2990
Giovannino Guareschi: Don Camillo kisvilága
Polczer Adél ajánlata

giovannino-guareschi-don-camillo-kisvilaga2A szerző, Giovannino Guareschi (1908-68) újságíró-humoristaíró, karikaturista, mélyen hívő katolikus, az olasz jobboldal kiemelkedő alakja a II. világháború után. A hangoskönyv 10 történetének alapjául szolgált Don Camillo-ciklus 1948-ban jelent meg először, eredetileg az író által szerkesztett Candido c. lapban közölték le folytatásokban.

A mulatságos írások eredeti humorral mutatják be egy Pó melletti kisváros életét, a háború utáni zűrzavaros évek olasz valóságát. A történetek két főhőse Don Camillo, Boscaccio kisváros plébánosa és a polgármester, a kommunista Peppone. Don Camillo nemcsak szelíd szavú plébános, hanem hirtelen haragú, de gyorsan megbékélő, nagy erejű, péklapát tenyerű, aki fizikai erejét sem riad felhasználni az igazság érdekében. Politikai ellenfele a kommunista párttitkárrá emelkedett polgármester, amúgy olasz módra vadkommunista, aki gyermekét megkeresztelteti, aki a választási győzelméért hálaimát rebeg. Ők ketten ott törnek egymás orra alá borsot, ahol csak tudnak, de mégis mindketten emberségesek, valahol egy láthatatlan baráti kötelék van közöttük, az elnyomottakkal, szegényekkel együttéreznek, és mindketten mindent megtesznek, hogy sorsuk jobbra forduljon. A történetek harmadik elhagyhatatlan szereplője maga Jézus, akivel plébánosunk külön párbeszédben társalog, sokszor pörlekedik vele. Don Camillo többször próbálja meggyőzni a maga igazáról, s ezt néha Krisztus hagyja is, legtöbbször azonban finoman „helyére teszi” – viszonyuk baráti, sértődés nincs, sőt a kiszabott penitenciát is zokszó nélkül teljesíti.

A történetek mulatságosak és egyben mélyen megérintenek bennünket, elgondolkodtató a gyermekien őszinte hit és az életbölcsesség, amelyek a főhősök meglepő, tréfás kalandjain keresztül jelennek meg. A kedves, szerethető Don Camillo-történeteket Kálloy Molnár Péter élvezetes előadásában hallhatjuk.

Előadja: Kálloy Molnár Péter
Teljes Játékidő: 73, 64 perc
Formátum: 2 audio CD


Megtekintés az Online Katalógusban

 

2018.07.27