236
Valami Amerika
Tolnai Gáborné ajánlata

valami-amerikaFilmet csinálni nehezebb, mint arról filmet csinálni, hogy milyen nehéz filmet csinálni. Ezt a pofonegyszerű felismerést hasznosította Herendi Gábor, amikor csapatot toborzott és támogatókat keresett dédelgetett álma, a Valami Amerika elkészítéséhez. A fiatal rendező eddig reklámban "utazott", mivel azonban mestere a vizuális hatáskeltésnek, és humorérzéke is kirobbanó, önbizalommal vértezetten úgy érezte: eljött az ideje a nagyfilmes bemutatkozásnak.

A téma adott volt, "csak" fel kellett öltöztetni. Mi másról szólhat Herendi opera prímája, melyben a szerző - nyilatkozata szerint - "teljes önmagával jelen van", mint az elindulás nehézségeiről, a pénzgründolás technikájáról, az érvényesülés lehetőségeiről, a munkafeltételek szervezéséről, a magánéleti háttérről, a nőkről (az ihletőkről) és még annyi másról, ami a pályán kopogtatókat foglalkoztatja. A forgatókönyv megírásában Márton Gyula segített a produceri teendőket is magára vállaló debütánsnak: olyan mesét kreáltak, melybe beépítették legszemélyesebb tapasztalataikat és fixa ideáikat. Lazán, könnyedén, designkáprázattal, show-mutatványokkal, koncertszámokat vegyítve paródiákkal, szikrázó klipeket házasítva blődlimozzanatokkal, harsogó zene pattogó akkordjaira, eklektikus nagyvonalúsággal, időnként pajkosan ki-kikacsintva a vászonról.

A történet valahol Ausztriában kezdődik, a hegyeshalmi határátkelő felé vezető úton, de ez talán kevésbé lényeges, mint az érkező személye. Ő az "amerikai", aki egy jobbkormányos luxusautóban szivarozva, Alex Brubeck (Szervét Tibor) néven érkezik Magyarországra, szülőföldjére, amit még fiatalon hagyott el. Neki ez az utazás a rég várt hazatérést, egy magyar reklámfilm-rendezőnek, Tamásnak (Pindroch Csaba) pedig a "nagy lehetőséget" és a talán még nagyobb kalamajkát jelenti.

Tamás bátyját, Ákost (Szabó Győző) - a menő építési vállalkozót - és öccsét, Andrást (Hujber Ferenc) - a világban helyét keres művészlelket - hívja segítségül. Az a tervük, hogy elszórakoztatják az európai ügyeit intéző amerikai producert, hogy megnyerjék Tamás filmjéhez mint tőkéstársat. Alex, amíg lehet, titkolja származását, és azt ígéri, beszáll a produkcióba a filmhez szükséges pénz felével.

Az összeg másik felét - ami ez esetben hatvan millió forint - viszont a testvéreknek kellene előteremteni. Mégpedig hat nap alatt. Megszerezhetik a pénzt, de vajon mi lesz az ára? A pénzügyi dolgok gyakran érzelmi problémákkal járnak együtt, a férfiak meg többnyire nőkkel, de még milyenekkel... Tamásnak ott van Eszter (Ónodi Eszter) , Ákosnak pedig Timi (Oroszlán Szonja), a nőiesség két markáns képviselője, akiket még véletlenül sem lehet összetéveszteni. Terka néniről (Schütz Ila) nem is beszélve...

Díjak:
34. Magyar Filmszemle (2003) - Legnagyobb közönségsikert elért magyar film: Kálomista Gábor, Herendi Gábor


Megtekintés az Online Katalógusban

2018.11.09