141
Thullner István: Lébény román-kori műemlékének krónikája
Légrádi Szilvia ajánlata

thullner-istvan-lebeny-roman-kori-muemlekenek-kronikaja

Thullner István nyugalmazott könyvtáros-tanár, helytörténész nevéhez számos könyv és tanulmány írása kapcsolódik: 1993 óta foglalkozik Mosonmagyaróvár és térsége történetének kutatásával.

Legújabb könyve Lébény román-kori műemlékének krónikája címmel jelent meg, melyben a szerző arra vállalkozott, hogy közérthető formában mutassa be a lébényi templomra vonatkozó szakirodalmat, régészeti dokumentációkat, művészettörténeti elemzéseket. A kiadvány műfaját tekintve egyszerre történeti és építészeti kismonográfia, képes olvasókönyv és útikönyv.

Thullner István az ismert teljes szakirodalom felhasználása mellett az új levéltári, könyvtári kutatások eredményeit is megosztja olvasóival. Többek között megismerhetjük az alapító nemzetség és az alapítás körülményeit: a szerző rámutat arra a megdöbbentő tényre, hogy a templom nem bencés építkezés és tulajdon volt, csak az építkezés terve fűződik a szerzetesrendhez. A kivitelezés azonban már a Győr nemzetség helyi ágához tartozó Poth fivérek érdeme volt. Más kérdés a bencés kolostor felépítése: itt már kézenfekvő az építés szerzetesi irányítása. Külön fejezetben mutatja be a Szent Benedek-rendi és a jezsuita korszakot, rávilágít arra a tényre, hogy a bencéseken túl a jezsuitáknak is fontos szerepük volt a templom fennmaradásában.

A könyvben megjelennek azoknak a berendezési tárgyaknak a fotói vagy rajzolatai, amelyek az idők során eltűntek. Szintén érdekesség, hogy a lébényi templom volt az első műemlék, amit felújítottak az 1860-70-es években, melynek köszönhetően egyszerre európai és hazai hírnévre is szert tett. A könyvben részletes bemutatást kap az eddigiekben elhanyagolt monostortörténet, kiderül továbbá, hogy a templomhoz csatolt sekrestye valójában kápolna volt. A szerző részletesen foglalkozott a Szent Jakab zarándoklattal is. A függelékrészben szöveghűen és fordításban megjelennek a templommal és a monostorral kapcsolatos fontosabb okleveles források. Befejezésként pedig a templom fő méreteiről kapunk részletes információt.

Thullner István gazdagon illusztrált helytörténeti kötete méltó hazánk legjelentősebb Árpád-kori műemlékéhez. A kiadvány 2023-ban jelent meg a Palatia Nyomda és Kiadó Kft. gondozásában.


Megtekintés az Online Katalógusban

2024.03.26