Tanfolyam, képzés

Segédkönyvtáros szakmai képzés
  • Felnőttképzési nyilvántartási szám: E/2021/000250 
  • A képzés típusa: Szakmai képzés
  • Képzési program megnevezése: Segédkönyvtáros
  • Programkövetelmény száma: 03225002

Felnőttképzést kiegészítő tevékenységek: előzetesen megszerzett tudás mérése; felnőttképzési tanácsadás

Helyszín: 

Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Kisfaludy Károly Könyvtára

(9021 Győr, Baross G. u. 4., III. emelet, oktatóterem)

Leírás: 

A segédkönyvtáros szakmai elméleti és gyakorlati ismeretei alapján, okleveles könyvtáros ellenőrzése és jóváhagyása mellett a nyilvános és a nem nyilvános könyvtári ellátásban, valamennyi könyvtártípusban elvégzi a nagyobb könyvtárak kvalifikált részfeladatait, a kisebb települési és szakkönyvtárak, iskolai könyvtárak, könyvtári szolgáltató helyek esetében pedig a könyvtári munkafolyamatok végrehajtásával önállóan működteti azt. Munkájával hozzájárul a könyvtár alapvető céljainak megvalósításához, a használókat információval, dokumentumokkal, könyvtári szolgáltatásokkal látja el. Tevékenységét a könyvtárakra vonatkozó jogszabályok és előírások ismeretében, azok betartásával, hivatása etikai alapelveivel azonosulva, szakmai kapcsolatait folyamatosan fenntartva végzi.

A felnőttképzésről szóló 2013. évi LXXVII. törvény, a felnőttképzési törvény végrehajtásáról szóló 12/2020. (II. 7.) kormányrendelet előírásainak megfelelő és a 03225002 számú programkövetelmény alapján indított segédkönyvtáros szakmai képzés során a résztvevők olyan szakképesítést szereznek, amely jogszabályban (39/2020. (X. 30.) EMMI rendelet (külső hivatkozás) 2. melléklet 36. sor) meghatározott képesítési követelmény munkakör betöltéséhez.

A képzés szintje:

  • az Európai Képesítési Keretrendszer (EKKR) szerint: 5
  • a Magyar Képesítési Keretrendszer (MKKR) szerint: 5
  • a Digitális Kompetencia Keretrendszer szerint: 5

A képzés tananyagegységei:

  • A könyvtári rendszer működése
  • Könyvtári gyűjteményszervezés és állományfeltárás
  • Könyvtári olvasószolgálat és tájékoztatás

A képzés keddenként, ill. a képzési program szerkezete által indokolt esetekben (havonta több alkalommal) keddi és szerdai napokon zajlik. A képzési idő 440 óra, mely 100 óra könyvtári gyakorlatot tartalmaz.

A képzésbe való bekapcsolódás feltétele: érettségi bizonyítvány.

Képesítő vizsga: a résztvevők a szakmai képzéshez kapcsolódó szakképesítés megszerzésére képesítő vizsgát tehetnek, amelyet akkreditált vizsgaközpont szervez, a vizsgadíjat a 12/2020. (II. 7.) kormányrendelet határozza meg.

A képesítő vizsgára bocsátás feltétele: a szakmai képzés követelményeinek teljesítéséről a képző intézmény által kiállított tanúsítvány.

Szervező: Területi Könyvtári Szolgáltatás osztálya

További információ: kepzes@gyorikonyvtar.hu
Segédkönyvtáros képzés (OKJ 52 322 01)

Az OKJ-s rendszer megszűnése miatt a képzés ezen formája már nem működik.

Felnőttképzési nyilvántartási szám: E-000936/2014/A001

A Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér (Felnőttképzési engedély száma: E-000936/2014) az új felnőttképzési jogszabályok alapján végzi felső középfokú Segédkönyvtáros képzését.

A megújult segédkönyvtáros képzés szakmai és vizsgakövetelményei (27/2016. (IX. 16.) EMMI rendelet melléklete) alapján a szakképesítés munkaterületének rövid leírása:

A segédkönyvtáros szakképesítéssel rendelkező könyvtári szakembert szakmai elméleti és gyakorlati ismeretei a nyilvános és a nem nyilvános könyvtári ellátásban, valamennyi könyvtártípusban alkalmassá teszik okleveles könyvtáros ellenőrzése és jóváhagyása mellett a nagyobb könyvtárak kvalifikált részfeladatainak elvégzésére, a kisebb települési és szakkönyvtárak, iskolai könyvtárak, könyvtári szolgáltató helyek esetében pedig önálló működtetésére is. A segédkönyvtáros munkájával hozzájárul a könyvtár alapvető céljainak megvalósításához, a használók információval, dokumentumokkal, könyvtári szolgáltatásokkal való ellátásához. Tevékenységét a könyvtárakra vonatkozó jogszabályok és előírások ismeretében, azok betartásával végzi.

A tanfolyam időtartama: 450 óra, mely 100 óra könyvtári gyakorlatot tartalmaz.

A képzés moduljai (a többször módosított 217/2012. (VIII. 9.) kormányrendelet szerint):

1. modul: A könyvtári rendszer működése
2. modul: Könyvtári gyűjteményszervezés és állományfeltárás
3. modul: Könyvtári olvasószolgálat és tájékoztatás


Korábbi képzési csoportok statisztikai adatai:

 Szervező: Területi Könyvtári Szolgáltatás osztálya