526
Martin Staffler: Függőleges kertek
Abos-Beledi Veronika ajánlata

martin-staffler-fuggoleges-kertekSaját termesztésű zöldségekkel, gyümölcsökkel, fűszernövényekkel nem csupán az egészségünknek teszünk jót, hanem közelebb kerülhetünk egy környezetbarátabb életmódhoz. Ha pedig virágmagokat is ültetünk, akkor élvezhetjük a virágzó növények szépségét, változatosságát, illatát. Martin Staffler kertépítő, táj- és kerttervező Függőleges kertek című könyvében olyan erkélyeken és teraszokon is egyszerűen megvalósítható ötleteket mutat be, amelyek segítségével senkinek nem kell lemondania a kertészkedés örömeiről.

A kötet első részében a sikeres kertészkedés alapfeltételeit ismerhetjük meg. Olvashatunk a megfelelő ültetőközegről, az öntözésről, a növénytáplálásról, a betakarításról, a kártevőkről és a betegségekről. A következő fejezetben a tettek mezejére léphetünk, hozzáláthatunk a minikert kialakításához.

Újrahasznosítás és dizájn: ez a függőlegeskert-építés két fontos kulcsszava, legyen szó akár raklapokról, akár csomagolóanyagokról. A raklapokból nem csupán bútorokat készíthetünk, hanem élükre állítva növényzettel ültethetjük be őket, de cserepeket, konzervdobozokat is akaszthatunk rájuk. Növényeket ráfuttatva paravánként is szolgálhatnak.

Üres műanyag palackokba, tejes- és üdítős dobozokba is ültethetünk, akár egy rúdra felakasztva, akár összecsukható létrára vagy kisebb fellépőre elhelyezve őket. Cserepek helyett virágföldes zsákokba, jutazsákokba is palántázhatunk. A különleges ötletek kedvelőinek a függőkerteket ajánljuk, pl. mohagömb vagy fellógatott zsákból lefelé növő paradicsom. A könyvet a függőleges kertekben nevelhető növények felsorolása zárja, fotóval, jelmagyarázattal, rövid jellemzéssel.

További helytakarékos kertészeti tippeket találhatnak, ha fellapozzák az alábbi könyveket is: Folko Kullmann: Függőleges kertészkedés és Susanne Nüsslein-Müller: Magaságyások.


Megtekintés az Online Katalógusban

2018.12.11