50
Anne Jacobs: A Kilimandzsáró felett az ég
Bogár Erika ajánlata

anne-jacobs-a-kilimandzsaro-felett-az-eg

Szerelem és halál, hűség és árulás, küzdelem és megbékélés az afrikai gyarmatosítás árnyékában.” A tízéves Charlotte Dirksen Németországban, Leerben él. Bár anyai ágon, nagyanyja révén indiai származású, sosem járt még ősei földjén. Nem szenved hátrányt egzotikus külseje miatt, csak időnként találkozik apró sértésekkel, ő maga azonban toleránsabb és elfogadóbb másokkal szemben, mint kortársai. Családja vagyona és hozománya révén jó házasságra számíthat, szíve pedig hajóskapitány apja hatására egzotikus tájakra húzza.

Charlotte tizenöt éves korában találkozik egy fiatal orvostanhallgatóval, akiben rokon lélekre talál, hiszen George hasonlóan gondolkodik a gyarmati viszonyokról, mint ő. Egy vásári bemutatón egy kikuyu bennszülöttet mutogatnak látványosságként, megalázó körülmények között. Charlotte itt tapasztalja meg először, hogyan viselkednek a gyarmatosító országok lakói a tőlük különböző emberekkel. Szerelem nélkül köt házasságot Christian Ohlsennel, akivel átlagos élet vár rá. Egy levél azonban felébreszti kalandvágyát, és erőt ad neki. Amikor férje felelőtlensége miatt mindent elveszítenek, Charlotte számára egyben lehetőség is nyílik, hogy valóra váltsa álmát. Szeretett unokatestvérével, Klarával és Christiannal új élet reményében elindul Afrika partjai felé. Bár tudja, hogy a társadalmi normák miatt nem nézik jó szemmel az önállóságát, és nőként nem illene vállalkoznia egyes tettekre, Charlotte mégis mindent elkövet, hogy túljussanak a nehézségeken. Legyőzi a félelmeit, gondoskodik mindannyiuk megélhetéséről, úgy is, hogy sokszor saját férje az, aki akadályozza.

A regény életteli leírásai nemcsak a látványvilágot mutatják be. Illatok, hangok veszik körül az olvasót, szinte érezhető a leeri nyirkos hideg, az afrikai forróság. A németországi szürke köd éppúgy láthatóvá válik, mint az afrikai vakító napsütés. A történet sok szereplőt vonultat fel, különböző kultúrákból származókat, akik Német Kelet-Afrikában élnek, a helyi törzsek lakóit, a Dar es-Salaamban kereskedő arabokat, indiaikat és az európaiakat. Charlotte története ízig-vérig romantikus kalandregény egy talpraesett, nyíltszívű, bátor, szeretetre vágyó nőről, aki megküzd az álmaiért, szeretteiért, céljaiért.


Megtekintés az Online Katalógusban

2024.03.26