68
Blues: Eric Clapton - The Cream of Clapton
Galambos Krisztina ajánlata

eric-clapton-the-cream-of-clapton

Eric Clapton, a brit származású énekes, gitáros, zeneszerző formálódó zenei ízlésére már 15 éves korában nagy hatást gyakoroltak a blues akkori, neves előadói. 17 évesen vásárolta meg első gitárját, melyen abszolút autodidakta módon tanult meg játszani úgy, hogy elleste példaképei technikáját. Ilyen előzmények után nem csoda, hogy első zenekara, a Roosters is mindjárt a rhytm & blues-t tűzte zászlajára. Ettől kezdve felgyorsultak az események körülötte: már az év végén a The Yardbirds-ben találjuk, ahol Anthony „Top” Tophant váltotta a gitáros posztján. Ha már hangszerénél tartunk – amin rajta kívül (abban az időben) csak Jimi Hendrix tudott ilyen frenetikusan játszani –, mindenképpen meg kell említeni, hogy pályafutása során a Fender Stratocastert és a Les Paul Gibsont részesítette előnyben.

De térjünk vissza a Yardbirds-höz. A nagyszerű r&b banda másfél év alatt komoly sikereket tudhatott magáénak, mely nagyrészt Eric Clapton különleges ízű gitár-soundjának, valamint karizmájának volt köszönhető. 1965-ben megjelenik a For Your Love kislemez, a zenekarnak ez hozza meg az igazi áttörést. Eric, aki ebben az időszakban érdemelte ki a Slowhand, azaz Lassúkezű nevet, mégis megválik az együttestől, utóda Jeff Beck lesz. Az ok: a Yardbirds inkább a divatos, könnyebben emészthető beat, mint a tartalmasabb, igényesebb blues-zene felé fordult. Következett a John Mayall nevével fémjelzett Bluesbakers, mely az itt megfordult blues-zenészeknek egyfajta iskolát, ha úgy tetszik, ugródeszkát jelentett. Úgy tűnik, a két egyéniség szerencsés egymásra találása meghozza gyümölcsét, amit alátámaszt a Bluesbakers című nagylemez sikere is. Ebben a zenekarban ismerkedik össze a későbbi szupergrupp, a Cream leendő tagjaival.

1966-ban Jack Bruce énekes-basszusgitárossal és Ginger Baker dobossal együtt úgy döntenek, hogy önálló együttest alapítanak, melyről még ők sem gondolják, hogy mérföldkövet jelent majd az r&b történetében. A trió annak ellenére tiszavirág életűnek bizonyult, hogy 1966 közepe és 1968 novembere között, intenzív alkotó munkájával, páratlan sikertörténetével, szinte megrengette a zenei világot. Egy csapásra kiderült, hogy azt a műfajt, mely eddig főleg a feketék részére volt „fenntartva”, fehér előadók is hitelesen tudják művelni. Bizonyságul álljon itt egy idézet Jimi Hendrixtől, aki így vélekedett Claptonról: „Ő az a fehér muzsikus, aki úgy játssza a kéket, mint egy fekete!” Az Eric Clapton nevéhez kötődő második szupergupp – mely hasonlóan rövid élet élt, mint elődje – sikereiben meg sem közelítette a Creamet. A Blind Faith (Eric-en kívül Stevie Winwood, Ginger Baker és Rick Grech) alkotta négyes a Hyde Parkban 100.000 fős koncertet adott – nagyjából ennyiből is állt működésük mérlege.

Az igazi elismerést a szólókarrier hozta meg Clapton életébe, első lemeze még 1970-ben jelent meg. Közben még a Derek & Dominoes-ban is eltöltött egy rövid időt, valamint session-zenészként közreműködött más előadók lemezein is. Dolgozott John Lennonnal, George Harrisonnal is. Ez idő tájt sajnos alkohol- és kábítószerfüggővé vált, melyről barátja, a Who gitárosa, Pete Townshend hathatós közreműködésével sikerül leszoknia. Észrevehetően egyfajta zenei átalakuláson ment keresztül, a markáns, karizmatikus gitárhős figurája lassan a múlté lett, miközben énekhangját és stílusát egyre intenzívebben fejlesztette. Dalai populáris színezetűek lettek, bár igazából a blues-zal sohasem szakított. Pályája során szinte hagyománnyá vált a Royal Albert Hall-beli évenkénti rendszeres fellépése. Eric Clapton zenei pályája töretlen. Több mint hatvan éve folyamatosan jelen van az igényességet kifejező zenei életben. Munkásságának elismeréseképpen számtalan alkalommal vehetett át kitüntetést, valamint Grammy-díjakat is.

Ez a válogatás CD 1966 és 1981 között készült felvételeket tartalmaz. Öt dal hallható Clapton Cream-korszakából, egy a Blind Faith-iből és kettő a Derek and the Dominos-szal eltöltött időkből. A többi tizenegy dal már szólókarrierjének elejéről származik. Ajánlom minden Clapton-rajongónak, a blues szerelmeseinek és azoknak, akiket le tud nyűgözni a gitár-virtuozitás.

Tracklist:
01. I Feel Free
02. Sunshine of Your Love
03. White Room
04. Crossroads
05. Badge
06. Presence of the Lord
07. Blues Power
08. After Midnight
09. Let It Rain
10. Bell Bottom Blues
11. Layla
12. I Shot the Sheriff
13. Let It Grow
14. Knockin' on Heaven's Door
15. Hello Old Friend
16. Cocaine
17. Wonderful Tonight
18. Promises
19. I Can't Stand


Megtekintés az Online Katalógusban

2024.03.08