81
Erich Fromm: A szeretet művészete
Bári Edit ajánlata

erich-fromm-a-szeretet-muveszete

Erich Fromm alapműve már klasszikusnak számít a témában: nemcsak a bölcsészkarok kötelező olvasmánya, hanem önelemzésre késztető, elgondolkodtató mű bárkinek, különösen a mai felgyorsult világban, ahol leértékelődtek az érzelmek, és nincs elég időnk se önmagunkra, se egymásra. Érdemes hát meghallgatni Krizsó Szilvia előadásában, és egy kicsit elmélyülni a témában.

Művészet-e a szeretet, vagy kellemes érzés, amely a vaksors műve, olyasmi, amibe az ember, ha szerencsés, „beleesik”? A könyv az előbbi feltevésen alapul: a szeretés olyan művészet, mely megtanulható, és meg is kell tanulnunk, mert ez az egyedüli lehetőség egyre elidegenedő világunkban arra, hogy az elkülönültséget, a magányt legyőzzük.

Azon kívül, hogy megtudhatjuk belőle, miért „művészet” a szeretet (elméleti megközelítés), valamint gyakorlati útmutatással is szolgál, a mű legnagyobb erőssége – véleményem szerint – abban rejlik, hogy részletesen tárgyalja a szeretet öt fajtáját (felebaráti szeretet, anyai szeretet, szerelem, önszeretet és Istenszeretet), rávilágítva az azonosságokra és különbségekre. Kifejti, hogy melyek a mozgatórugók, milyenek a szerető és szeretett ember között a viszonyok és kapcsolatok, valamint rádöbbenti az olvasót arra is, hogy az anyai szereteten kívül mindegyik az önszereteten alapul...

Erich Fromm (1900-1980) Freud és C.G. Jung pszichológiájának ismert és elismert kritikusa, egyben a fogyasztói társadalom bírálója, filozófus, de leginkább a XX. század egyik legjelentősebb humanista gondolkodója volt.

Előadja: Krizsó Szilvia
Teljes játékidő: 3 óra 57 perc
Formátum: MP3


Megtekintés az Online Katalógusban

2024.03.08