók segítségét!

 

L’HARMATTAN KIADÓ

 Az adatbázis elérhetősége: https://openaccess.hu/

A L’Harmattan Digitális Adatbázis a L’Harmattan Könyvkiadó szak- és tankönyveit, szépirodalmi műveit tartalmazó teljes szövegű adatbázis. Több mint 1400, többnyire magyar nyelvű bölcsészet- és társadalomtudományi szakmunkát, tankönyvet és forráskiadványt tartalmaz, több mint 23 tudományterületi kategóriába rendszerezve, egyszerű és összetett módon is kereshető formában.

A magyar közélet kézikönyve - közéleti adatbázis

Az adatbázis a magyar intézményrendszer legfontosabb adatait, postai és e-mail címét, weboldalát, telefon- és faxszámát, főbb vezetőinek elérhetőségét egy helyen, naprakészen tartalmazza.

Az adatbázisban kereshet például az állami szervek, a minisztériumok, önkormányzatok, pártok, bíróságok, ügyészségek és közszereplők adatai között. A folyamatosan aktualizált rendszerben a kulturális és tudományos intézményeket, a kamarákat, szakszervezeteket és a lapokat, folyóiratokat is megtalálhatja.

Az adatbázis használatához kérje a szaktájékoztatók segítségét!

 

MeRSZ online okoskönyvtár

MeRSZ online okoskönyvtár: https://mersz.hu a Magyar Elektronikus Referencia mű Szolgáltatás az Akadémiai Kiadó online könyvtára. Magyar nyelvű tudományos alapművek, összefoglaló kézikönyvek, felsőoktatási tankönyvek elektronikus gyűjteménye, amely több száz mű teljes tartalmának online elérését biztosítja, s ez a szám folyamatosan bővül. A MeRSZ minden eszközön és környezetben egységes megjelenést nyújt, használatához mindössze egy böngészőre és internetkapcsolatra van szükség. Keresési lehetőségek: több művet érintő keresés illetve kategóriaválasztás tudományágak szerint. Lehetőség van könyvjelzők, egyéni jegyzetek elhelyezésére, dokumentumrészek másolására vagy nyomtatására, kereszthivatkozások kezelésére.

Beiratkozott olvasóink az adatbázisok távoli eléréséhez regisztrálhatnak egyéni fiókot a könyvtárban, így otthonról is tudják használni az adatbázist!

 

NAVA-pont

A Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Központi Könyvtárában, valamint a Kisfaludy Károly Könyvtárban Nava-pont működik.

A NAVA - Nemzeti Audiovizuális Archívum -, az országos földfelszíni terjesztésű televíziók és rádiók magyar gyártású vagy magyar vonatkozású műsorait gyűjti és szolgáltatja. Az archívum 2006. január 1-én kezdte meg munkáját.

Könyvtárunk a NAVA gyűjteményéhez online hozzáférést biztosít egy terminálon keresztül. A NAVA szolgáltatásainak igénybevétele ingyenes, regisztrált könyvtárhasználók előzetes bejelentkezés alapján igényelhetik a szolgáltatást. Előjegyzést kérni telefonon is lehet. A használat időtartama 1 óra. Amennyiben nincsenek előjegyzett vagy várakozó olvasók, további használatra van lehetőség.

A NAVA gyűjteményéből nyomtatásra, másolásra és letöltésre nincs lehetőség!

NAVA szolgáltatások
A NAVA archívumának adatbázisa kereshető, a benne található műsorok teljes terjedelmükben megtekinthetők.

Archívumok
Az archívumban az m1, az m2, a Duna Tv, az RTL Klub, TV2, valamint a Magyar Rádió 3 csatornájának a 2006. január 1. óta sugárzott magyar gyártású vagy magyar vonatkozású műsorait találja meg.

Különgyűjtemények

 • 100 magyar játékfilm - a Magyar Nemzeti Filmarchívum gyűjteménye 1941-1981
 • Magyar Világhíradók - a Magyar Nemzeti Filmarchívum gyűjteménye 1931-1943 közötti időszakból
 • Színház- és Filmművészeti Egyetem vizsgafilmjei 1955-1985-ből
 • Mediawave fesztiválfilmek
 • Mindentudás Egyeteme előadások 2002-2006-ból

Az archívumokban szabadon kereshet, a Magyar Világhíradókat és a Színház- és Filmművészeti Egyetem vizsgafilmjeit bárhonnan szabadon megtekintheti, a NAVA kötelespéldány-archívum és a Különgyűjtemények további anyagait azonban csak a NAVA-ponton nézheti meg.
A hozzáférhető csatornák és műsorok köre folyamatosan bővül.

Az adatbázis használatához kérje a szaktájékoztatók segítségét!

 

TYPOTEX - INTERKÖNYV

 Az adatbázis elérhetősége: https://edu.interkonyv.hu
Az adatbázisban a Typotex Kiadó több mint 600, többnyire magyar nyelvű kiadványa érhető el: felsőoktatási tankönyvek, jegyzetek és szakkönyvek online pdf formátumban természettudomány, társadalomtudomány és műszaki tudomány kategóriákban. Az oldalon lényegében a Kiadó teljes kínálata, elsősorban friss, az utóbbi 20 év tudományos eredményeit feldolgozó tudományos munkák, valamint időtálló klasszikusok olvashatók magyar és külföldi szerzőktől. A szolgáltatás keretében bejelentkezés után extra funkciók is használhatók: teljes szövegben való keresés,* könyvjelzőzés, letöltési és nyomtatási lehetőség.

 

Szotar.net

Szotar.net egy- és többnyelvű szótári adatbázis: https://www.szotar.net. Az Akadémiai Kiadó angol, német, francia, holland, olasz, orosz, spanyol, latin és svéd szótárai mellett egy- és többnyelvű szakszótárak teljes szócikkanyagát tartalmazza. Az egynyelvű szótárak között megtalálható A magyar helyesírás szabályai 12. kiadása, az Idegen szavak és kifejezések szótára, a Magyar értelmező kéziszótár és a Magyar szinonimaszótár is. Egyszerre több szótár szóanyagában is lehet keresni. Hozzáférés bárhol és bármikor felülettől függetlenül, külön alkalmazás letöltése nélkül, asztali gépen, tableten, mobiltelefonon.

Gyors és pontos segítség idegen nyelv tanulásához, nyelvvizsgához:

- 32 szótár, 1,8 millió szócikk
- Friss online tartalom
- Keresés címszavakban vagy szócikkek teljes szövegben
- Összetett és egyszerű keresés
- Gyors, pontos találatok

Beiratkozott olvasóink az adatbázisok távoli eléréséhez regisztrálhatnak egyéni fiókot a könyvtárban, így otthonról is tudják használni az adatbázist!

 

USC SHOAH Alapítvány Vizuális Történelmi Archívuma

A Vizuális Történelmi Archívum adatbázis több mint 54 000 videó-interjút tartalmaz, melyeket a holokauszt, valamint a ruandai, a guatemalai, az örmény népirtás és a kínai, nankingi mészárlás túlélőivel és szemtanúival vettek fel. Az interjúkat 41 nyelven, 62 országban rögzítették. Az egyedülálló adatbázis 1335 magyar nyelvű interjút, valamint több ezer magyar vonatkozású, más nyelven megörökített felvételt tartalmaz. A túlélők visszaemlékezésein kívül szemtanúk, felszabadító katonák, megmentők, segítségnyújtók és háborús perek résztvevőinek visszaemlékezéseit is rögzítették. Minden interjú teljes élettörténet, így az archívum anyagai nem csak a népirtások személyes beszámolói, hanem a 20. század globális társadalomtörténetének forrásai is.

 

A szolgáltatás a következő helyeken érhető el

A szolgáltatáshoz kapcsolódó díjtételek, információk

Ingyenes szolgáltatás
Beiratkozáshoz (olvasójegy) vagy ingyenes látogatójegyhez kötött szolgáltatás
Általános (minden szolgáltatást érintő) díjtételek
elveszett látogatójegy és olvasójegy pótlása400 Ft