Helyismereti gyűjtemény

A Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Kisfaludy Károly Könyvtárának második emeletén található. A gyűjtemény mellett számítógépes katalógus, valamint adatbázisok várják a látogatókat, saját laptop használatára is lehetőség van wifi szolgáltatással. Az állományfeltáró eszközök használatához segítséget, az egyes témák kutatásához szaktájékoztatást biztosítunk.

Szívesen látunk osztályokat, csoportokat, előzetes egyeztetés után szakköri foglalkozásoknak biztosítunk helyet.

A helyismereti gyűjtemény fokozottan védett, ezért csak helyben, a helyismereti kutatóteremben használható érvényes olvasójeggyel vagy regisztrációs jeggyel.

9021 Győr, Baross Gábor u. 4.

+36-96-328-231/3, +36-96-328-231/4

helyismeret@gyorikonyvtar.hu, konyvtarkozi.kisfaludy@gyorikonyvtar.hu

Nyitvatartás
Hétfő 9 – 19
Kedd 13 – 19
Szerda 9 – 19
Csütörtök 9 – 19
Péntek 9 – 19
Szombat 9 – 13
Vasárnap zárva
Zárvatartás
2022.07.01 - 2022.08.31A könyvtár júliusban és augusztusban szombatonként zárva tart.
Helyismereti gyűjtemény

A helyi vonatkozású dokumentumok találhatók meg itt, melyek egészében vagy részben a történeti Győr-, Moson- és Sopron vármegyékkel, illetve a jelenlegi közigazgatási megyével és annak településeivel kapcsolatosak. Többek közt a természeti viszonyok, a növény- és állatvilág, a történelem, a néprajz, kultúra, a művészetek, a turizmus, a gazdaság, a politika és a közélet témaköreiben nyújtunk tájékoztatást a helyismeret iránt érdeklődőknek.

A gyűjtőkörbe (link az SZMSZ gyűjtőköri szabályzat mellékletére) tartoznak a helyi szerzők művei és a helyi személyekkel kapcsolatos dokumentumok, illetve a helyi kiadók és nyomdák termékei is.

Minden olyan dokumentumtípust őrzünk, amely helyismereti információt hordoz, így:

  • könyveket,
  • kéziratokat,
  • iskolai értesítőket,
  • periodikumokat,
  • cikkeket,
  • képeslapokat, fotókat,
  • kisnyomtatványokat, plakátokat,
  • hangzó dokumentumokat
  • elektronikus dokumentumokat.
Tájékozódás a gyűjteményben

Az online katalógusban (lásd alább, a kapcsolódó tartalmaknál) kereshetőek a helyismereti gyűjtemény példányai. A könyvek, periodikumok, vizuális-, hangzó- és elektronikus dokumentumok bibliográfiai leírását tartalmazza. Megtalálhatók benne a helyi szempontból analitikusan feltárt könyvrészletek, tanulmányok, valamint a sajtófigyelés során a megyei és országos sajtóból válogatott helyi vonatkozású cikkek adatai is. Katalógusunkból tájékozódhatnak arról is, hogy a könyvtár más részlegeiben hol találhatók kölcsönözhető helyismereti dokumentum.

A Duna Menti Közös Katalógusban (lásd alább, a kapcsolódó tartalmaknál) könyvtárunk állománya a megyében működő más könyvtárak dokumentumaival együtt is kereshető. Itt lehetőség van a helyismereti szempontú keresés beállítására is, illetve a találatok dokumentumtípus, valamint kiadás éve szerinti szűrésére.

A Digitális Könyvtárban (lásd alább, a kapcsolódó tartalmaknál) a már digitalizált helyismereti könyvek, periodikumok, kisnyomtatványok, képeslapok teljes szöveggel is elérhetők, visszakereshetők, a szerzői jogra vonatkozó szabályok betartásával nyomtathatók, saját célokra letölthetők. A digitalizált dokumentumokat az online katalóguson keresztül is elérhetjük, ahol a dokumentum leírásában szereplő link a Digitális Könyvtár dokumentumához juttat el.

Helyismereti adatbázisok összeállításával, a szétszórtan található helyi információk összegyűjtésével az ismétlődő kéréseknek igyekeztünk megfelelni.

A Győr-Moson-Sopron megye évfordulónaptára (lásd alább, a kapcsolódó tartalmaknál) évenként frissülő adatbázisával szeretnénk megkönnyíteni a könyvtárosok, rendezvényszervezők munkáját, hogy megemlékezhessenek az adott település jeles évfordulós személyeiről, eseményeiről.

A Megyei kitüntetések és kitüntetettek (lásd alább, a kapcsolódó tartalmaknál) adatbázisában a megyei önkormányzat által alapított és adományozott díjak, kitüntetések és a kitüntetettek kereshetők vissza.

A Kutatási segédlet (lásd alább, a kapcsolódó tartalmaknál, a helyismereti gyűjtemény letölthető dokumentumai között) a legfontosabb könyvek, sajtótermékek, hasznos internetes adatbázisok listája, a helyismereti kutatómunka megkezdéséhez adhat segítséget.

A helytörténet iránt érdeklődőknek ajánljuk a Győr-Moson-Sopron megyei személyek, ill. az Érdekességek Győr-Moson-Sopron megye helytörténetéből című összeállításainkat (lásd alább, a kapcsolódó tartalmaknál, a helyismereti gyűjtemény letölthető dokumentumai között).

Könyvtárunk munkatársai helyismereti témakörben írt publikációi hozzáférhetők a Helyismereti gyűjtemény letölthető dokumentumainál (lásd alább, a kapcsolódó tartalmaknál), valamint blogunk Helytörténeti kalandozások sorozatában, ill. online kulturális magazinunk, a Győri Szalon (lásd alább, a kapcsolódó tartalmaknál) HELYBEN JÁRÁS rovatában, a Várostörténeti puzzle sorozatban.

A helyismereti gyűjtemény munkatársaink által ajánlott dokumentumairól a könyvajánlók (lásd alább, a kapcsolódó tartalmaknál) között olvashatnak ismertetéseket

Jó, ha tudja!

Kisfaludy Könyvtári olvasójegyével a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér bármely részlegét látogathatja.

Aktuális rendezvények

Jelenleg nincs a szolgáltatási helyhez kapcsolódó rendezvény.

A helyismereti gyűjtemény által szervezett rendezvények helyszínei a muzeális gyűjteményben vagy a rendezvényteremben vannak.

Ajánlók

Kiss Borbála Krisztina, Vajk Ádám (szerk.): Sopron, Szent Mihály templom
Antaliné Hujter Szilvia ajánlata
2022.06.28
Helyismereti könyv
Sopron ősi plébániatemploma 2018-2020 között teljes körű külső és belső rekonstrukción esett át.
Vizsy Ferenc: Ablak a világra
Szabados Éva ajánlata
2022.06.21
Helyismereti könyv
Valódi sorsnyomatokkal találkozhat az olvasó Vizsy Ferenc Ablak a világra című interjúkötetében.
Fazekas István (szerk.): Arrabona, Jaurinum, Giavarino, Raab, Győr – Egy város emlékezete metszeteken és képeken
Vargáné Blága Borbála ajánlata
2022.06.14
Helyismereti könyv
Az azonos című kiállításról készült kötet az ott bemutatott legjelentősebb metszetábrázolásokkal...
Jankó Ferenc: Burgenland földrajzi felfedezése
Borbély Tamás ajánlata
2022.06.07
Helyismereti könyv
Jankó Ferenc 2021-ben megjelent tudományos munkája új megvilágításba helyezi Burgenland történetét.
 

Fotógaléria