3293
Stefano Bordiglioni: Piroskák összeesküvése
Lipovics Dóra ajánlata

stefano-bordiglioni-piroskak-osszeeskuveseStefano Bordiglioni, Andersen-díjas olasz író Piroskák összeesküvése című kötete a Móra Könyvkiadó gondozásában jelent meg, és a pöttyös könyvek sorozatba illeszkedik. A regény a kis Stefano levelével kezdődik, amelyben 40 évvel idősebb önmagának leír egy történetet. Hogy mi vitte rá erre az elhatározásra? Édesapja emlékezete akár egy szita, mindent elfelejt, még azt is, hogy jól érezte-e magát az általános iskolában, kik voltak a padtársai, vagy éppen mit játszott az udvaron a barátaival.

Pedig pontos kérdésekkel próbálkozott, de tök homályos válaszokat kapott. Így a kis Stefano tollat ragadott, és papírra vetette egy különös, mulatságos és egyben idegesítő élményét, megemlékezést állítva saját magának.

Helyettesítő tanár érkezik az 5. bébe. Francesca néni, az osztály tanító nénije lebetegszik, és egy időre Elvira néni veszi át tanulói irányítását. Elvira néni azonban valóságos csapás! Hörcsögöcskéknek, verebecskéknek vagy egérkéknek becézi a felsős tanulókat, és elvárja tőlük, hogy dedós csapatjátékokat, például „Adj király katonát!” játsszanak az udvaron. A felnőttesebb bánásmódhoz szokott diákokat idegesíti ez a viselkedés. Az iskola jobb helyzetben lévő nebulói azonban minden egyes alkalommal nagyon jól szórakoznak, szinte röhögőgörcsöt kapva a szerencsétlen ötödikeseken.

A gyerekek próbálnak finoman utalni arra, hogy besokalltak az édelgéstől, de Elvira néni valahogy egyáltalán nem veszi a lapot. Ezek után érthető, hogy a kis csibészek, Fabio, Enrico, Serena, Luca és a többiek kénytelenek olyan eszközökhöz folyamodni, amelyekkel egy felnőttet biztos az őrületbe tudnak kergetni. Volt, aki értelmetlen verseinek felolvasásával próbálkozott, de akadt olyan is, aki összegyűjtött legyeinek kiengedésével akarta jobb belátásra bírni tanárát. Az erőfeszítések azonban hiábavalók, mígnem Elvira néni előáll a nagy ötlettel: mindenki írja meg saját Piroska és a farkas meséjét.

A gyerekek füzetlapjain sorra születnek meg a különféle Piroska-karakterek, de valahogy egyik sem emlékeztet az eredeti mese kedves figurájára: van köztük büdös, verekedős, okoskodó, nyomasztóan lusta, felháborítóan szemtelen, tudálékos, ostoba és falánk Piroska is. Persze a farkas sem falja fel őket, és a vadásznak sem kell megmenteni egyiket sem. De vajon elég lesz-e egy egész osztálynyi tragikomikus Piroska ahhoz, hogy észhez térítse a rózsaszínmániás, mézesmázas Elvira nénit?

A jellegzetesen csipkelődő, igazi olasz humorral átitatott történet remek szórakozást ígér kicsiknek és nagyoknak egyaránt.


Megtekintés az Online Katalógusban

2018.05.15