60
A király beszéde
Bári Edit ajánlata

a-kiraly-beszede

Az igaz történet alapján készült, 4 Oscar-díjat nyert film máig igazi csemege. „George, azaz Bertie”, ahogy a család emlegette, VI. György néven vonult be a brit történelembe, miután bátyja 1936-ban lemondott a trónról. A király nem érezte méltónak magát élete legfontosabb szerepére, mert képtelen volt nyilvánosan beszédet tartani borzalmas dadogása miatt, ami ráadásul önbizalomhiányhoz is vezetett. Úgy érezte, hogy a királyi család és a nép elvárásainak nem tud megfelelni.

Beszédterápiás kezelések sikertelen sorozatát járta végig, mígnem felesége felkeresett egy liberális szellemiségű terapeutát, akiről persze a film során kiderül, hogy sikertelen színész, és nem doktor. Kettőjük találkozása azonban mégis gyümölcsöző vállalkozássá vált, hiszen a cseppet sem hagyományos terápia nemcsak a király beszédének javulását eredményezte, hanem a király önbizalmát és bátorságát is segített visszaszerezni. A két férfi bensőségessé váló barátságának fényében hangzik el VI. György első igazi nyilvános beszéde a brit nemzethez, hiszen ne feledjük, a II. világháború idején járunk, és Anglia hadat üzent Németországnak.

VI. György, a nemrég elhunyt II. Erzsébet királynő édesapja a Brit Birodalom egyik legelismertebb uralkodójává vált, ami nagyban köszönhető annak, hogy a londoni bombázások idején a városban maradt a családjával együtt. Colin Firth (VI. György), Geoffrey Rush és Helena Bonham-Carter hármasa kelti életre a nem mindennapi barátság történetét Tom Hooper filmjében.


Megtekintés az Online Katalógusban

2024.03.29