618
Rendezvény beszámoló: A szélsőséges időjárás hatása a kiskerti növénytermesztésre
Nagykutasi Viktor kertész előadása

Nagy létszámú érdeklődő kísérte figyelemmel Nagykutasi Viktor kertész előadását a kiskerti növénytermesztésről. Különös jelentőséggel azért bírt, mert a klímaváltozás hatással van a növényi kultúrákra.

Szó esett a különféle talajokról, valamint a víz jelentőségéről a növények fejlődésében. Hasznos információkat gyűjthettek az érdeklődők a helyes permetezésről, a fertőzések megelőzéséről, illetve terjedésének megakadályozásáról, de megtudhatták a sebkezelés módját is. Képet alkothattunk a különféle gyümölcsfajtákról, s fellibbent a fátyol annak okáról is, hogy miért virágzik, de nem terem a gyümölcsfa. Az előadó beavatott minket a kerti ásás titkaiba és hátulütőibe, láthattunk több különféle "ásó szerszámot" (pl. ásóvilla) is. Megismerhettük a talajok szerves anyagban gazdagabb felületét, hallhattunk a megfelelő komposztálásról.

Hogyan védekezzünk a kártevők (pl. meztelen csiga) ellen? IÉlhetünk a biológiai védekezés lehetőségével, illetve a kártevő behatolási útjának elzárásával( kerítés).

Az előadó tévhiteket oszlatott el, miközben a vendégekkel intenzív beszélgetést folytatott.

Csiszár Antal