124
Csapó Tamás – Lenner Tibor – Kovács Gábor: A megyei jogú városok történeti fejlődése és településmonográfiája
Borbély Tamás ajánlata

csapo-lenner-kovacs-a-megyei-jogu-varosok-torteneti-fejlodese

A Településföldrajzi Tudományos Egyesület gondozásában jelent meg 2023-ban ez a nagyszabású vállalkozás, mely Magyarország valamennyi megyei jogú városának történeti fejlődését és településmorfológiáját mutatja be.

A bevezetést és a módszertani fejezetet követően először a magyarországi városfejlődés történeti korszakairól olvashatunk, majd a városok beépítésének elméleti keretei következnek. Ezt követően a szerzők a megyei jogú városok funkcionális szerkezetéről, illetve területeik átalakulásáról adnak átfogó képet. A kötet leghangsúlyosabb részében egyenként mutatják be a vizsgált városokat, különös figyelmet fordítva történeti fejlődésükre, valamint a városok szerkezetére. Minden részletesen tárgyalt település esetében térképek segítik a tájékozódást.

A megyei jogú városok történeti fejlődését és településmonográfiáját bemutató kötet helyismereti szempontból is rendkívül hasznos, nem csupán azért, mert Győr és Sopron külön fejezetet képvisel. Azért is érdemes az érdeklődőknek és kutatóknak kézbe venni ezt a monográfiát, mert összehasonlíthatóvá teszi a hasonló jogú városokat, segít eligazodni a regionális különbségeket illetően, és naprakész adatokkal szolgál az elmúlt évek, évtizedek változásainak vonatkozásában is. A felhasznált irodalom pedig valamennyi város esetében további tájékozódásra nyújt lehetőséget.


Megtekintés az Online Katalógusban

2024.03.12