40
Szeghalmi Balázs: Az öttevényi focicsapat első száz éve
Borbély Tamás ajánlata

szeghalmi-balazs-az-ottevenyi-focicsapat-elso-szaz-eve

2023-ban, az első öttevényi sportegyesület bejegyzésének századik évfordulója alkalmából jelent meg Szeghalmi Balázs kötete. A szerző kilenc fejezetben dolgozza fel az évszázados öttevényi futballtörténetet. Szó esik az egyesület alapításának körülményeiről, az első évtizedek útkereséséről, amikor előfordult, hogy a pálya volt alkalmatlan a szervezett bajnokságon történő induláshoz, de jellemző volt az is, hogy a helyi gyerekek cipő nélkül rúgták a bőrt. Olvashatunk a már dicsőségesebb 1960-as és 1970-es évtizedekről, amikor a csapat rendszeres résztvevője a megyei I. osztálynak, majd az 1980-as évektől kezdődően jellemző váltakozó sikerekről és nagy hullámvölgyekről. A csapat a megyei I. és a megyei III. osztályt egyaránt megjárta.

A település csapatának életében mindig meghatározók voltak a szomszédos Abdával vívott rangadók, de rendszeresen játszottak olyan helyi „nagycsapatokkal”, mint a Győri Dózsa vagy az Elektromos, illetve emlékezetesek az NB1-es csapatok, mint például a Tatabánya vagy a Rába ETO, öttevényi vendégjátékai is.

A kötet lapjain több mint száz fotó hozza közelebb a múlt sporteseményeit, az 1930-as évektől kezdődően egészen napjainkig. Ezek mellett korabeli tudósítások és a tabellák színesítik a könyvet. Szeghalmi Balázs munkája emléket állít mindazoknak, akik sokat tettek a csapat fennmaradásáért, fejlődéséért, megszólaltatja az egykori játékosokat, edzőket, rengeteg történetet, legendás eseményt felelevenít és megörökít az utókor számára.


Megtekintés az Online Katalógusban

2024.04.16