Zöld könyvtár

A fenntarthatóságra és a zöld szemléletre egyre nagyobb hangsúly esik, amiben, mint a társadalom egészét érintő kérdésben, a könyvtáraknak is megvan a maguk szerepe és felelőssége. Ezt az elvet valló és ezt a szellemiséget tükröző intézmények az úgynevezett zöld könyvtárak.

A már meglévő könyvtár zölddé tétele leginkább egy tudatos cselekvési programot, környezetbarát gondolkodást és cselekvést, az ökológiai szempontok figyelembevételét jelenti. A könyvtári épület zölddé/zöldebbé tétele apró lépések sorozatából áll. Ügyelni kell arra, hogy a károsító hatások a működés során minél alacsonyabb mértékben legyenek jelen, amit többek között az energiatakarékossággal (pl. számítógép, világítás), a tudatos hulladékgazdálkodással (pl. szelektív gyűjtés, minimalizálás, újrahasznosítás) lehet elérni. A könyvtár levegőminőségétől – azaz a fűtéstől és szellőztetéstől – kezdve a mindennapi vizes energiatakarékosságon át a természetes anyagok használatáig és a zöld beszerzésig bezárólag, - ami természetesen összhangban áll az erre fordítható anyagi lehetőségekkel - mind-mind egy apró lépés a természettudatosság kialakításában és megerősítésében.

Zöld törekvéseink

Ital- és kávé automatáinkhoz, a környezet védelmét figyelembe véve, műanyag poharakat papírpoharakra cseréltük le az elmúlt év során.

 

A könyvtár három telephelyén (Központi épület, Kisfaludy Károly Könyvtár, József Attila Művelődési Központ) használt elemgyűjtők kerültek kihelyezésre, illetve műanyag-, papír- és vegyes hulladék elhelyezésére alkalmas szelektív gyűjtőket állítottunk fel a három nagy telephely több pontján.

Kiárusítások: A Központi Könyvtárban folyamatosan eladásra kínáljuk a könyvtári állományból kivont folyóiratokat, könyveket. Az előtérben elhelyezett polcokon a gyűjteményünkből leselejtezett, jó állapotú, de feleslegessé vált; esetleg némiképp elavult kötetekből válogathatnak.

 

Telefonfülke: Az átalakított pavilonba mindenki beviheti azokat a könyveket, amelyeket megunt, és elviheti belőle azokat, amelyeket szeretne elolvasni. A könyvtár biztosítja, hogy a könyv- és újságkínálat mindig megfelelő legyen.

 

Fűtéskorszerűsítés

A ’’József Attila Művelődési Ház” szolgáltatási helyünkön az ablakok és a kazán cseréje is megvalósult.

 

Világításkorszerűsítés

Több szolgáltatási helyünkön is lecseréltük a világítást korszerűbb, energiatakarékos mennyezeti lámpákra.

Központi Könyvtár

Kisfaludy Károly Könyvtár

 

Zöldítés, növénycsere

Közös virágültetés és bujtáscsere a kollégák között.

 

Dekoráció

Leselejtezett könyveinkből dekorációkat készítünk.

 

 

Zöld programjaink, rendezvényeink

Európai Hulladékcsökkentési Hét 2020.

2020. november 21-29. között kerül sor az Európai Hulladékcsökkentési Hétre. A kezdeményezésnek minden évben van egy kiemelt témája. Ebben az esztendőben a „Láthatatlan hulladékok” álltak a projekt fókuszában, a magyarországi programsorozatához a könyvtár is csatlakozott.

 

 

 

Rejtvényeink, játékok

Gyerekkönyvtári programjaink

 

Pályázati füzetet és mellékletet adtunk ki Rovarfigyelő címmel alsós tanulók részére 2021 májusában.
Ezzel a füzettel szerettük volna a beporzást végző rovarok védelmére és a természetvédelemre irányítani a figyelmet.

Pályázati füzetet adtunk ki Vizek világa címmel felsős tanulók részére 2021 novemberében.
Ezzel a füzettel szerettük volna a vizekre, a vizekben élő állatokra és a környezetszennyezés káros hatásaira irányítani a figyelmet.

Vizek világa a Facebook-on: Online játék gyerekeknek

2021. április 1-30. között Vizek világa a Facebook-on címmel internetes játékot hirdettünk gyermekek részére. Ebben az időszakban minden hétköznap egy-egy kérdést tettünk fel versekhez kapcsolódóan, amely a Győri Gyermekkönyvtár Facebook oldalán volt megtalálható.

 

Facebookra barkácsötletek újrahasznosított anyagok felhasználásával

 

ALKOSS OTTHON!
Hóember készítése kóbor fél pár zokniból – január 8.

ALKOSS OTTHON!
Madáretető tejesdobozból – január 15.

ALKOSS OTTHON!
Nyuszis kosár tojástartóból – április 1.

ALKOSS OTTHON!
Telefontartó WC-papír gurigából – április 23.

 

Könyvajánlók

 

Könyvajánlók a Facebookra
Amikor a kukák világgá mentek – május 27.

Könyvajánlók a Facebookra
Gévai Csilla: Nagyon kék könyv – április 19.

 

Facebookra online faliújság

 

Április 30. – a Méhek napja

Könyvajánlók, folyóiratok zöld témában