Széchenyi 2020

Sulyok Vince Irodalmi Emlékhely

Sulyok Vince író, költő, műfordító és művelődéstörténész volt, aki 1932 július 7-én született Ménfőn.
Az itt eltöltött gyermekkor világa és élményei meghatározó erővel hatottak egész életére, rányomva bélyegüket mind írásaira, mind gondolkodására. Első verseskötete 26 évesen jelent meg a Katolikus Szemle kiadásában, Rámdöntött világ címmel. 

Ménfőcsanakon és Győrben Sulyok Vince 70 ill. 75 születésnapja alkalmából is rendeztek köszöntőt és irodalmi esteket 2002-ben és 2007-ben, ahol irodalmárok, győri közéleti emberek, barátai, rokonai, ismerősei tisztelegtek munkássága előtt. A Ménfőcsanaki Petőfi ÁMK és Sulyok Vince 2002-ben ajándékozási szerződést írtak alá, melyben megállapodtak, hogy „Sulyok Vince alkotói munkásságát képező könyv-és folyóirat gyűjteményét Ménfőcsanakon a kastély könyvtárának elkülönített részében helyezik el, egy később létesítendő emlékszoba céljából.”. Az író halála után, ebből a közel ötezer darabból álló gyűjteményből valósulhatott meg Ménfőcsanak újabb irodalmi emlékhelye a Bezerédj-kastélyban, melyet Sulyok Vince Irodalmi Emlékhely néven nyitottak meg 2011. június 3-án.

A gyűjtemény, a költő magyar és norvég nyelven kiadott munkái mellett az emigráns magyar irodalom sok fontos alkotását is magában foglalja.
A látogatáshoz előzetes egyeztetés szükséges.

9012 Győr, Győri út 90.

+36-96-523-257

bezeredjkastely@gyorikonyvtar.hu

Nyitvatartás
Minden hónap második teljes hetében.
Hétfő zárva
Kedd 9 - 19
Szerda 9 - 19
Csütörtök 9 - 19
Péntek 9 - 19
Szombat zárva
Vasárnap zárva

Aktuális rendezvények

Jelenleg nincs a szolgáltatási helyhez kapcsolódó rendezvény.

Fotógaléria