837
Könyvtárunk legtöbbet kölcsönzött könyvei 2023-ban
Gyermek szép- és szakirodalom, ifjúsági irodalom

A számítógépes nyilvántartásainknak köszönhetően pontosan meg tudjuk mondani, hogy mely könyveket kölcsönözték a legtöbben az elmúlt esztendőben. Listánk frissült.

Több kategóriában kigyűjtöttük a legnépszerűbb köteteket, érdemes nyomon követni bennünket, hiszen ezek a listák felérnek egy jól összeállított könyvajánlóval! 

TOP 10 Gyermek szépirodalom

1. Bartos Erika: Bogyó és Babóca: mesék a pöttyös házból

2. Marék Veronika: Boribon mackói

3. Liane Schneider: Bori és az ovis torna

4. Berg Judit: Lengemesék – Ősz a nádtengeren

5. Bartos Erika: Balatonfelvidék

6. Vadadi Adrienn: Kicsimackó a Balatonon

7. Pásztohy Panka: Pitypang játszik

8. Dániel András: A kuflik és a puffpuding

9. Julia Donaldson: Pikó, a nagyotmondó kishal

10. Kiss Judit Ágnes: Babaróka kövecskéi

A gyermekeknek szóló szépirodalmi lista élén 2023-ban is Bartos Erika sorozatai állnak. A katicalány és a csiga 2004 óta megjelenő történetei, illetve újabban a gyermek útikönyvnek beillő Brúnó-sorozat népszerűsége töretlen. Emellett kedveltek voltak Liane Schneider Barátnőm, Bori- és a Barátom, Berci-füzetek történetei, valamint Marék Veronika, Berg Judit és Vadadi Adrienn mesekönyvei is. Toplistánk új szereplői szintén játékosan tanító és egyszerűen szórakoztató sorozatok: Pásztohy Panka Pitypang, Dániel András Kuflik és Kiss Judit Ágnes Babaróka történetei kerültek be a legtöbbet kölcsönzött gyerekkönyvek közé. Julia Donaldson vicces, szeretetreméltó teremtményeiről szóló verses lapozók az ovisok kedvelt olvasmányai.

TOP 10 Ifjúsági irodalom

1. Leiner Laura: Nélküled

2. Jeff Kinley: Egy ropi naplója

3. Böszörményi Gyula: A hullaházi skandalum

4. Keszthelyi Gréta Kata: Vékony jégen

5. Nancy Springer: Enola Holmes: A titokzatos levél esete

6. Fiala Borcsa: Bűntény a Dunán

7. Majoros Nóra: A néma táltos

8. Colleen Hoover: Never Never

9. Stilton, Geronimo: Az óriás igazgyöngy rejtélye

10. J. K. Rowling: Harry Potter és a titkok kamrája

A kamaszolvasóink közül sokan kölcsönözték Leiner Laura sorozatait, Geronimo Stilton mulatságos történeteit, Jeff Kinney szórakoztató olvasmányait, valamint Nancy Springer Enola Holmes bűnügyi sorozatát. A magyar ifjúsági művek közül a legnépszerűbbek voltak: Böszörményi Gyula Ambrózy báró esetei befejező része, a Rólam-Neked könyvek sorozatban megjelent Keszthelyi Gréta- regény, Fiala Borcsa krimitörténetei és az Abszolút Töri sorozatból Majoros Nóra magyar honfoglaláskorba kalauzoló műve. Az utóbbi évek sztárszerzői, J.K. Rowling és Colleen Hoover egy-egy regénye is bekerült a top 10 ifjúsági művek közé.

TOP 10 Gyermek szakirodalom

1. Peter Nieländer: A foci

2. Benjamin Schreuder: Rendőrség

3. Joachim Krause: Akcióban az életmentők

4. Wolfgang Metzger: Traktorok

5. Melanie Brockamp: Hercegnők

6. Ursula Weller: Afrikai állatok

7. Astrid Vohwinkel: A dínók világa

8. Christian Zimmer: Busszal és metróval utazunk

9. Marion Kreimeyer-Visse: Állatok a nagyvilágban

10. Susanne Szesny: Pisilés, fogmosás, fürdés

Az ismeretterjesztő könyvek között továbbra is a legnépszerűbbek a Mit? Miért? Hogyan?, a Mi micsoda junior, illetve a Mi micsoda olvasó sorozatok voltak. 2023-ban az alábbi témák után érdeklődtek a legtöbben: foci, hercegnők, rendőrség, járművek, állatok és dinók. A nagyobbak körében a Lego és Minecraft játékokhoz kapcsolódó könyvek, valamint a képregények voltak a legkedveltebbek.

Top 10 ismeretterjesztő 2023-ban

1. Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors: családi sebek és a gyógyulás útjai

2. Csernus Imre: Én és te

3. Kim John Payne: Egyszerűbb gyermekkor: Hogyan neveljünk nyugodtabb, boldogabb, magabiztosabb gyerekeket?

4. Yuval Noah Harari: Sapiens: Az emberiség rövid története

5. Timaffy László: Táltosok, tudósok boszorkányok

6. Harry herceg: Tartalék

7. Matthew McConaughey: Zöldlámpa: brutális finomságok, szépségek, elhasalások, szerelmes levél az élethez

8. Gary Chapman: Az 5 szeretetnyelv: szólóban: egyedül, de nem magányosan

9. Otthonról hoztuk: családi mintáink és a párkapcsolatok

10. Vekerdy Tamás: Kisgyerekek – óvodások

Ismeretterjesztő könyveink közül csakúgy, mint 2022-ben Orvos-Tóth Noémi Örökölt sors c. önismereti könyve szerezte meg az első helyet. Sokak által várt, és nagy népszerűségnek örvend Dr. Csernus Imre új párkapcsolati témákat boncolgató munkája, melyben a szerző a szerelem és a boldogság megőrzésének nyomába ered. Nem meglepő a toplistán Kim John Payne pszichológus-pedagógus neve, akitől ezúttal az Egyszerűbb gyermekkor c. kötet szerzett előkelő helyet. Az izraeli történész, Yuval Noah Harari Sapiens c. munkájában az emberiség történetének rövid összefoglalására vállalkozott, melyben többek között kitér a mezőgazdaság, a mitológia, a pénz és a tudomány szerepére is. A lista élmezőnyében még helyet kapott egy helytörténeti-néprajzi kötet, Timaffy László Táltosok, tudósok, boszorkányok c. könyve, melyben kisalföldi népmondákat olvashatunk.

Az év elején jelent meg Harry herceg életrajzi könyve, amely megkísérel választ adni a sokakat foglalkoztató kérdésre: miért és hogyan vált ki a királyi családból a sussexi hercegi pár? Matthew McConaughey Zöldlámpa c. memoárja, mely tavaly is felkerült a toplistára, továbbra is nagyon közkedvelt olvasóink körében, csakúgy, mint az öt szeretetnyelv megalkotója, Gary Chapman életvezetési könyvei. Az Otthonról hoztuk c. párkapcsolati-fejlődéslélektani tanulmánykötetben többek között Bagdy Emőke, F. Várkonyi Zsuzsa, Orvos-Tóth Noémi, Popper Péter és Pál Ferenc írásait olvashatjuk. A lista végén még helyet kapott a 2019-ben elhunyt Vekerdy Tamás Kisgyerekek - óvodások c. kötete, melyben a népszerű pszichológus a szülők közvetlen kérdéseire ad választ.

TOP 10 világirodalom 2023-ban

1. Delia Owens: Ahol a folyami rákok énekelnek

2. Sara Nisha Adams: A könyvlista

3. Juliana Weinberg: Audrey Hepburn tündöklő csillaga

4. Guillaume Musso: A brooklyni lány

5. Gabriel García Márquez: Száz év magány

6. Heather Webber: Éjfélkor a Fekete Rigó kávézóban

7. Diney Costeloe: Az űzött család

8. Valérie Perrin: Másodvirágzás

9. Fredrick Backman: A nagymamám azt üzeni, bocs

10. Nicolas Barreau: Cseresznyevirágzás

2023-ban csakúgy, mint tavaly Delia Owens nagysikerű regénye, Ahol a folyami rákok énekelnek volt a legnépszerűbb olvasóink körében. Sarah Nisha Adams könyve tekinthető olvasás- és könyvtárnépszerűsítő olvasmánynak, a történet az olvasás szeretetéről, közösségformáló erejéről szól. A regényes életrajz kedvelt műfaj, a Kossuth kiadó Ikonikus nők sorozatában megjelent kötetben végig követhetjük Audrey Hepburn élet- és színészpályáját. Guillaume Musso az egyik legolvasottabb francia kortárs szerző, akinek elsőre megtetszenek romantikus köntösbe bújtatott krimijei, az összes művét el szeretné olvasni. Több mint ötven éve jelent meg a kolumbiai író Gabriel Garcia Marquez már klasszikusnak számító regénye, ami felkerült toplistánkra, ahol pedig leginkább új megjelenésű könyveket találunk. Heather Webber amerikai szerző első magyarul olvasható regényének alapja egy családi titkos recept, a múlt tele misztikus rejtélyekkel.
A II. világháború Németországába visz el minket Diney Costeloe családi drámája. Valérie Perrin: Másodvirágzás c. könyvében költői portrét kapunk egy szeretetre méltó nőről, és egy életútról tele veszteséggel, bánattal és életigenléssel. Fredrich Backman svéd író egy-egy könyve mindig szerepel a népszerűségi listánkon, A nagymamám azt üzeni, bocs érzelmes felnőttmese nem hétköznapi nagymama-unoka kapcsolatról. A legnépszerűbb 10 könyv közé még egy francia író, Nicolas Barreau jutott be, új története A nő mosolyából ismert női séf Aurélie és a kiadó-szerkesztő André románcának folytatása.

TOP 10 magyar irodalom 2023-ban

1. Náray Tamás: Barbara: A végzet

2. Fábián Janka: Az Anna-bál szerelmesei

3. Karády Anna: A füredi gyermek

4. Kepes András: A boldog hülye és az okos depressziós

5. Krusovszky Dénes: Levelek nélkül

6. Harsányi Zsolt: Petőfi: a legismertebb magyar költő alig ismert élete

7. Schäffer Erzsébet: Indián nyár

8. Grecsó Krisztián: Lányos apa

9. Visky András: Kitelepítés

10. Szabó Magda: Az ajtó

A kortárs magyar irodalom 2023-es toplistáján több olyan szerző szerepel, akik tavaly is nagy népszerűségnek örvendtek olvasóink körében. Az élen végzett Náray Tamás új családregény-folyama a Barbara, történelmi helyszíne a háborúkkal teli 20. századi Közép-Európa. A legolvasottabb könyvek közé került újra Kepes András műve, napjaink túlhajtott boldogság- és sikerkultuszát boncolgatja. Grecsó Krisztián bármi újjal jelentkezik, bekerül a legnépszerűbb olvasmányok közé, családi történeteket felvonultató Lányos apa c. kötetével is ez történt. Szabó Magda önéletrajzi szálakkal teleszőtt regénye örök klasszikusnak számít.
Dobogós helyezést értek el történelmi romantikus regények: Fábián Janka és Karády Anna is a Balatont és Balatonfüredet választották színhelynek. Az olvasó előtt megelevenedik a 18. századi és a reformkori fürdőhely, amikor igazi aranykorát élte a tó és közönsége.
Krusovszky Dénes nagyon várt, 2023-ban megjelent második regényének alapszituációja: egy kelet-magyarországi kisvárosban egyszer csak ledobják a fák tavaszi leveleiket. Nyomozás kezdődik mi és mért történt valójában, közben a főhős helyi magyartanár szemtanúja emberi tragédiák és komédiák sorozatának. 
Új szereplő kölcsönzési toplistánkon Harsányi Zsolt, akinek Petőfiről szóló életrajzi regényét 90 esztendő után adták ki újra, a Petőfi emlékévnek köszönhetően sokan olvastak a költőről. Schäffer Erzsébet Indián nyár c. könyve vallomás, az ember élete utolsó harmadában tett belső utazásairól. A 2023-as év egyik legnagyobb irodalmi szenzációja volt, az első prózakötetesnek járó Margó-díjat is elnyerő Visky András Kitelepítés c. önéletrajzi ihletésű regénye, ami az ötvenes években egy magyar család mindennapjait jeleníti meg egy román kényszermunkatáborban.

TOP 10 romantikus 2023-ban

1. Karen Swan: Ha egy spanyol megígéri

2. Julie Caplin: Románc az Adriai-tengeren

3. Anne Jacobs: Az úriház (trilógia)

4. Lucinda Riley – Harry Whittaker: Atlas: Pa Salt története

5. Sarah Morgan: A mozaikcsalád

6. Nicholas Sparks: A kívánság

7. Maria Nikolai: A csokoládévilla

8. Danielle Steel: Csendes éj

9. Debbie Macomber: Szívek karácsonya

10. Susan Mallery: Miért ne ma éjjel?

2023-ban a romantikus bestsellerek toplistáját azok a könyvek vezetik, amelyek egy-egy hangulatos helyszínnel is megismertetik az olvasót, a váratlan fordulatokkal fűszerezett szerelmi történeteken túl. A vezető helyet – csakúgy, mint tavaly – Karen Swan szerezte meg, legújabb kötete Madridban játszódik. Julie Caplin az Egy csésze románc sorozat ötödik kötetében Horvátországba, a festői Adriai-tenger partjaihoz kalauzol.

Anne Jacobs mindig ott van a legnépszerűbb romantikus szerzők között, legújabb regényfolyama egy német arisztokrata család II. világháború utáni történetét mondja el. Lucinda Riley A hét nővér sorozatának befejező része, az Atlas is felkerült a toplistára, melyet a szerző halála után fia, Harry Whittaker fejezett be. Sarah Morgan brit írónő korunk egyik egyre elterjedtebb családformáját, a mozaikcsaládot mutatja be a humor és romantika eszközeivel. Maria Nicolai A csokoládévilla c. sorozatában a stuttgarti Rothmann csokoládégyár történetét meséli el női sorsokon és a csokigyártás folyamatának „édes” részleteinek leírásán keresztül. A romantikus bestsellerek klasszikusainak tekinthető Nicolas Sparks, Danielle Steel és Debbbie Macomber egy-egy újabb regényükkel olvasóink kedvencei maradtak. Susan Mallery Happily Inc sorozatának helyszíne a kaliforniai kisváros, az álomesküvők helyszíne, újabb kötete egy párválasztás megindító és szórakoztató tündérmeséje.

TOP 10 krimi 2023-ban

1. Lee Child – Andrew Child: Az egyetlen lehetőség

2. J. D. Robb: Halálos magány

3. Stefan Ahnhem: A verem

4. Jørn Lier Horst: A barlanglakó

5. Kristina Ohlsson: Viharjelzés

6. Jussi Adler-Olsen: Nátrium-klorid

7. Ken Follett: Soha

8. Chris Carter: A holtak csarnoka

9. Jeffrey Archer: Nézz félre!

10. Ragnar Jónasson: Ború

A legnépszerűbb krimi 2023-ban a Jack Reacher-sorozat 27. kötete, Az egyetlen lehetőség lett, melyet Lee Child öccsével közösen írt. A sikerlista előkelő helyére került Nora Roberts J.D. Robb álnéven írt, klasszikusnak számító Halálos… bűnügyi regényfolyamának újabb kötete, melyben Eve Dallas rendőrhadnagy és csapata újra nyomoz.

A skandináv szerzők népszerűsége töretlen olvasóink körében. Stefan Ahnhem Fabian Risk-sorozatának utolsó része, a norvég Jorn Lier Horst William Wisting nyomozó-sorozatának egy kötete, Kristina Ohlsson legújabb hátborzongató lélektani krimije, a dán Jussi Adler-Olsen Q-ügyosztály sorozatának utoljára megjelent része és az izlandi Ragnar Jónasson érdekes karaktereket és a kíméletlen, izgalmas helyszínt, Izlandot felvonultató bűnügyi története mind ott vannak a legtöbbet kölcsönzött krimik között.

A politikai krimi nagyágyúja, Ken Follett Soha című regénye tavaly is bekerült a legolvasottabbak közé, a szövevényes történet elkalauzol bennünket Csádból indulva a világ számos tájára, világméretű konfliktusokat boncolva. Chris Carter új szereplője toplistánknak, kegyetlen gyilkosok, pszichopata elkövetők után nyomoz Robert Hunter és csapata. Jeffrey Archer munkássága továbbra is szem előtt van, kedvenc felügyelője, William Warwick rendőrségi korrupciós ügyben vizsgálódik sorozata 3. részében.

Böngésszenek listáinkból, válogassanak, kölcsönözzenek, olvassanak! Hamarosan jövünk az újabb TOP 10-es kategóriákkal!

2024.01.22