135
Mészöly Ágnes: Dalmorka, a hobbivarázsló
Galambos Krisztina ajánlata

meszoly-agnes-dalmorka-a-hobbivarazslo

Mészöly Ágnes Dalmorka, a hobbivarázsló című mesegyűjteményében a klasszikus mesék legjobb, legnemesebb hagyományai elevenednek meg, olyan remek ötvözetben, ahogyan azt szerző évek óta népszerű Sünimanó című regényében már megismerhettük.

Varázslatos világba röpíti ifjú olvasóit, amelyben remekül megfér egymás mellett a természet és a számítógép, a wifi, no meg a varázspálca és a bűbáj is. Több mint harminc, rendkívül olvasmányos, ötletes, szórakoztató, néhány oldalas történet elevenedik meg a könyv lapjain. A mesék egy idilli tanyán játszódnak: itt él Natti, a bájos és bölcs tündér, rengeteg háziállattal, harmóniában a természettel és önmagával. A tanya békességét időről időre megzavarja, vagy inkább felborítja Dalmorka, a kétbalkezes hobbivarázsló, akinek szinte soha nem sikerül galiba nélkül megoldania a legegyszerűbb problémát sem. Natti fáradhatatlan türelemmel próbálja helyrehozni a sok kalamajkát. A szereplők között megismerhetjük még Ancsa nénit, a nyugdíjas könyvtáros kisasszonyt, Zsurló Anteót, a mezei hangák védőkoboldját, Tobzos Tegzest, a fenyőmanót és Borót, a nyitvatermők titkos őrét, mellettük pedig még megannyi állat is feltűnik rendre a kötet lapjain.

A barátságos kis tanyán éldegélő közösség sosem unatkozik, hétköznapjaikat – ha nem csigafutamot vagy csocsóbajnokságot tartanak éppen – hol egy-egy varázslat színesíti meg, hol pedig valamilyen ünnepi alkalomra készülődnek. Húsvét közeledtével a disznó és a ló locsolóverseket gyakorol, a kutya futóedzéseket tart, hogy idén végre elkaphassa a húsvéti nyulat, Zsurló Anteó újfajta locsolkodókölni-illatot kever, Dalmorka pedig olyan tojásfestéket készít, amitől szivárványszínű lesz minden tojás. Az idei húsvét azonban kalandosra sikeredik, mert a nyúl megunja, hogy számára minden ünnep munkával telik, ezért elutazik Pápua-Új-Guineába, és Boró veszi át a feladatait, ám nehezen boldogul, ezért a többiek a segítségére sietnek, hogy mindenki megkaphassa a húsvéti meglepetését. A hobbivarázsló rendszeres megrendelője a dúsgazdag mexikói Felix Macho, akinek a kérésére hol egy felderítő-csodalényt próbál varázsolni Dalmorka, hol egy szuperszonikus légycsapót, és bár nem a várt eredménnyel zárulnak ezek a kísérletek, a szenyor mégis mindig elégedetten távozik, busásan honorálva a varázsló szolgálatait. Az egész tanyát ellátó Nattira – amikor éppen nem varázsol vagy nem beszélget a paradicsomokkal a környék legfrissebb pletykáiról – időnként bizony rátör az unalom. Ezért aztán munkába áll a vegyesboltban, ahol semmit sem ad el, viszont mindenkinek segít megoldani a gondját…

Igazán eredeti, szellemes, kedves, tanulságokat sem nélkülöző, nagyon is emberi tulajdonságokat felmutató történetek ezek, amelyekhez Hanga Réka készített varázslatos, színpompás illusztrációkat a 4-7 éves gyerekek örömére.


Megtekintés az Online Katalógusban

2024.02.27