48
Hangszeres zene: Die 12 Cellisten Der Berliner Philharmoniker: Hora Cero
Juhászné Lukács Mária ajánlata

hora-cero

2022-ben ünnepelte a Berlini Filharmonikusok 12 csellistája a kamarazenekar megalakulásának 50. évfordulóját. Az év első felében a Müpa vendégeként is fellépett a zenekar.

Pablo Casals-nak, minden idők talán legnagyobb csellistájának az volt az álma, hogy legalább 32 hangszeresből álló csellózenekart kellene létrehozni, hiszen ‒ állítása szerint ‒ a cselló univerzális hangszer, bármilyen hang megszólaltatására képes. Műsorról is gondoskodott: katalán táncdallamot dolgozott fel az újfajta együttes számára. Aztán ezt az álmot 1920-ban Julius Klengel, korának híres német csellistája és komponistája megvalósította. 12 csellóra megírta Hymnus című alkotását, és 11 tanítványa élén e darabbal köszöntötte barátját, Arthur Nikisch-t, a Berlini Filharmonikusok vezető karmesterét 65. születésnapján.

E kompozíció előadására ült össze éppen fél évszázaddal ezelőtt először a Berlini Filharmonikusok 12 csellistája. Az együttesben minden tagnak speciális pozíciója van. A varázslatos hangzás „receptje”, hogy a társulat egy teljes vonószenekart képes helyettesíteni. A világhírűvé vált kamaraegyüttesnek figyelemre méltó nemzetközi követőtábora van, amelyet elbűvöl e tucatnyi hangszer mámorító hangszíne, a karakterek folytonos váltakozása. Gazdag repertoárjukon szerepel Bach és Piazzolla, Broadway-musical és jazz, afro-amerikai, spanyol, dél-amerikai motívumokra komponált szvit és avantgárd zene.

A Sony Music által kiadott Hora Cero című lemezükön Horacio Salgán, José Carli, Pasquale Stefano egy-két művét, valamint Astor Piazzolla számos szerzeményét szólaltatja meg a kamarazenekar.

Tracklist:
01. A Don Agustin Bardi
02. Escualo
03. Duo de Amor
04. Calambre
05. Lunfardo
06. La Diquera
07. Pedro y Pedro
08. Decarisimo
09. Soledad
10. Para Osvaldo Tarantino
11. Revirado
12. Libertango
13. Buenos Aires Hora Cero
14. Caliente
15. Milonguita
16. Tres Minutos con la Realidad


Megtekintés az Online Katalógusban

2024.04.05