412
TOP 10 Hang- és médiatár
Válogatások könyvtárunk állományából

A Kisfaludy Károly Könyvtár Hang- és médiatárában több ezer különböző típusú dokumentumból választhatnak azok a látogatóink, akik a könyvolvasás mellett szívesen hallgatnak zenét, hangoskönyvet, néznek filmeket vagy játszanak kottából. 

A 2022-es évben kikölcsönzött médiadokumentumokból felállítottunk néhány toplistát, amelyek megmutatják, melyek voltak ezekből a legnépszerűbbek.

Filmet kölcsönző látogatóink körében az elmúlt évben is sikeres volt egy 30 éve bemutatott magyar film (Sose halunk meg),a ’70-es években készült angol tévéfilmsorozat (Az Onedin család), megtörtént eseményeket feldolgozó szívmelengető, humoros, drámai alkotások (Egy kivételes barát; Bob, az utcamacska), megindító filmek a háború borzalmaival kapcsolatban (Interjú Istennel; A könyvtolvaj), feszültséggel teli, kegyetlen környezetben játszódó történetek (Ütközések; Angyalszív; Viharsziget), valamint ahol a zene, a tánc és az ének kéz a kézben jár (Kaliforniai álom).

TOP 10 film felnőtteknek

01. Sose halunk meg

02. Az Onedin család

03. A könyvtolvaj

04. Egy kivételes barát

05. Ütközések

06. Angyalszív

07. Bob, az utcamacska

08. Interjú Istennel

09. Viharsziget

10. Kaliforniai álom

 

A gyerekeknek szóló filmek közül még mindig népszerű a több mint 20 éve forgatott varázslótanonc története (Harry Potter és a Bölcsek Köve), a kicsik körében nagy sikert aratnak a régi, magyar bábfilmek (Mazsola és Tádé; Rémusz bácsi meséi; Futrinka utca). Az animációs állatos, valamint a vicces kertésznadrágos trió történeteit továbbra is sokan kölcsönzik ( A kis kedvencek titkos élete 2.; Madagaszkár; Minyonok). Egész estés magyar animációs film (Lengemesék), Disney-animációs kalandfilm (Mulan), valamint élőszereplős mesebeli kalandfilm (Csillaghercegnő) is szerepel a TOP 10-es listán.

TOP 10 film gyerekeknek

01. Harry Potter és a Bölcsek Köve

02. A kis kedvencek titkos élete 2.

03. Mazsola és Tádé

04. Rémusz bácsi meséi

05. Futrinka utca

06. Lengemesék

07. Minyonok

08. Mulan

09. Csillaghercegnő

10. Madagaszkár

 

2022-ben a TOP 10 hangoskönyv kölcsönzési lista csak magyar szerzők műveit tartalmazta. Van közöttük reális elemekkel vegyített, meseszerű történet (A funtineli boszorkány), pszichológiai témájú, önsegítő, boldogulási lehetőségeket kereső cd-k (Örökölt sors; Állj félre a saját utadból!; Sok út vezet a nirvánába), karcolatok, elgondolkodtató történetek  (Három a magyar igazság; Ha minden jól megy), megrázó dokumentumregény (Asszony a fronton), önéletrajzi illetőségű regény (Az ajtó), valamint novellák ismert íróinktól (Kaland a régi királlyal; Új ember- régi ember).

TOP 10 hangoskönyv felnőtteknek

01. Wass Albert: A funtineli boszorkány

02. Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors

03. Lackfi János: Három a magyar igazság

04. Szabó Magda: Az ajtó

05. Esterházy Péter: Ha minden jól megy

06. Szabó Péter: Állj félre a saját utadból!

07. Krúdy Gyula: Kaland a régi királlyal

08. Mikszáth Kálmán: Új ember - régi ember

09. Mérő László. Sok út vezet a nirvánába

10. Polcz Alaine: Asszony a fronton

 

Gyerekeknek szóló zenei és hangoskönyveink nagyon népszerűek voltak az elmúlt évben is az óvodások és kisiskolások körében. Megzenésített versek, népdalok, játékok több cd-n is szerepelnek (Cipity Lőrinc / Szalóki Ági; Szeresd a testvéred! / Halász Judit; Csintekerintő / Bognár Szilvia), népszerű bábfilmek hanganyagát is szívesen hallgatják a kicsik (Mazsola; Rémusz bácsi meséi). Az utóbbi évek mesehősei (Kuflik! 2; Bogyó és Babóca -nyári mesék), régmúlt idők mesebeli történetei (A hobbit; Erdők könyve), az állatokról szóló fülbemászó dallamok (Gyere az állatkertbe!) szintén a TOP 10 között vannak a listán.

TOP 10 zene és hangoskönyv gyerekeknek

01. Cipity Lőrinc / Szalóki Ági

02. Bálint Ágnes: Mazsola

03. Vázsonyi Endre: Rémusz bácsi meséi

04. Gyere az állatkertbe! / Kiskalász zenekar

05. Tolkien: A hobbit

06. Kuflik! 2 / Scherer Péter

07. Szeresd a testvéred! / Halász Judit

08. Wass Albert: Erdők könyve

09. Csintekerintő / Bognár Szilvia

10. Bartos Erika: Bogyó és Babóca -nyári mesék

 

Hang-és médiatárunk változatos zenei kínálattal várja a látogatóit. Az elmúlt évben többen is meghallgatták a finn szimfonikus metál együttes népszerű instrumentális számait ( Cell-O /Apocalyptica), de egy 4 lemezből álló musicalválogatás is népszerű volt (Pure… musicals). Balettzene (Purim /Budapest Klezmer Band), válogatáslemez sikerdalokkal („Ennyi a dal” Dés 1), 4 lemezből álló rendkívül változatos műfajú BBC-kiadvány ( Countryfile), a jazz legjobbjai 6 lemezes gyűjteményben (100 Best Jazz), a csodálatos hangú énekesnő best of cd-je (Best of Sarah Brightman), komolyzenei lemezek (Madrigals & Songs from the Renaissance/The King’s Singers, valamint The Symphonies /Franz Schubert) és nem utolsó sorban „a tangó királyának” (The Album / Astor Piazzolla) cd-je is a TOP 10 válogatás között található.

TOP 10 zene felnőtteknek

01. Cell-O /Apocalyptica

02. Pure ...musicals

03. Purim /Budapest Klezmer Band

04. „Ennyi a dal” /Dés 1

05. Countryfile

06. 100 Best Jazz

07. Best of Sarah Brightman

08. Madrigals & Songs from the Renaissance /The King’s Singers

09. The Symphonies /F. Schubert

10. The Album / Astor Piazzolla

 

Az elmúlt évben továbbra is népszerű volt a zenét játszók körében egy híres magyar rockopera kottája: az István, a király, valamint a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című musicalé. Zongorázni tanítók, illetve tanulók kölcsönözték ki több alkalommal A barátságos zongoraiskola című többkötetes kottát, valamint a Con variazioni című kötetet, amely könnyű zongoradarabokat tartalmaz. Gyakorlott zenészek Chopin műveivel ismerkedtek (Songs). A Harmonikaiskola első kötete is érdekelte a zenét tanulókat. A legnépszerűbb dalokat tartalmazó kottákból 4 db is szerepel a toplistán (A dal mesterei V; Dalpanoráma 2/a; Dalpanoráma 1/a; A magyar dal mesterei I.).

TOP 10 kották

01. Chopin / Songs

02. Harmonikaiskola I

03. István, a király

04. Con variazioni

05. A dal mesterei V

06. Dalpanoráma 2/a

07. A barátságos zongoraiskola

08. Dalpanoráma 1/a

09. A magyar dal mesterei I.

10. Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról

2023.01.27