56
In Memoriam Selmeczi Roland
Szilvási-Szabó Éva ajánlata

in-memoriam-selmeczi-roland

Selmeczi Roland 1969-ben született Budapesten. 1993-ban diplomázott a Színház és Filmművészeti Főiskolán, majd a Vígszínház tagja lett. 2003-tól 2007-ig a soproni Petőfi Színház vezető színésze volt. Szabadúszóként játszott a Karinthy Színházban, az Új Színházban, a Pesti Színházban, a Madách Színházban és a szolnoki Szigligeti Színházban. Hangját számos nagysikerű film magyar változatában hallhatta a közönség, emellett ő volt a hazai sportcsatorna hivatalos hangja is. 2008. január 30-án szenvedett halálos balesetet, Szolnokról, egy próbáról hazafelé tartva.

Megrendítő hallani a magyar irodalom legszebb hazafias költeményeiből válogatott csokrot egy olyan fiatalember ihletett előadásában, akit még szinte mindig látunk azokban a termékeny és csodás pillanatokban, amikor találkozott a költészettel. A Velünk élő Trianon, A nagy fejedelem című emlékezetes filmek hőseivel ugyanolyan átéléssel, odaadással azonosult, mint az Üvegtigris vagy az Angyalbőrben című vígjátékok alakjaival. Shakespeare, Moliére, Ibsen, Tennesse Williams bonyolult, érzelemgazdag világában az igazi tehetség otthonosságával mozgott. A gödöllői, magyar szabadság napját köszöntő rendezvényeken, Wass Albert-megemlékezéseken, mindenütt, ahol Adyval szólva négy-öt magyar összehajol, jelen volt Selmeczi Roland, és azok közé a színművészek közé tartozott 1969-től 2008-ig tartó rövid életében, akik önzetlenül, a szó keresztényi értelmében szolgálták az általuk mindennél többre tartott magyar költészetet, és iskolát teremtettek versmondásból.

A Szabad Tér gondozásában kiadott, Koltay Gábor rendező, Somlai Zsuzsanna producer által gondosan megkomponált hanghordozó is gondoskodik arról, hogy a magyar líra nagy Trianon-sirató, hazafias költeményei, Reményik Sándor Eredj, ha tudsz, Ha nem lesz többé iskolánk, József Attila Hazám, Babits Mihály Áldás a magyarra, Wass Albert Előhang, Adjátok vissza a hegyeimet című költeményei mostantól Selmeczi Roland bársonyosan kemény, férfias hangján, a nagy színész magas hőfokú újjáteremtésében hangzanak el bennünk. És sorolhatnánk a nagy neveket, Kosztolányi Dezső, Szabó Lőrinc, Kiss Dénes, Döbrentei Kornél remekművei Selmeczi Roland előadásában segítik, hogy méltóképpen emlékezzünk rá, akit egyébként sem felejtünk el soha.

Tartalom:
01. Nemeskürty István: Szent László fohásza
02. Ady Endre: Négy-öt magyar összehajol
03. Padányi Viktor: 1920. június 4.
04. Tóth Árpád: Szent nyomorék, riadj!
05. Reményik Sándor: Eredj, ha tudsz!
06. Kosztolányi Dezső: Gyászkar
07. Kiss Dénes: Trianon nyolcvan éve
08. Wass Albert: Adjátok vissza a hegyeimet
09. Reményik Sándor: Ahogy lehet
10. József Attila: Hazám
11. Kiss Menyhért: Feltámadás
12. Szabó Lőrinc: Az első döntés
13. Babits Mihály: Áldás a magyarra
14. Döbrentei Kornél: Hova tünt a vitézség, fiúk?
15. Wass Albert: Előhang
16. Reményik Sándor: Ha nem lesz többé iskolánk
17. Koltay Gergely: Kavicsok

Előadja: Selmeczi Roland
Teljes játékidő: 47 perc
Formátum: audio


Megtekintés az Online Katalógusban

2024.03.29