953
Petőfi Győrben
Színes programsorozat az emlékévben

Az Országgyűlés 2020-ban döntött arról, hogy a 2022–2023-as évet Petőfi Sándor-emlékévvé nyilvánítja a költő születésének 200. évfordulója alkalmából. Ehhez a nagyszabású ünnepségsorozathoz a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér is csatlakozott az NKA Petőfi 200 Ideiglenes Kollégium támogatásával.

Petőfi Sándort szoros szálak fűzték Győrhöz. A Hazánk című kereskedelmi és szépirodalmi folyóiratban több tucatnyi versét közölték. A lap főszerkesztőjével, intézményünk névadójával, Dr. Kovács Pállal személyes kapcsolatot is ápolt. A költő később többször is megfordult a városunkban. Könyvtárunk nagyra értékeli Petőfi Sándor Győrhöz kötődő kapcsolatát, és fontosnak tartja e művelődéstörténeti és irodalmi értékek megőrzését és továbbadását.
A programsorozat három nagyobb egységből áll, ezek időrendben:

2023. március 23-24.

AZ ÉLŐ PETŐFI - Tudományos konferencia

Helyszíne: Győri városháza díszterme

A konferencia egyrészt Petőfi alakjának, költészetének korszerűségét emeli középpontba, másrészt Petőfi helyi és megyei vonatkozásait mutatja be, levéltári anyagokra, korabeli sajtómegjelenésekre és ezeket feldolgozó kutatásokra támaszkodva.
A konferencián elhangzott írásokból kiadvány készül; ezek a tanulmányok Petőfi egy-egy arcát mutatják tudományos kutatások tükrében. A konferencia irodalmi szakértője és a kiadvány szerkesztője Jánosi Zoltán József Attila- díjas irodalomtörténész, a Magyar Napló Kiadó vezetője.

A rendezvény honlapja ezen a linken érhető el. 

2023. május 19-20.

HANGZÓ PETŐFI - Kárpát-medencei vers- és prózamondó verseny

Helyszíne: Kisfaludy Károly Könyvtár

A verseny célja, hogy felhívja a figyelmet Petőfi költészetének sokszínűségére, a fiatal és a felnőtt korosztály körében is. Az előválogató során online küldhetik be a pályázók a produkciójukról készült felvételeiket, a legjobbnak ítélt versenyzők pedig személyesen, egy országos döntő keretében mérettethetik meg magukat. A részletes felhívást később tesszük közzé. A Hangzó Petőfi programelemből kiadvány is készül. 

A rendezvény honlapja ezen a linken érhető el. 

2023. szeptember 8-9.

ZENGŐ PETŐFI – Énekeltvers fesztivál

A program első szakaszában Kárpát-medencei kortárs költőket kérünk fel versek megírására. Fontos, hogy a születendő költemények formai vagy tartalmi vonatkozásban Petőfi költészetéhez kapcsolódjanak. A kész műveket Kárpát-medencei verséneklő együttesek, szólisták megzenésítik, és még  egy új dalt is írnak Petőfi Sándor általuk választott versére.
A kész melódiákat egy kétnapos fesztivál keretében, Győrben mutatják be meghívott előadóink. A fesztiválon bemutatott dalokról hangfelvétel készül, ami a programhoz kapcsolódó kiadvány CD-mellékleteként meghallgatható lesz.

A rendezvény honlapja ezen a linken érhető el. 

A teljes Petőfi-programunk anyagából készülő, három részből álló, CD-mellékletekkel ellátott kiadványt terveink szerint a 2023-as Könyvszalonon mutathatjuk be.

2023.02.09