87
Az iszlám
Pusztainé Perczel Petronella ajánlata

az-iszlam-nagy-civilizaciok

A Kossuth Kiadó ókori civilizációkat bemutató sorozatának 11. kötete az iszlám kultúrát mutatja be 4 fejezetre osztva.

Az iszlám világ és csaknem 1400 évet felölelő történelme a Nyugat számára a mai napig is számtalan ismeretlen kincset rejt. Az iszlám nem csupán vallás – dogmák és vallásgyakorlatok összessége –, hanem egy egyedülálló civilizáció, amelynek híveit szerte a világon közös kultúra, közös hagyományok és az ugyanazon jogrendnek (saría) való engedelmesség köti össze. Az iszlám kialakulása az Arab-félszigeten ment végbe a VII. század elején, pogány, de ugyanakkor keresztény, zsidó és zoroasztriánus hatásoknak egyaránt kitett közegben. A közösség összetartásához azonban a nem vallásos híveket is érdekeltté kellett tenni az iszlámhoz való csatlakozásban. Ez vezetett a nagy hódításokhoz.

Az egyesült arab seregek lerohanták és legyőzték a kor leghatalmasabb államait. A megosztottság ellenére az iszlám vallás óriási utat tett meg: meghódította a Kelet legnagyobb részét és Észak-Afrikát. Fénykorát az Oszmán Birodalom keretein belül érte el: még Európába is eljutott az Ibériai- és a Balkán-félszigeten keresztül. Az iszlám művészetekben is csodálatosat alkotott: fényűző palotákat és monumentális mecseteket, díszes kerámiákat, zománcos csempéket, falikárpitokat és kézzel szőtt szőnyegeket. Legemelkedettebb, szakrális kifejezési formája a kalligráfia, az isteni hang és a parancsolatok közvetítő médiuma. Mélyen átélt vallásosság, viharos történelem és a világon egyedülálló kulturális gazdagság jellemzi az iszlám világot.

A színes ábrákkal és képekkel gazdagon illusztrált kötetet kronológia és az idegen kifejezéseket magyarázó kislexikon zárja.


Megtekintés az Online Katalógusban

2024.03.12