341
Madarak és fák napja
Válogatások könyvtárunk állományából

Könyvtárunk a Madarak és fák napja alkalmából könyves, hangoskönyves és zenei válogatásokat készített Önöknek, ezzel is szeretnénk a természet szerelmeseinek kedveskedni.

Minden év május 10-én ünnepeljük a Madarak és fák napját, mely több mint százéves hagyomány Magyarországon. A Föld napjának testvérünnepe, amelynek célja, hogy különböző megemlékezésekkel, rendezvényekkel felhívja a társadalom, különösen az ifjúság figyelmét az őket körülvevő élővilágra és a természetvédelem fontosságára. Megszervezésének közvetlen előzménye a „mezőgazdaságra hasznos madarak” védelme érdekében, 1902-ben kötött párizsi egyezmény. Még ebben az évben Chernel István ornitológus megszervezte az első Madarak és fák napját Magyarországon, amely Apponyi Albert vallási- és közoktatásügyi miniszter rendelete alapján került bevezetésre az iskolákban 1906-ban. A természetvédelem fontossága azóta sem veszített jelentőségéből. Elengedhetetlen, hogy mindenki figyelmét felhívjuk e jeles napra, hiszen környezetünk védelme mindannyiunk közös feladata.

Könyvtárunk e nap alkalmából válogatásokat készített: a Kisfaludy Károly Könyvtár Hang- és médiatárában megtalálhatók olyan természetfilmek, melyek a madarakat és növényeket teszik meg főszereplőknek. Emellett olyan zenei CD-k is kölcsönözhetők, amelyeken különböző magyarországi madárfajok dalait hallgathatjuk meg. Ezenfelül pedig az alábbi könyves összeállításunkkal a madarak és fák kedvelőinek szeretnénk kedvezni.

Hang- és médiatárunk ajánlata

 

A madarak élete sorozat 1. DVD

A madarak élete sorozat 2. DVD

A madarak élete sorozat 3. DVD

A madarak élete sorozat 4. DVD

Vándormadarak DVD

A növények magánélete DVD

Madárdalok Magyarországról 1. CD

Madárdalok Magyarországról 2. CD

Madárdalok Magyarországról 3. CD

Könyves irodalmi ajánlatunk

 

Jim Robbins: Azok a csodálatos madarak

Herman Ottó: A madarak és fák napja Magyarországon

Suzanne Simard: A bölcs erdő titkai

Richard Powers: Égig érő történet

Peter Wohlleben: A természet rejtett hálózata

Havasi Máté: Madarak

Schmidt Egon: Madarakról mindenkinek

2023.05.09