54
Eoin Dempsey: Fehér rózsa
Szabó Szilvia ajánlata

eoin-dempsey-feher-rozsa

1943 telén Franka Gerber, egy fiatal német nő egyedül marad, miután elvesztette az öccsét, az édesapját és a szerelmét. Kilátástalannak, céltalannak és értelmetlennek érzi az életét. Az öngyilkosságot fontolgatja a Fekete-erdő havas hegyoldalain bandukolva, amikor egy sebesült, eszméletlen, német egyenruhát viselő ejtőernyős férfira bukkan. Bár ellenkezik az elveivel, képtelen otthagyni a magatehetetlen férfit, ezért minden erejét összeszedve szánon elvonszolja a családja egykor nyári lakként szolgált faházába, és mivel ápolónő, szakszerűen ellátja, gondját viseli.

A katona magához térve csak a nevét hajlandó elárulni. Werner Grafnak, a Luftwaffe századosának mondja magát. Kezdetben gyanakodva méregetik egymást, de idővel Franka megnyílik a férfinak, és elmeséli, hogyan haltak meg a szerettei. Szerelme, az egyetemista Hans és a férfi testvére, Sophie tagjai voltak a náci rezsimmel szemben alakult „Fehér rózsa” mozgalomnak, de lelepleződtek, és kivégezték őket. Franka nem tudja megbocsátani magának, hogy ő is részt vett a röpcédulák osztogatásában, de a nyomozás során ezt eltitkolta, így megmenekült. A vallomás hatására a pilóta is beszélni kezd: elmondja, hogy valójában John Lynch a neve, Philadelphiából érkezett amerikai kém, és arra kéri a lányt, hogy segítsen neki feladata végrehajtásában.

Franka életén keresztül bepillantást nyerhetünk abba, milyen lehetett egy átlagos fiatal élete a harmincas-negyvenes évek Németországában. A német nőknek tilos volt sminkelniük, festetni vagy daueroltatni a hajukat. A lányokat már tizenéves koruktól a három K betűvel jelölt feladatra készítették fel: „Küche, Kinder, Kirche”, vagyis „Konyha, Gyerekek, Templom”. A boldog családban felnőtt, árja kinézetű lány kamaszkorában lelkes tagja volt a Német Lányszövetségnek, aztán lassan rádöbbent arra, hogy mi folyik az országban, hogyan hatnak a nemzetiszocialista eszmék az átlagemberekre. Senkiben nem lehet megbízni, sokan saját családtagjaikat, barátaikat jelentik fel. Ennek ellenére a történelem során mindig voltak olyanok, akiket nem lehetett sem megtéveszteni, sem megfélemlíteni.

Az igaz történeten alapuló regény címét adó Fehér rózsa nevű ellenállási mozgalom a valóságban is létezett, a könyv egyben emléket állít azon tagjainak, akik életükkel fizettek gondolataikért, nézeteikért. Hans és Sophie Scholl valós személyek voltak. Ma Németországban számtalan utca, iskola és egyéb középület viseli a testvérpár nevét. Alexander Schmorellt pedig 2012-ben az ortodox egyház szentté avatta.


Megtekintés az Online Katalógusban

2024.03.05