2690
Beat: Angélique Kidjo - Djin Djin
Szilvási Krisztián ajánlata

angelique-kidjo-djin-djinAz 1960-ban született Angélique Kpasseloko Hinto Hounsinou Kandjo Manta Zogbin Kidjo, akit csak Angélique Kidjo néven ismerünk, Beninben látta meg a napvilágot, de immár amerikai állampolgárságú, Grammy-díjas énekes-dalszerző. A Time magazin „Afrika Premier Dívájának” nevezte, a BBC pedig az afrikai kontinens 50 legikonikusabb embere között emlegeti. Nos, a fekete földrész muzsikájának vitathatatlan királynője 1982 óta van a zenei pályán, 12 nagylemez áll a háta mögött, amelyek az afropop és -beat, a reggae, a világzene, a jazz, a gospel és a worldbeat műfajaiba sorolhatók be.

Stílusára nagy befolyással volt a felsorolt irányzatokon túl a karibi zene, a rumba és latin vokális formanyelv, valamint gyermekorra bálványai: Bella Bellow, James Brown, Nina Simone, Aretha Franklin, Jimi Hendrix, Miriam Makeba és Carlos Santana. Pályafutása során rögzítette, illetve feldolgozta például George Gershwin Summertime-ját, Ravel Bolero-ját, Jimi Hendrix Voodoo Child-ját, a Rolling Stones Gimme Shelter-ét, és olyan előadókkal dolgozott együtt, mint Dave Matthews, Alicia Keys, Ziggy Marley, Philip Glass, Peter Gabriel, Bono, Carlos Santana, John Legend, Herbie Hancock, vagy éppen Josh Groban. Legismertebb számai közé tartozik az Agolo, a We We, az Adouma, a Wombo Lombo, az Afirika, a Batong és a Malaika saját(os) verziója. Kidjo folyékonyan beszél a fon (Niger-Kongó) és a yoruba (Nigéria) nyelveken, valamint franciául és angolul, s mindegyikükön szívesen énekel is.

A legjobb kortárs világzenei album kategóriájában Grammy-t nyert Djin Djin című korong 2007-ben jelent meg, amelyben visszatér benini gyökereihez. A lemez címét úgy is lehet fordítani, hogy „Ragadd meg a napot!”, valójában az afrikai harang hangjára utal, amellyel minden egyes új napot köszöntenek. Kidjo nem mindennapi sztárparádét vonultat fel rajta, a számok széles témákat, érzelmeket ölelnek fel. Hallhatunk például gazdasági problémák ihlette dalt (Ae Ae), vagy mondjuk a városi klubok hangulatát elénk varázsoló, funk-soul-beat ötvözte nótát (Papa). A karneváli stílusú Gimme Shelter majdhogynem a nemi erőszakot és a gyilkosságot ünnepli, a Senamou-ban (Amadou és Mariam közreműködésével) a felső tízezer felé irányuló dühét és haragját közel-keleti, funk és rock beütésekkel fejezi ki. Carlos Santana elegáns gitárjátéka érvényesül a Pearls alatt, miközben Kidjo és Josh Groban hősiesen próbál nyomatékot adni a Sade-pátosz fürdetett lírában. De remekül sikerült a címadó Djin Djin (Alicia Keys-szel és Branford Marsalis-szel), a parázsló Salala Peter Gabriel-lel és az afro-reggae Sedjedo, amelyben Ziggy Marley csatlakozott hozzá. Az utolsó, Lon Lon című dalban teszi aztán teljessé az utazást Kidjo, amely Ravel Bolero-jára épül. A lemez összességében színes hangulatú, stílusok fúzióját használó, komoly kérdéseket és felemelő témákat körbejáró zenei varázslat, amely könnyen rabul ejthet mindenkit.

Tracklist:
01. Ae Ae
02. Djin Djin
03. Gimme Shelter
04. Salala
05. Senamou
06. Pearls
07. Sedjedo
08. Papa
09. Arouna
10. Awan N' La
11. Emma
12. Mama Golo Papa
13. Lon Lon

Megtekintés az Online Katalógusban

2018.11.23