269
52 éves lett Lackfi János
Ma ünnepli születésnapját a költő

Lackfi János (születési neve Oláh János, Budapest, 1971. május 18.)  József Attila-díjas magyar író, költő, műfordító, tanár, Nyugat-kutató, fotós ma, május 18-án ünnepli születésnapját. E jeles nap alkalmából könyvtárunk Hang- és médiatára készített egy válogatást műveiből.

 Lackfi János szülei Mezey Katalin és Oláh János. Publikálása kezdetén vette fel a Lackfi nevet, hogy ne tévesszék össze édesapjával. A Táncsics Mihály Gimnázium tanulója volt, első publikációja ebben az időszakban, 1987-ben jelent meg. Az ELTE BTK magyar–francia szakán szerzett diplomát 1996-ban, majd az ELTE-n, a Magyar Irodalomtörténet tanszéken doktorált. 1996 és 2013 között a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen tanított. 1999 és 2013 között a Nagyvilág című folyóirat szerkesztője, 2000-től 2005-ig a Dokk.hu internetes folyóirat egyik alapító szerkesztője volt. A Magyar Írószövetség és a József Attila Kör tagja. Felesége Bárdos Júlia művészettörténész, hat gyermeke van: Simon, Margit, Dorottya, Johanna, Ágnes és Julianna.

Lackfi János több mint harminc könyvet írt, felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt. Ezen alkotások némelyike megjelent hangoskönyv formátumban is. A Kisfaludy Károly Könyvtár Hang- és médiatára ezekből készített egy ajánlót:

Milyenek a magyarok?

Milyenek MÉG a magyarok?

Három a magyar igazság

Radírmocsok

Belvárosi gyümölcsök

Szemhunyásnyi mesék

Dombontúli mesék

Domboninneni mesék

Kövér Lajos

2023.05.18