3198
Lőrinc László: Életmódtörténet: anyagi kultúra 1500-tól napjainkig
Galambos Krisztina ajánlata

lorinc-laszlo-eletmodtortenetMióta használunk szalvétát és zsebkendőt?  Hogyan terjedtek el az autók Magyarországon? Ki és mikor alapította az első szódagyárat? Hogyan változott az emberek tisztaságról alkotott fogalma? Megtudhatjuk a választ Lőrinc László könyvéből, melyet az Akadémiai Kiadó jelentetett meg Életmódtörténet: anyagi kultúra 1500-tól napjainkig címmel.

A kötet egy sorozat harmadik tagja: az Életmódtörténet I.: Őskor és Ókor első kiadása 1997-ben, az Életmódtörténet II.: Középkor 1999-ben jelent meg. Mindhárom kiadványról elmondható, hogy a szélesebb olvasóközönséghez szól, ugyanakkor iskolai segédkönyv is egyben. Az utóbbi mintegy 500 évben történt hatalmas változásokat nem egy kötetben mutatja be – egy újabb könyv számol majd be a társadalmi viszonyokról, gondolkodásmódról, mentalitásról, míg a mostani kötetben az anyagi kultúra változásaival ismerkedhetünk meg.

Főbb fejezetei: Népesedés és élelmezés; Egészségügy és higiénia; Ember és környezet; Ember és technika. A fejezeteken belüli témákat röviden, olvasmányosan dolgozta fel a szerző. Gazdagon illusztrált, a képek viszont fekete-fehérek és kis méretben kerültek a szöveg mellé. A mélyebb ismeretekre vágyók számára az irodalomjegyzék nyújt további lehetőségeket, illetve a témakörök végén forrásszövegekből válogathatunk.


Megtekintés az online katalógusban

2018.03.13