213
Képregények
Válogatás gyűjteményünkből

A filmes adaptációknak köszönhetően a 2000-es években újra hatalmas népszerűségre tettek szert a képregények. Könyvtárunkban több, mint 400 képregény található, ezekből válogattunk Önöknek.

A képregény műfaja a 19. században született, amikor a képek és a szöveg kombinációjával létrehozott történetek jelentek meg az újságokban, könyvekben és karikatúrákban. A modern képregények az 1930-as években jelentek meg először az Egyesült Államokban. Az "Action Comics #1" (1938) kiadása, amelyben Superman debütált, a képregények aranykorának kezdetét jelentette. Ebben az időszakban születtek meg más ikonikus karakterek is, például Batman és Wonder Woman. A következő évtizedekben a műfaj népszerűsége csökkenni kezdett, de közben megjelentek olyan alternatív és underground kiadványok is, amelyek története és rajzai jóval sötétebb voltak, mint az elődöké. Hazánkban a képregények célcsoportjának a gyerekeket gondoljuk, pedig már egyre több felnőtteknek szóló igényes alkotás jelenik meg. 

Képregények felnőtteknek I. 

A Cyberpunk 2077: Trauma Team a Cyberpunk játék világába kalauzol el minket Nadia, egy kommandós mentőtiszt történetén keresztül. A játék rajongóinak kötelező olvasmány, de azok is élvezni tudják a kötetet, akik nem ismerik a forrásművet. A disztópia műfajának egyik alapműve a Dredd bíróról szóló képregénysorozat. A Minden birodalom elbukik című kötetben Dredd Mega-City 1 bűnözőivel és a korrupt bírókkal küzd meg. Frank Herbert Dűne sorozata már nem csak könyvben és filmen, de képregényben is hódít. A mű a regény történetét dolgozza fel gyönyörű képekben. A történelem kedvelőinek ajánljuk a Királyok és keresztek: Voluntas ​Tua, azaz Legyen meg a Te akaratod! című kötetet. A történet 1030-ban játszódik, amikor II. Konrád császár megtámadta a Magyar Királyságot, mert István király bejelentette igényét a Bajor Hercegség trónjára. A hard-boiled noir szerelmeseinek a Blacksad sorozat lehet az új kedvencük. Az első kötetben John Blacksad magánnyomozó a volt barátnője gyilkosát keresi, akit a nyomok alapján a legfelsőbb körökben fog megtalálni. A Netflixen hatalmas sikerrel futó Stranger Things képregény formában is elérhető. A Stranger Things: A túloldalonban Willnek a Hellyel lefelében kell megtalálnia a kiutat, hogy visszatérhessen a saját világába. Neil Gaiman neve nem ismeretlen a fantasy és sci-fi rajongók körében. A Marvel 1602-ben Gaiman a szuperhősöket a XVII. századi Angliába helyezi, ahol a világ közel van a pusztuláshoz. A Kingsman : a titkos szolgálatban egy szuperkém felkarolja lecsúszott unokaöccsét, és a világ egyik legjobb kémszervezetébe szervezi be, hogy együtt mentsék meg a világot. Vajon sikerül nekik? 

 

Képregények felnőtteknek II. 

Joe Hill Locke & Key sorozatában három testvér kalandjait követhetjük, akik apjuk halála után a család régi, rejtélyes kúriájába költöznek. A házban különleges kulcsokat találnak, amelyeknek varázserejük van, azonban ezekre a kulcsokra egy démoni teremtmény is vadászik. The Killer: Beégvében egy bérgyilkos életét ismerhetjük meg, és elkísérjük őt egy utolsó megbízásra, ami nem úgy sikerül, ahogy tervezte. Thor karakterét már mindenki ismeri a Marvel univerzumból. Thor, a mennydörgés istene című kötetben nem más a feladata, mint megállítani a Gorrt, az Istenölőt, akinek az a terve, hogy az Univerzum összes istenét kiírtja. Mi történik, ha egy szép estén zombi támadás éri a New York Kávéházat, miközben a Nyugat szerzői bent vannak? Csepella Olivér Nyugat+zombik című képregényéből megtudhatjuk! A Galaxis őrzői: a teljes gyűjteményben a csapatnak ismét Thanosszal kell szembeszállnia, miközben Mordály élete is veszélybe kerül. Bud Spencer és Terence Hill filmjei a mai napig remek szórakozást nyújtanak. A páros kedvelőinek kihagyhatatlan Az ördög jobb és bal keze : San Joaquin völgye, amely a film előzmény történetét mondja el. Apjuk halála után a hét testvér újra összejön, hogy kiderítsék mi történt, ám korábbi sérelmeik és a családfő iránt érzett ellenszenv nem teszi könnyűvé ezt a feladatot. És persze közben közeledik az apokalipszis is a The Umbrella Academy: Apokalipszis szvit kötetében. A Star Wars univerzumban játszódó Lázadók és zsiványok a régi trilógia idejében játszódik. Leia és Han közös küldetésre indulnak, eközben Luke és R2D2 egy mentőakcióban vesznek részt, míg C-3PO és Csubakka egy vulkanikus bolygón készítenek elő egy csapdát a Birodalomnak. 

 

Képregények gyerekeknek 

Az Avatar rajongóknak kihagyhatatlan olvasmány az Avatar : the last airbender : Az ígéret. A történet a sorozat után játszódik, a háború befejeződött és hőseink azon dolgoznak, hogy béke legyen a népek között. A három konc unokatestvér kalandjait követhetjük a Konc: távozás Koncfalváról című kötetben. Miután elhagyták otthonukat, egy olyan helyre kerültek, ahol többek között ember, tehén, fura bogár és sárkány él. Vajon sikerül haza jutniuk? A gyerekek számára beugró a Marvel univerzumba a Történetek a Pókverzumból, amelyben két kalandját olvashatjuk el Pókembernek. Egy izgalmas nyári tábort ismerhetünk meg a Cserkeszterek : rettegjetek a szent nyávogótól! képregényben. Az öt lány a nyári tábor során fantasztikus lényekkel találkozik, és egy mágikus küldetés is vár rájuk. Kedvenc múminjaink úgy döntenek, hogy a nyarat délebbre töltik. A nyaralásuk történetét ismerhetjük meg a Múmin a Riviérán című műből. Három bátor kisegér elindul, hogy kiderítse, mi történt egy társukkal az Egérőrség: 1152. ősz részében. Ami egy egyszerű kutatásnak indul, végül sokkal több lesz, és rá kell jönniük, hogy az ellenség az egerek között van. 

2024.03.04