A szőlő és a bor évezredek óta az emberi civilizációt alakító-formáló növény, illetve nemes ital. Nincs a borhoz hasonlítható még egy mezőgazdasági termék, ami ennyire sokrétű és kifinomult lenne, s nem akad olyan kereskedelmi termék sem, ami rivalizálhatna a bor szinte misztikus kifejezésrendszerével.
I. BORKULTÚRA
1. Benyák F.-Benyák Z.: Borok és korok: bepillantás a bor kultúrtörténetébe
2. Old: Jó borok – Kóstolási tanfolyam; Minden jó egy pohárban
3. Johnson-Robinson: A bor világatlasza
4. Tamás J.-Tamás E.: A tőkétől a pohárig; amit a szőlőről, borról tudni érdemes
5. Csizmadia-Hajós: Borok könyve
6. Puckette-Hammack: Wine Folly: a bor nagykönyve
7. Woolf: Bakancslista: bor; 1000 kaland a bor jegyében
8. Bede: Magyar borvidékek – 145 kiemelt borászattal
9. Csoma: A borkóstolás története, művészete és gyakorlata
10. Herczeg-Pánczél: Borról neked: a pincétől a hálószobáig
II. A BOR A TURIZMUS ÉS A KONYHA SZOLGÁLATÁBAN
1. Veszelszki (szerk.): Borkommunikáció; aszútól a zenitig
2. Molnár: Európa legszebb borútjai; bortúrák ínyenceknek Bordeaux-tól Tokajig
4. Erdélyi-Szalontai: Fakanállal a Balatonfüred-csopaki borvidéken; ételek és történetek
5. Szakál: Bor a konyhaművészetben; 600 recept Kibédi Ervin humorával fűszerezve
6. Cey-Bert: Magyar borok és ételek harmonizációja
7. Suga: Az étel és a bor harmóniája
8. Cey-Bert: Tokaji borgasztronómia
9. Negri: Bordivat; Boros könyv szenvedélyes nőknek
10. Sztanev-Kendéné: Pincétől az asztalig; magyar borokról, ételekről, kóstolásról
III. A BOR A MŰVELŐDÉSTÖRTÉNETBEN
1. Praznovszky (szerk.): Borban az igazság; a bor füveskönyve
3. Szörényi (összeáll.): Bacchus kocsmája (Bor és irodalom)
4. Paska (összeáll.): Bacchus tölt poharat…; a szőlő és a bor
5. Grün: A BOR: ég és föld ajándéka
6. Benyák F.-Benyák Z.: A bor mint nemzeti jelkép
7. Kőrössi (összeáll.): Mikor igyak, mikor ne?; Magyar írók novellái a borról