728
Mit olvastak a győriek 2022-ben?
A legnépszerűbb kötetek TOP 10-es listái

Számítógépes nyilvántartásainknak hála, pontosan meg tudjuk mondani, hogy melyik könyveket kölcsönözték a legtöbben az elmúlt esztendőben. Olvasószolgálatos kollégáink több kategóriában kigyűjtötték a legnépszerűbb köteteket. Érdemes odafigyelni az ilyen listákra, hiszen felérnek egy jól összeállított könyvajánlóval!

Böngésszenek, válogassanak, kölcsönözzenek, olvassanak – élvezzék ezt az egyszerű és nagyszerű kikapcsolódást!

Szerelmes regények

1. Karen Swan: Római kalandok

2. Milly Johnson: A pompás Mrs. Mayhew

3. Lucinda Riley: Pillangószoba 

4. Jojo Moyes: Áradó fény

5. Anne Jacobs: A villa öröksége

6. Susan Mallery: Másodszor nem hibázhatsz! 

7. Borsa Brown: Légy(ott) Isztambulban

8. Danielle Steel: Gyerekjáték

9. Kate Hewitt: Szerelem a múltból 

10. Denise Hunter: Könyvesbolt a tengerparton

A szerelmes regények 2022-es évben a nagyon népszerűek voltak olvasóink körében. Listánkon a vezető helyet Karen Swan szerezte meg a Római kalandok című  könyvével.  Őt követi Milly Johnson a szokott könnyed stílusával mutatja be egy politikus feleség életét. A tavalyi évhez hasonlóan Lucinda Riley Pillangószoba és Jojo Moyes Áradó fény című könyvei továbbra is nagy népszerűségnek örvendenek, mivel mindkettő előkelő helyet foglalt el az előző TOP10-es listánkon is. A korábbiakhoz hasonlóan az olvasók kíváncsiak voltak, hogyan alakul Anne Jacobs villájában az élet, és A villa öröksége hozta a korábbi részek izgalmait. Susan Mallery, pedig bebizonyítja, hogy Másodszor nem hibázhatsz! A listánkra egyedüli magyar szerzőként idén is felkerült Borsa Brown, aki Törökországba kalauzol Légy(ott) Isztambulban című regényében. Régi szerzőként Danielle Steel szerepel a listánkon, Gyerekjáték címmel. Kate Hewitt kontinensenken és időn keresztül szövi a történetét a Szerelem a múltból című regényében. A könnyed szerelmes regények kedvelői, pedig Denise Hunter Könyvesbolt a tengerparton kínál kellemes kikapcsolódást.

Kortárs magyar szépirodalom

1. Szűcs Péter: Dharma

2. Náray Tamás: Volt egyszer egy varrodám

3. Náray Tamás: Zarah álma

4. Szabó Magda: Az őz

5. Müller Péter: Anyám titkos könyve

6. Vámos Miklós: Dunapest

7. Péterfy Gergely: A golyó, amely megölte Puskint

8. Kepes András: A boldog hülye és az okos depressziós

9. Győry Domonkos: Anyám sírása halkul

10. Grecsó Krisztián: Valami népi

A kortárs magyar irodalom 2022-es toplistáján több olyan kötet is szerepel, amelyek tavaly is nagy népszerűségnek örvendtek olvasóink körében. Szűcs Péter első regénye már tavaly felkerült a listánkra. Egy család fordulatos története a Tiszától a Gangeszig, a Dharma az abszolút első helyet szerezte meg a legtöbbet kölcsönzött könyvek kategóriájában. Náray Tamás önéletrajzi ihletésű regényfolyama újra a dobogón végzett. Előkelő helyet foglal el Szabó Magda 1959-ben megjelent Az őz c. regénye, egy szerelmi háromszög és kegyetlen bosszú története. Müller Péter író és édesanyja közös műve az Anyám titkos könyve, melynek hanganyagára a szerző két gyermeke bukkant rá egy ládában, a régi családi ház padlásán. Az édesanya hangkazettákra mondta élete történetét, melyet titokban tartott a család előtt, Müller Péter szerint művésze volt annak, hogyan kell a pokolban vidáman élni, ami a ma emberéből hiányzik. Vámos Miklós Dunapest c. könyve tavaly is olvasóink kedvenc olvasmányai között volt, amely a budapesti zsidóság 1944-es sorsán keresztül világít rá a könyv borítóján olvasható kiadói összegzésre: „a múlt nem tágít, és jelenné válik.” Péterfy Gergely 2020-ban megjelent regényében a cím adta várakozással szemben nem Puskin élete, hanem egy család 100 éves története a fő motívum. Kepes András utoljára megjelent kötetében napjaink túlhajtott boldogság- és sikerkultuszát boncolgatja a legnagyobb elmék és a humor segítségével, továbbra is a legolvasottabb könyvek között végzett.
A Top 10 kortárs magyar irodalom listára még felkerült két elbeszéléskötet. Győry Domonkos írói álnév intézményünk igazgatóját rejti, akinek harmadik könyve jelent meg. Grecsó Krisztián bármi újjal jelentkezik, bekerül a legnépszerűbb olvasmányok közé, ez történt Valami népi c. kötetével is.

Krimi

1. Ken Follett: Soha

2. R. Kelényi Angelika.: Átkozottak 

3. Nora Roberts: Halálos hűtlenség 

4. Charlotte Link: Fogócska 

5. Lars Kepler: Lesben

6. Sarah Pearse: A szanatórium 

7. James Patterson: A fogadó 

8. Linda Castillo: A kívülálló 

9. Jeffrey Archer: Szem előtt 

10. Tom Clancy: A becsület törvénye 

A krimi műfaja az egyik legkedveltebb az olvasóink körében, a sorrend a következőképpen alakult:  Ken Follett Soha című regénye elkalauzol minket a világ számos tájára Csádból indulva, a világot megrettentő konfliktust boncolgatva. Második helyen R. Kelényi Angelika Átkozottak című regényében a kiegyezés korába vezet minket. Nora Roberts Halálos hűtlenségében tovább szövi Eve Dallas történetét. Charlotte Link Fogócska című könyvében három lány sorsát izgulhatjuk végig. A skandináv szerzőpáros, Lars Kepler idén a Lesben című könyvével szerepel a listánkon. A tavalyi évhez hasonlóan az olvasók ismét nagyon kíváncsiak voltak James Patterson A fogadó című könyvére. Linda Castillo A kívülálló című regényében ismét visszatérünk a kis elzárt közösségbe, ahová új jövevény érkezik a főhős segítségét kérve. Jeffrey Archer munkássága továbbra is Szem előtt van, miközben Tom Clancy A becsület törvényével tovább kalauzol bennünket Jack Ryan univerzumában.

Sci-fi, fantasy

1. Frank Herbert: Dűne

2. Andrzej Sapkowski: Vaják

3. Nora Roberts: Napfogyatkozás

4. Adam Christopher: A sötétség fejedelme

5. Victoria Schwab: Addie LaRue láthatatlan élete

6. J. R. R. Tolkien: A Gyűrű szövetsége

7. Blake Crouch: Sötét anyag

8. Jason Aaron: Yoda titkos háborúja

9. Isaac Marion: Eleven testek

10. Ernest Cline: Ready Player Two

A fantasy és a sci-fi műfaját kedvelő olvasók kedvükre válogattak az elmúlt évben. A legkeresettebb az ismét megfilmesített Dűne volt Frank Herberttől. Szintén sokan voltak kíváncsiak Andrzej Sapkowski Vaják univerzumának történéseire. Nora Roberts Napfogyatkozása pedig lebilincselően izgalmas olvasmányélményt biztosított. A Strager Things ihlette Adam Christopher regényére, A sötétség fejedelmére sokan kíváncsiak voltak. Izgalmas és elgondolkodtató olvasmányban volt részük a halhatatlanság kérdéskörét boncolbatva Victoria Schwab jóvoltából, aki Addie LeRue láthatatlan élete című könyvével képviselteti magát a listánkon. Tolkien meséje a négy bátor hobbitról még mindig nagy népszerűségnek örvend, mivel olvasóink közül sokan kölcsönözték a A Gyűrű szövetségét. A sötétebb sci-fi rajongói is megtalálták nálunk a számításaikat Blake Crouch jóvoltából a Sötét anyag című regényben. A Star Wars rajongók idén Jason Aaron Yoda titkos naplója című könyvet tüntették a legnagyobb figyelemmel. Továbbra is hódít a zombi szerelmes történet, Isaac Marion Eleven testek történetében. Ernest Cline csodás világának története, pedig tovább szövevényesedett Ready Player Two oldalairól.

Világirodalom

1. Delia Owens: Ahol a folyami rákok énekelnek 

2. Harper Lee: Ne bántsátok a feketerigót!

3. Charles Janet Skeslien: A párizsi könyvtár 

4.  Laura Baldini: A tanítónő

5. Jodi Picoult: Bár itt lennél! 

6. Diney Costeloe: Az űzött család 

7.  Fredrik Backman: Hétköznapi szorongások 

8.  Brigitte Riebe: Az újrakezdés  

9. Bridget Collins: A könyvkötő 

10. Judithe Little: A Chanel nővérek 

Könyvtárunk gazdag világirodalmi kínálatából olvasóink kedvükre válogathattak a tavalyi évben is. Delia Owens nagysikerű regénye, Ahol a folyami rákok énekelnek volt a legnépszerűbb olvasóink körében. Ezt követte Harper Lee klasszikusa Ne bántsátok a feketerigót! Janet Skeslien regénye A párizsi könyvtár bemutatja nekünk, hogy milyen volt egy könyvtáros munkássága a II. világháborúban. Laura Baldini csodás történetben megismertette a közönséget Maria Montessori életével A tanítónő című könyvében. Jodi Picoult elkalauzol bennünket a legújabb történetében egy álomutazásra, a Bár itt lennél könyvében. A II. világháború Németországába visz el minket Diney Costeloe bemutatva nekünk, hogy milyen is Az űzött család élete. Mindennapi életünk komoly témáit feszegetve Fredrich Backman sokakat elgondolkodtatott Hétköznapi szorongások című művével.
Brigitte Riebe Berlin nővérei életén keresztül mutatja be, hogy milyen volt az ottani Újrakezdés. Bridget Collins varázslatos regényével, pedig sokaknak mutatta be A könyvkötő mesterség szépségét. A regényes életrajzok másik képviselőjeként, Judithe Little történetében A Chanel nővérek életébe nyerhettünk betekintést. 

Történelmi regények

1. Fábián Janka: Cholera-napló, Fábián Janka: Árvízi napló

2. Karády Anna: A füredi lány, A füredi földesúr, A füredi gyermek 

3. Midwood Ellie: Az auschwitzi hegedűs 

4. Julia Quinn: Bridgerton család c. sorozat 

5. Luca Di Fulvio: Az Örök Város balladája 

6. Rebecca Johns: Báthory Erzsébet 

7. Ken Follett: Egy új korszak hajnala 

8. Benkő László: Kleopátra 1. köt.: Ízisz istennő leánya 2. köt.: Róma árnyékában 

9. Bán Mór: Förgeteg hírnöke 

10. Paullina Simons: Tatjána és Alexander 

A történelmi regény népszerűsége töretlen olvasóink körében, az ókor, középkor és újkor háborúi, hősei mindig izgalmas hátteret adnak a fikciónak. Az utóbbi években a magyar szerzők közül is egyre többen nyúlnak vissza a történelmi múltba. Kölcsönzési statisztikánk alapján összeállított lista is bizonyítja ezt, hisz több magyar író is bekerült a TOP 10-be. Fábián Janka régóta a legkedveltebbek egyike, új regényei a 19. század első felében játszódnak, az 1831. évi kolerajárvány és a 1838-as nagy pesti árvíz borzalmait élik át szereplői. Ebbe a sorba tartozik Karády Anna füredi regénytrilógiája, amely a 18. századi magyar földesurak világát mutatja be. Az elmúlt időszakban egyre több könyv jelent meg a történelem egyik legsötétebb korszakáról, a holokausztról, zsidóüldözésről. Dobogós helyezést ért el az Alma Rosé, Gustav Mahler unokahúgának, az ismert hegedűművésznek igaz története alapján, az emberi megmaradásért folytatott küzdelemről szóló regény.
Julia Quinn sorozatának történelmi háttere a 19. századi Anglia, a könyv népszerűségét fokozza a belőle készült filmsorozat is. Luca Di Fulvio regénye Rómában játszódik az olasz nemzetállam megalakulásának zavaros időszakában. Rebecca Johns amerikai írónő a magyar történelemből merített, életrajzi regénye a véres grófnőként emlegetett Báthory Erzsébet összetett női karakterét jeleníti meg. Évtizedek óta az egyik legolvasottabb walesi szerző Ken Follett, a történelmi kalandregények nagymestere, 2022-ben a Katedrális előzményregénye lett olvasóink körében a legsikeresebb. Benkő László több magyar történelmi alakról írt regényes formában: Mátyás király, Szent László, Kinizsi Pál, a Zrínyi család, 2021-ben kiadott könyvében kicsit rendhagyó módon az ókori Egyiptomba kalauzolja olvasóit Kleopátra kétkötetes életrajzán keresztül. Bán Mór a Hunyadi-ciklussal napjainkra a magyar történelmi regény műfaj egyik legsikeresebb szerzőjévé vált, a Hunyadi Jánosról szóló regényfolyam 11. kötete nem véletlenül került be a legolvasottabb könyvek közé. Paullina Simons Bronzlovas trilógiájának második kötete háborús szerelmi történet, helyszíne Szovjetunió és New York.

Ismeretterjesztő könyvek

1. Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors 

2. Edith Eva Eger: Az ajándék: 12 életmentő lecke 

3. Orvos-Tóth Noémi: Szabad akarat 

4. Brooking-Payne, Kim: Melegszívű fegyelmezés 

5. Vujity Tvrtko: Aloha: túl minden határon 

6. Matthew McConaughey: Zöldlámpa 

7. Életbátorság: hogyan ne adjuk fel nehéz helyzetekben? 

8. Páli Szilvia: Magam varrom a ruháim 

9. Bagdy Emőke: Relaxáció, megnyugvás, belső béke 

10. Laczó Balázs, Sudár Ágnes: Ez már a mi 50 évünk: fejezetek a 750 éves Győr utolsó fél évszázadából

Az ismeretterjesztő kiadványok top 10-es listáján továbbra is a magyar pszichológusok önismereti, életvezetési témájú könyvei foglalják el a dobogós helyeket. Megőrizte első helyét Orvos-Tóth Noémi az Örökölt sors c. könyve, melyben segítséget nyújt túlélni a múltból megörökölt negatív érzelmi viszonyulásokat és viselkedési mintákat. Újabb könyve is hihetetlen népszerűségnek örvend, amelyben kifejti, hogyan hat a szabad akarat testi-lelki egészségünkre. Edith Eva Eger életmentő leckéi a trauma feldolgozásban adnak támogatást, valamint hogyan törhetünk ki az önmagunk építette börtönből. Almási Kitti segít végiggondolni a saját életünket, és megválaszolni azt, hogy Ki vagy Te? Matthew McConaughey amerikai színész Zöldlámpa című könyve a tavalyi listánkon is szerepelt, saját élettapasztalata alapján életvezetési tanácsokat ad, miként boldoguljunk az élet kihívásaival szemben.
Az ismeretterjesztő könyvek másik kedvelt kategóriája a gyermeknevelés, melynek gazdag irodalmát kínálja gyűjteményünk. Kim John Payne Melegszívű fegyelmezés c. könyve továbbra is kedvenc, segít megtalálni a szülőknek az arany középutat, hogy szeretetüket kimutatva terelgessék gyermekeiket, megadva nekik a szabadságot, miközben nem kényeztetik el őket. Felkerült listánkra Vujity Tvrtko legutóbb megjelent úti beszámolója kalandos utazásáról Honolulutól a hófödte Alaszkáig, Csernobiltól Kínán át Chicagóig, a Pokoltól a földi Paradicsomig. Az Életbátorság c. kötet hét olyan előadás átdolgozott változatát adja közre, amelyek a Nyitott Akadémián hangzottak el életbátorságról, kitartásról, megküzdésről, többek között Bagdy Emőke, Pál Ferenc és Kádár Annamária szerepelnek a szerzők között. Bagdy Emőke korunk legnevesebb pszichológusa hanganyaggal kiegészített könyve stresszkezelő gyakorlatokat, meditációs technikákat kínál a nehéz élethelyzetekre.
Kézműveskedni szerető kamaszoknak és felnőtteknek készült a Magam varrom c. könyv, alkotásra inspirál, a szabástól a varrásig bevezet a ruhakészítés rejtelmeibe.
A helyi tematikájú kiadványok közül a legnépszerűbb Laczó Balázs és Sudár Ágnes újságírók összeállítása lett gazdag képanyaggal, amely a 750 éves Győr város utolsó fél évszázadát jeleníti meg a győri emberek hétköznapjait felvillantva.

Idegennyelvű szépirodalom

1. Marion Chesney: Agatha Raisin: As the Pig Turns 

2. Joanne Kathleen Rowling: Harry Potter and the Philosopher's Stone

3. Sally Rooney: Normal People 

4. Harper Lee: To Kill a Mockingbird 

5. Delia Owens: Where the Crawdads Sing 

6. Helen Fielding: Bridget Jones's Diary 

7. Jeff Kinney: Diary of a Wimpy Kid 

8. Yann Martel: Life of Pi 

9. Abbi Waxman: The Bookish Life of Nina Hill 

10. Umberto Eco: Il nome della rosa 

Könyvtárunkban többféle idegen nyelven is találnak szépirodalmi olvasnivalót az érdeklődők. Marion Chesney Agatha Raisin sorozata nem csak magyar nyelven, hanem angolul is nagyon keresett, így nem meglepő módon az ő könyve, az Agatha Raisin: As the Pig Turns című könyve lett az első helyezett. J. K. Rowling könyvei még mindig nem vesztettek a varázsukból, második helyezett a Harry Potter and the Philosopher's Stone volt. Sally Rooney 2018-ban megjelent könyve, a Normal People is népszerű volt, köszönhetően a televíziós feldolgozásnak. A negyedik helyet Harper Lee klasszikusa, a To Kill a Mockingbird  foglalta el, aminek a történetéből még ma is sokat tanulhatunk. Delia Owens könyve hirtelen robbant be a köztudatba,és azóta is folyamatosan keresik az olvasók. Az angol nyelvű kiadása, a Where the Crawdads Sing az ötödik helyen található. A Bridget Jones's Diary 1996 óta szórakoztatja az olvasókat, Helen Fielding regényének azóta is töretlen a népszerűsége. Könyvtárunkban gyermek- és ifjúsági irodalom is található idegen nyelven. Jeff Kinney könyvsorozata, a Diary of a Wimpy Kid  hatalmas népszerűségnek örvend az ifjú olvasóink között könnyen olvasható és érthető szövege miatt. Yann Martel könyve, a Life of Pi nem csak magyar nyelven érinti meg az olvasók lelkét.  Abbi Waxman szórakoztató regénye, a The Bookish Life of Nina Hill egy könyvmoly életét mutatja be. Umberto Eco nagy sikerű Il nome della rosa című regényét olaszul is sokan olvasták. 

Nyelvtanulást segítő könyvek

1. Magay Tamás: Angol-magyar kéziszótár 

2. Headway tankönyvcsalád 

3. Babári Ernő: Egyszerűen németül

4. English File tankönyvcsalád 

5. Project tankönyvcsalád 

6. Czifra Éva: Életmentő 1000 mondat angolul

7. Oxford advanced learner's dictionary of current English

8. Hornung Zsuzsanna: 23 Tolle Themen für Teenager 

9. Robert Hammel: PONS : megszólalni 1 hónap alatt : orosz 

10. Sicher in Alltag und Beruf tankönyvcsalád 

A nyelvtanulás tavaly is sokakat érdekelt. A legtöbbet kölcsönzött könyv Magay Tamás Angol-magyar kéziszótárai voltak, amelyek nyelvvizsgán és érettségin egyaránt használhatóak. Második helyen a Headway tankönyvcsalád áll, amely évtizedek óta segíti az angol nyelvet tanulókat. Babári Ernő könyve, az Egyszerűen németül azok számára nyújt segítséget, akik gyorsan szeretnék elsajátítani a német nyelv alapjait. Az English File és a Project tankönyvcsalád is a negyedik kiadásával áll a nyelvtanulók rendelkezésére, a hozzájuk tartozó mellékletekkel. Czifra Éva nyelvkönyv sorozatai a praktikumra helyezik a hangsúlyt, tavaly az Életmentő 1000 mondat angolul című könyvét kölcsönözték a legtöbbet. Hetedik helyen egy örök klasszikus, az Oxford advanced learner's dictionary of current English című egynyelvű szótár áll. A szóbeli érettségin és nyelvvizsgán a társalgás sokszor az egyik legnehezebb feladatnak tűnik, ehhez teljesítéséhez tavaly a legtöbben Hornung Zsuzsanna könyvét, a 23 Tolle Themen für Teenager kölcsönözték. A PONS könyvek továbbra is népszerűek, ha nyelvtanulásól van szó, közülük 2022-ben a PONS : megszólalni 1 hónap alatt : orosz című könyvet kölcsönözték a legtöbbször. Sicher in Alltag und Beruf tankönyvcsalád a német nyelvtanulók kedvence volt a kölcsönzések alapján. 

2023.01.25