484
Latin: Mariza - Terra
Márné Tóth Krisztina ajánlata

mariza-terraPortugália legismertebb zenei irányzata, a fado a 19. század közepén tűnt fel Lisszabon Alfama nevű – afrikai és brazil bevándorlókban gazdag – negyedében. A zöld-foki szigeteki morna, az argentin tangó és a görög rembetiko egyaránt a „rokonának” tekinthető a bennük rejlő melankólia okán. A fado lelkét a „saudade” adja, az örökös elvágyódás. 2011-ben az UNESCO szellemi örökségeket tartalmazó listájára is felkerült.

Az anyai ágon mozambiki, apain portugál származású Mariza hároméves volt, amikor családjával 1977-ben Lisszabonba költözött. Szülei egy kisvendéglőt vezettek Alfamában, ahol mindennapos vendégek voltak a város „fadistái”, így Mariza már azelőtt a magáévá tette dalaikat, mielőtt megtanult olvasni.

Mariza Portugáliában Amália Rodrigues 1999-ben bekövetkezett halálát követően, „a fado istennőjének” emlékére rendezett tévéműsorban szerepelve futott be. Még lemeze sem volt, de fellépéseivel már elnyerte „A fado hangja” díjat a portugál rádiótól. Debütáló albuma, a 2001-es Fado em Mim mintegy százötvenezer példányban kelt el, noha addig a négy-ötezres eladási mutatók is sikernek számítottak ebben a műfajban. 2006-os Concerto em Lisboa albumát Grammy-díjra terjesztették fel. A 2008-as Terra dzsesszes és flamencós kikacsintásaival tűnt ki, mindeközben sorra hódította meg a világ legrangosabb koncerttermeit a Sidney-i Operaháztól a New York-i Carnegie Hallig, a párizsi Théâtre de la Ville-től a londoni Royal Albert Hallig és a budapesti Művészetek Palotájáig, ahol 2 éve lépett fel utoljára. Rendkívüli hangjával és a fado felkavaró szenvedélyével elvarázsolja azt, aki kedveli ezt a műfajt, és talán azt is, aki nem ismeri, tegyenek egy próbát.

Tracklist:
01. Já Me Deixou (Now It`s Left Me)
02. Minh`alma (My Soul)
03. Rosa Branca (White Rose)
04. Recurso (Recourse)
05. Beijo de Ssaudade (Kiss of Yearning)
06. Vozes Do Mar (Voices from the Sea)
07. Fronteira (Frontier)
08. Alfama
09. Tasco Da Mouraria (Tavern in Mouraria)
10. Alma de Vento (Soul of Wind)
11. Se Eu Mandasse Nas Palavras (If Words Could Do My Bidding)
12. As Guitarras (Portuguese Guitars)
13. Pequenas Verdades (Little Truths)
14. Morada Aberta (Open House)
15. Smile


Megtekintés az Online Katalógusban

2018.12.14