30
Jan Stocklassa: Stieg Larsson titkos iratai - A Palme-gyilkosság kulcsa
Gősy Gáborné ajánlata

jan-stocklassa-stieg-larsson-titkos-iratai

Olof Palme svéd miniszterelnököt 1986. február 28-án éjjel Stockholmban a nyílt utcán egy pisztolylövéssel meggyilkolták, amint rendőri biztosítás nélkül, a feleségével hazafelé sétált egy mozielőadás után. Bár a nyomozás azonnal megindult, a rendőrség a mai napig nem tudta megállapítani az elkövető személyét. Az első napokban sok információ érkezett, és a Kurd Felszabadítási Mozgalom irányította külföldi összeesküvéstől a magányos őrült tettéig minden szerepelt a lehetséges verziók között. A nyomozás több mint három évtizede aktívan folyik.

Palme külpolitikai elkötelezettsége, a harmadik világ barátjaként, a gyengék jogaiért küzdve a nagyhatalmakkal való kapcsolatának ártott. Belpolitikájában pedig mind a bal-, mind a jobboldalon szerzett magának politikai ellenségeket. Az 1985. évi választási győzelme után sokaknak állt érdekében az eltávolítása.

Az újságíró Jan Stocklassa arra vállalkozott, hogy az ismert svéd újságíró és krimiíró hagyatékának áttanulmányozásával, kiegészítve saját – sokszor veszélyes körülmények között zajló – kutatásával, újabb lehetséges, eddig még nem vizsgált nyomokra hívja fel a figyelmet. Nyolcévnyi kutatómunkája eredményét és megállapításait a ma is működő Palme-bizottsághoz benyújtotta.

A 2018-ban írt, magyarul is olvasható dokumentumregény a már nyilvánosságra hozott tényeknek a kissé száraz ismertetése mellett Stieg Larsson iratait a saját kutatómunkájának érdekes, olvasmányosabb eredményeivel hasonlítja össze, a hézagokat pedig feltételezésekkel tölti ki. Kialakít egy lehetséges képet arról, hogyan történhetett a gyilkosság.


Megtekintés az Online Katalógusban

2024.04.09