52
Locsmándi Csaba ‒ Vasas Gizella: Erdők-mezők gombái
Lőrincz Szimonetta ajánlata

locsmandi-csaba-vasas-gizella-erdok-mezok-gombai

A gombák titokzatos lények. Egyik napról a másikra megjelennek, aztán ugyanolyan hirtelen el is tűnhetnek. Van, amikor hetekig egy darabot sem látunk a természetben, máskor olyan gazdagon borítják be az erdő avarszőnyegét, hogy szinte lépni sem lehet tőlük.

A könyvben bemutatott 555 gombafaj (ebből 371 színes felvételen is) felöleli mindazokat a Magyarországon megtalálható, feltűnő, elsősorban közepes és nagy termetű fajokat, amelyekkel az erdőt, mezőt járva gyakran találkozhatunk. Valamennyi étkezési szempontból fontos gomba és mérgező párja is szerepel a könyvben. A gombákat természetes élőhelyükön, a lényeges bélyegeket kiemelve, gyönyörű fotókkal illusztrálva mutatja be.

A kötet belső borítóján rajzos, szemléletes ábrák könnyítik meg a gombafajok beazonosítását, a legfontosabb gombacsoportok elkülönítését. Az egyes gombafajok leírása tömör és lényegre törő. Határozás szempontjából a legfontosabb tulajdonságok vastag betűvel lettek kiemelve. A leírások melletti ikonok egyértelműen jelzik a gombák étkezési értékét, gyógyhatását, árusíthatóságát, védettségét, előfordulási helyét és idejét. Külön ikon hívja fel a figyelmet a hasonló gombafajok oldalszámára. A kötetben az összes hazánkban védett (589) és árusítható (74) gombafaj megtalálható, sőt külön-külön névjegyzékben is szerepelnek. Ajánlom mindazoknak, akik kedvet éreznek ahhoz, hogy megismerjék az erdők-mezők gombáit.


Megtekintés az Online Katalógusban

2024.04.02