754
Brazilok
Juhászné Lukács Mária ajánlata

brazilokHol is lehetne kifejezőbben megmutatni országunk egyik nagy megosztó problémáját, mint országunk másik nagy problémáján, a futballpályán. Bölcs elgondolás, amit tettek követtek: így született meg Rohonyi Gábor és M. Kiss Csaba filmje, a Brazilok. A középpont a cigány-magyar ellentét, ami kétségkívül egy égető és általános probléma évszázadok óta. Mivel ez egy igen fajsúlyos téma, nagyon óvatosan kell vele bánni, ezért a film készítőinek nem volt könnyű dolguk.

Acsán járunk bő másfél évtizeddel ezelőtt, amikor is a falu a világbajnokság lázában ég. Mindenki focizik és mindenki győzni akar. Az esélyes a helyi Hivatal nagyvadjaiból álló társaság, élükön a polgármesterrel (Fekete Ernő), aki nem tud hibázni, és helyettesével (Schmied Zoltán), aki meg nem szeret. De valami megzavarja az eddigi harmóniát: a színen feltűnik Puporka Áron (Nagy Dániel Viktor), aki épp most szabadult (volt egy kis nőügy miatti balhéja az alpolgármester fiával), és a falu legszegényebbjeiből, a helyi cigánytelepen csellengő kamaszokból összerántja a romák csapatát, a Brazilokat, hogy megmutassák, kik is a legények a gáton. Támogatójuk a dekázásban élen járó helyi pap (Bánki Gergő). És mert a faluból elszármazott titokzatos milliomos éppen ebben az évben dönt úgy, hogy szülőhelye legjobb focistáit kiutaztatja magához Brazíliába, hirtelen megemelkednek a tétek és felkavarodnak a falu eddig nyugodt hétköznapjai.

A történet nagyjából ennyi, persze beindulnak a piszkos kis játszmák, a falu vezetői bevetnek minden eszközt, hogy megakadályozzák a cigányok győzelmét. De tényleg mindent, a film nagy részében innentől kezdve végignézhetjük, hogy az alpolgármesternek milyen széles tárháza van a romák szívatására.

A sztori tartalmaz néhány nagy szerelmet, még nagyobb tömegverekedést, busszal ütköző híres pesti énekes sztárt, váratlan házkutatást, rejtélyes rablóbandát, kigyulladó vasutast, Mercin érkező cigányvajdát… a végén aztán kiderül, ki és hova utazik.

S bár a cigányok küzdeni akarása végül (természetesen) diadalban végződik, a Brazilok rettentő ügyesen egyensúlyozik egy nagyon vékony kardélen, ahol a cigányság nem lett piedesztálra emelve, a fehérek nem a nagy gonosz elnyomó szerepében tetszelegnek, hanem mindenki a saját sorsának a kovácsa, és az érdemei szerinti elbírálásban részesül.

A film ugyan karcol egy érzékeny témát, de nem vág bele, nem foglal állást, nem ítélkezik. Ez pedig így van jól, mert ennek köszönhetően nem lesz megosztó, nem hoz elő sérelmeket, csak szórakoztat és egy icipicit elgondolkodtat.


Megtekintés az Online Katalógusban

2018.08.24