91
Christine Nöstlinger: Szép kis család
Szabó Szilvia ajánlata

christine-nostlinger-szep-kis-csalad

Az Andersen-díjas írónő, Christine Nöstlinger történetében, a Szép kis család című kötetében – humorba oltottan – tipikus mai történetet mesél el: miként megy tönkre az egykoron idilli családi élet, és hogyan lehet mindezt gyerekként túlélni. Fájdalmas témát boncolgat, de mindenképpen elgondolkodtató. Olyan, amivel nem árt meglepni a gyerkőcöket, ha hasonló problémák vannak a családban, vagy nekünk elolvasni, hogy tudjuk, mit érezhetnek.

A Poppelbauer család a nagycsaládosok hétköznapi életét éli. A fiús nevű Karli lány, 15 éves, a lányos nevű Ani fiú, 13 éves, Speedit, a 7 éves kisfiút meg igazából Benjaminnak hívják. Az ő szemükön keresztül olvashatunk a szülők megromlott házasságáról, majd a válásról. Finoman, de nagyon elgondolkodtató sorok is találhatóak a könyvben: "... a szülők szabadon örökbe adhatják a gyermeküket, ha nem óhajtják megtartani. De ha egy gyermek nem akarja a szüleit, nem adhatja örökbe őket és nem kereshet újakat."

A történetben a gyerekek elmesélik, hogy apa és anya hosszú évek – hol csendes, de sűrűbben hangos – marakodása után hogyan is mennek szét. Közben nem mulasztanak el egy percet sem saját, mindennél fontosabb dolgaik bonyolítására fordítani. Így tehát Karlinak fiúznia kell, Ani pedig egy nagyobb szabású könyvszállítmány hazajuttatásán fárad a végeérhetetlenül zuhogó esőben, amikor az sem tisztázott pontosan, hogy hol is van az a haza. Speedi csak simán világgá megy. A srácok körüli gondokat elsősorban anya igyekszik megoldani, hiszen a felelősségteljes munkát végző, mindig elfoglalt apa mellett – egy fonalbolt tulajdonosaként – ő az, aki leginkább mozgósítható. Ám az üzlet felvirágoztatása teljes embert kíván, a családi elvárások okán egyre gyakrabban robban ki vita a szülők között. Apa a temérdek munka mellett mindig szakít időt egy kis hétvégi pecázásra, ám kérdés, valóban horgászni jár-e. A családfő azonban ehelyett egy Wilma nevű ifjú hölggyel kezd el randizgatni, egyenes út vezet a váláshoz…

Nincs szó tettlegességről, durván elfajult problémákról. Egyszerűen csak a szülők kapcsolata kihűlt. Állandóan vitáztak, apa beújított egy barátnőt, majd eljött az a pont, amikor összeszedte a cuccait és elköltözött. Nagyon jól rámutatott arra, hogy igazán ez a kapcsolat már menthetetlen volt, és csak a gyerekek miatt bírták ennyi ideig. És felvetődött a kérdés, hogy a gyerekeknek hogy jobb? Ha a szülők elválnak, vagy ha együtt maradnak, és folytatódnak a viták? Az örök kérdés.

Hogy jön ki a család ebből a mindenki számára elviselhetetlen helyzetből? A történet őszinte problémafelvetése, aktualitása, humora okán méltán számíthat népszerűségre a tizenévesek körében.


Megtekintés az Online Katalógusban

2024.03.26