103
Jane Austen magánélete
Máthé Norbertné ajánlata

jane-austen-maganelete

A XVIII. századi Angliában ostobaság volt szerelemből házasodni. Mr. és Mrs. Austen a gazdag Mr. Wisley-t nézte ki lányuk, Jane, jövendőbelijének, de Jane makacs volt, aki szembe ment a hagyományokkal. Megismerkedett a kicsapongó életet élő, megfékezhetetlen, de nagyon sármos jogtudóssal, Tom Lefroy-jal, és szikrázó, romantikus, igaz szerelem bontakozott ki közöttük. Kérdés, hogy feladnak-e mindent egymásért és a boldogságért? A film életrajzi ihletésű, melyben a közvetlenül írói pályája előtt álló ifjú hölgy egyik kulcsfontosságú szerelmi kapcsolatát ismerhetjük meg.

Jane Austen soha nem ment férjhez, bár eljegyezte Harris Bigg-Wither, de ezt később felbontották. Az írónő visszavonultan élt, mivel Addison-kórban szenvedett. Halála után a testvére, Cassandra fedte fel a családnak legromantikusabb kalandját, eszerint egy tengerparti nyaralásuk során találkozott egy fiatalemberrel, és egymásba szerettek. A film alkotói (Julian Jarrold rendező, valamint Kevin Hood és Sarah Williams forgatókönyvírók) erre a történetre alapozva, bár a valóságot erősen kiszínezve alkották meg a filmet.

Egy hétvégi napon tekinthetünk be az Austen család házába: Jane (Anne Hathaway) ír, ezután zongorázni kezd, ezzel felveri az egész házat. A vidéki idillt követően Tom Lefroy (James McAvoy) gondtalan életébe (bokszmeccs, lázadás) láthatunk bele. Nagybátyja vidéki rokonaihoz küldi, itt ismerkedik meg Jane Austennel, és kezdődik az ő szerelmi történetük. A szereposztás kiváló, működik a kémia a két színész között, összességében csodás történet az írónőről, aki szenvedélyesen ír és szeret. Ajánlom mindenkinek, nem csak Austen rajongóknak!


Megtekintés az Online Katalógusban

2024.03.01