Zöld törekvéseink

Ital- és kávé automatáinkhoz, a környezet védelmét figyelembe véve, műanyag poharakat papírpoharakra cseréltük le az elmúlt év során.

 

A könyvtár három telephelyén (Központi épület, Kisfaludy Károly Könyvtár, József Attila Művelődési Központ) használt elemgyűjtők kerültek kihelyezésre, illetve műanyag-, papír- és vegyes hulladék elhelyezésére alkalmas szelektív gyűjtőket állítottunk fel a három nagy telephely több pontján.

Kiárusítások: A Központi Könyvtárban folyamatosan eladásra kínáljuk a könyvtári állományból kivont folyóiratokat, könyveket. Az előtérben elhelyezett polcokon a gyűjteményünkből leselejtezett, jó állapotú, de feleslegessé vált; esetleg némiképp elavult kötetekből válogathatnak.

 

Telefonfülke: Az átalakított pavilonba mindenki beviheti azokat a könyveket, amelyeket megunt, és elviheti belőle azokat, amelyeket szeretne elolvasni. A könyvtár biztosítja, hogy a könyv- és újságkínálat mindig megfelelő legyen.

 

Circular Living Concept projekt intézményünkben

A Circular Living Concept a Széchenyi István Egyetem fenntarthatóság, újrahasznosítás és művészet-design fókuszú szemléletformáló projektje. Az akció során visszagyűjtött hulladék-alapanyagok a Circular Living Concept művészeti, szemléletformáló és design programjainak részeként kerülnek újra-hasznosításra. A kidobott szemét tehát műalkotások, design-tárgyak, használati eszközök alapanyagaként válik majd ismét értékké. A Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér összesen 9 helyszínnel csatlakozik a Széchenyi István Egyetem CLC-programjához.

Kupakgyűjtés

A kupakokat külön gyűjtjük adományozási célokra.

 

 

 

 

 

 

Ingyenes WIFI-vel támogatjuk a saját eszköz használatot olvasói tereinkben a kisebb energiafelhasználás érdekében.

 

Egyéb környezettudatos gyakorlataink

A pandémia időszakának járványmegelőző döntései pl.: higiéniai plexi védőfalak cseppfertőzés elleni védelemhez, kézfertőtlenítő automata.

 

 

 

Energetikai felújítás

A fejlesztésnek köszönhetően minimális energiafelhasználással tud majd üzemelni a jövőben a Központi Könyvtár. Nyílászáró, burkolatcsere és szigetelés zajlott az elmúlt időszakban, napelemrendszer is került az épület tetejére.

 

 

Fűtéskorszerűsítés

A ’’József Attila Művelődési Ház” szolgáltatási helyünkön az ablakok és a kazán cseréje is megvalósult.

 

Világításkorszerűsítés

Több szolgáltatási helyünkön is lecseréltük a világítást korszerűbb, energiatakarékos mennyezeti lámpákra.

Központi Könyvtár

Kisfaludy Károly Könyvtár

 

Zöldítés, növénycsere

Közös virágültetés és bujtáscsere a kollégák között.

 

Dekoráció

Leselejtezett könyveinkből dekorációkat készítünk.

 

 

Kerékpártárolók az épületeinknél

Könyvtárunk törekszik arra, hogy az összes szolgáltatási helyünkön legyen kihelyezett kerékpártároló. A térképen kívül eső Győri Szabó József Művelődési Háznál (Gyirmót) is van kihelyezett kerékpártároló.