25
Pungor András: Zozi mindig hazajön
Márné Tóth Krisztina ajánlata

pungor-andras-zozi-mindig-hazajon

Pungor András napjaink valóságát az óvodások fantáziavilágával remekül elegyítő, mozgalmas, olvasmányos könyvének főszereplője Tomi, aki egyes szám első személyben meséli el izgalmas mindennapjait. Mindig azt mondja, hogy a világ közepén él, ami nincs messze az igazságtól, hiszen a budapesti belvárosi Nyáry Pál utcában lakik. A nagy bérházban sok a hóbortos szomszéd.

Bizalmasa, barátja, titkainak őrzője Zozi, a csíkos zokni, aki Tomi szerint nemcsak bátor és hős lovagnak képzeli magát, hanem nagynak is. A kisfiú apukája szerint ugyan csak egy pár nélküli, büdös zokni, főhősünk számára azonban a legkedvesebb társ. Persze Zozi elég gyakran eltűnik, s amikor nyoma veszik... Sajnos persze ez nem ilyen egyszerű, hiszen ehhez nyomozni, tervezni és akciózni kell. Ilyenkor Tomi felölti a sisakból, lézerkardból és búvárszemüvegből álló harci szerelését (űrkommandós lovag tudniillik), és indulhat is a kaland!

Az öt fejezetből álló mesekönyv epizodikus történtek laza láncolata, melyben részenként új ismerősök jelennek meg, fokozatosan beépülve Tomi biztonságos világába. Így ismerkedik meg a kukák mellé bevackolódott idős emberrel, akit először varázslónak néz hosszú botja és műanyag zacskói miatt. Vele mennek át Szofihoz, a szomszédban vendégeskedő kislányhoz, és neki mesél a nemrég elhunyt nagypapával folytatott bújócskázásairól. És végül közösen húzzák ki a csávából Ribizlit, a szomszéd macskát, miután az a labdáját kergetve felborítja Gréti néniék „beszélő” pálmáját, és kis híján romhalmazzá változtatja a szobát. Az óvodás Tomi hamarosan megismerkedik a közeli kisboltban az új pénztáros lánnyal, Vivivel, akinek egy sárkányt tetováltak a vállára – főhősünk el is nevezi Sárának, mert szerinte mindenképpen lánysárkány –, és nemsokára közösen vesznek részt a padláson rekedt, rémült Ribizli megmentésében. Az izgalmas történetekben Tomi vidéken élő nagymamájával is megismerkedhetünk, majd feltűnnek a budapesti Nyári Pál utca más lakói is, hogy szomszédaik segítségére siessenek, és egy nagy közös mentőakcióban keressék meg az ismét eltűnt Zozit.

Az alvós játék elvesztése miatt érzett szorongáson kívül más komoly témákat is érint a történet. Az óvodás szerelem és a nagyszülők elvesztése is szerepet kap a kedves történetben. Humoros, olvasmányos és ízig-vérig mai történet. Remek szórakozást ígérhet óvodás korú gyerekeknek.


Megtekintés az Online Katalógusban

2024.05.07